Dinsdag 07/02/2023

48 uur in HaVana

Salsa, socialisme en verfijning komen samen in de vervaagde pracht van de Cubaanse hoofdstad. Groet Che Guevara op het Revolutieplein, en hef in Habana Vieja het glas op Ernest Hemingway, in bars waar het recept voor de mojito - net als het fiftiesinterieur - nog altijd hetzelfde is.

Door Ben Ross

Waarom nu gaan?

Als de Amerikaanse president Barack Obama vasthoudt aan zijn verkiezingsbelofte om een dooi te brengen in de relaties met het enige communistische land in het Westen, dan zullen miljoenen Amerikaanse toeristen die momenteel het land niet in mogen naar Cuba afreizen. Dit is dus het ideale moment om te genieten van een van de verleidelijkste hoofdsteden ter wereld terwijl haar bizarre kantjes kantjes nog grotendeels intact zijn. Het tropische klimaat in Havana, waar het in februari tot 30 graden warm is, vormt een welgekomen contrast met onze sombere winter. En je vindt er ook intellectueel vermaak: de twintigste internationale boekenbeurs eind februari, met tal van literaire evenementen in het 18de-eeuwse San Carlos de la Cabaña Fortress (1).

Hoe geraak ik er?

De Nederlandse lowcostdochter van KLM, MartinAir (www.martinair.nl), vliegt recht- streeks van Amsterdam naar Havana vanaf 909 euro retour. Vanuit Brussel kun je ook via Parijs, Madrid of Londen naar Havana vliegen; kijk op www.cubajet.com voor de mogelijkheden. De luchthaven van Havana ligt 25 kilometer ten zuidwesten van de stad. Europese vluchten komen aan in Terminal 3, waar je een wisselkantoor van ATM en Cadeca vindt voor een dosis ‘convertible Cubaanse peso’s’ (CUC). Een taxi naar het centrum van Havana duurt ongeveer 30 minuten en kost 15 tot 20 CUC (11,9 tot 15,8 euro)

Waar ben ik?

Het district Habana Vieja (Oud Havana) aan de haven werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed in 1982. De verbluffende architectuur uit de Spaanse koloniale tijd wordt volop gerenoveerd. Het Parque Central (2) is verbonden met de Atlantische kust via de Paseo de Martí, een brede boulevard die bekendstaat als El Prado. Daarachter ligt Centro Habana, een arm maar fascinerend deel van de stad, dat op zijn beurt samenvloeit met Vedado, een modernere wijk met een Amerikaans aandoend stratenpatroon. De Havana Libre (3) (vroeger het Hilton) torent uit boven deze wijk, het iconische Hotel Nacional de Cuba (4) ligt op de hoek van de Calles 0 en 21 (00 53 7 836 3564; hotelnacionaldecuba.com). Het casino hier werd geleid door Amerikaanse maffia voor Fidel Castro aan de macht kwam in 1959. Tegenwoordig is gokken verboden. Dubbele kamers vanaf 170 CUC (134,6 euro), inclusief ontbijt.

Er is weinig openbaar vervoer naar Havana. Neem om lange afstanden af te leggen een taxi of een coco, een kokosnootvormige driewielige motor.

Inchecken

Luxe en topservice vindt u in het Hotel Saratoga (5), Paseo de Martí 603 (00 53 7 868 1000; hotel-saratoga.com). Vele kamers bieden uitzicht op het grandioze Capitolio-gebouw (6), en er is een zwembad op het dak. Dubbele kamer met ontbijt vanaf 336 CUC (265,5 euro).

In Habana Vieja doet het 22 kamers grote Hotel Los Frailes (7), Calle Brasil 8 (00 53 7 862 9383; hotellosfrailescuba.com) denken aan een klooster, met celachtige kamers rond een klein binnenkoertje. Dubbele kamers met ontbijt vanaf 172 CUC (136 euro). Het nabijgelegen Hotel Raquel (8), Calle Amargura 130 (00 53 7 860 8280; hotelraquel-cuba.com ) is een art-nouveaupareltje met een plafond van gebrandschilderd glas. Dubbele kamer met ontbijt (soms zonder ramen) vanaf 160 CUC (126,5 euro). Goedkoper is een privékamer huren in een casa particular. U betaalt ongeveer 30 CUC (23,7 euro) voor twee. Meer informatie op casaparticular.org.

Op wandel

Habana Vieja is grotendeels voetgangersgebied, wat betekent dat je in relatieve rust kunt genieten van deze mengelmoes van koloniale paleizen, kerken en monumenten. Begin je wandeling langs de mooie pleinen van het district bij het oudste, de Plaza de Armas (9), het regeringscentrum in Cuba in de koloniale tijd. Boekverkopers stellen hier hun waren ten toon (meestal communistische literatuur) rondom een klein groen parkje vol tropische planten. Bewonder het imposante barokke Palacio de los Capitanes Generales, dat de westelijke kant overheerst en tegenwoordig het stadsmuseum huisvest, en ga daarna in zuidelijke richting via de gezellig ogende restaurants van de Calle Oficios. Kijk binnen naar de oude voertuigen die te zien zijn het Museo del Automóvil (10) op nummer 13, en wandel dan naar de Plaza de San Francisco de Asis (11). De indrukwekkende 17de-eeuwse abdij aan het einde van het plein wordt nu gebruikt als concertzaal. Sla rechtsaf de Calle Brasil in en je bevindt je aan de noordelijke kant van de Plaza Vieja (12), een charmant plein in pasteltinten waar vorige week het nieuwe planetarium van Havana de deuren opende (open van woensdag tot 9.30 tot 17 uur, zondag van 9.30 tot 12.30 uur, entree 10 CUC/7,9 euro). Draai in de noordelijke richting de Calle San Ignacio in, aan het uiteinde daarvan ligt de Plaza de la Catedral (13) in al haar barokke schoonheid.

Lunch uit het vuistje

Koop iets om te eten in Café Santo Domingo (14), Calle Obispo 159, een schattige bakkerij met een paar tafels op de etage. Broodjes kosten ongeveer 3 CUC (2,3 euro), een koffie amper 0,90 CUC (0,7 euro).

Een uitzicht

Zet koers naar de uitgestrekte Plaza de la Revolución (15) in Vedado met de imposante obelisk ter nagedachtenis van José Martí, een negentiende-eeuwse Cubaanse dichter en onafhankelijkheidsstrijder. Koop geen ticket van 5 CUC (3,9 euro) voor het museum op de gelijkvloerse verdieping, maar koop een kaartje van 3 CUC (2,3 euro) voor de lift, die je 129 meter hoog brengt (9 tot 16.30 uur, elke dag behalve zondag). Op de top heb je een mooi uitzicht op de stad en op het beroemde muurschilderij van Che Guevara op het ministerie van Binnenlandse Zaken ertegenover en het fonkelnieuwe muurschildering voor Camilo Cienfuegos, nog zo’n held van de revolutie. Ook de rondzwevende kalkoengieren in de buurt zijn redelijk indrukwekkend.

Tiara voor Diana

Cuba mag dan een socialistische republiek zijn, het is niet immuun voor enig koninklijk vertoon. In Habana Vieja ligt ten noorden van de Plaza de San Francisco de Asis (11) een kleine gedenktuin voor Diana, prinses of Wales (‘Diana de Gales’), elke dag geopend van 7 tot 19 uur. Het is een rustige plek achter smeedijzeren hekken, die uitlopen op een opvallend onrevolutionaire tiara. Foei, Fidel.

Aperitief

Tijd om het glas te heffen op Ernest Hemingway, die een poosje doorbracht in Cuba en onderwijl plaatselijk beroemde aforismen uitsprak zoals: “My daiquiri in El Floridita, my mojito at La Bodeguita”. In de eerste (16), een fiftiesbar-restaurant in Obispo 557 staat een standbeeld van de grote man en kosten daiquiri’s ruim 6 CUC (4,7 euro). La Bodeguita del Medio (17), Empedrado 207, is al even populair bij toeristen (de traditie wil dat je je naam op de muur schrijft); een mojito kost je 4 CUC (3,1 euro).

Plaatselijke keuken

Het verschil tussen de plaatselijke peso en de convertible peso die toeristen gebruiken maakt dat de kans klein is dat je in het gezelschap zult eten van veel habañeros. Probeer voor de sfeer een van de buitentafeltjes van El Patio (00 53 7 867 1034), Calle San Ignacio 54, een charmant restaurant dat één zijde vormt van de kleine Plaza de la Catedral (13). Je betaalt ongeveer 18 CUC (14,2 euro) voor een hoofdgerecht. Je kunt ook het levendige El Templete (18), Avenida del Puerto 12, uitproberen, met tafeltjes die een uitzicht bieden op de haven (00 53 7 866 8807). Op de kaart staan vooral visgerechten: hoofdgerechten met rode snapper kosten 11,50 CUC (9 euro).

Zondagochtend: naar de kerk

De 18de-eeuwse kathedraal (13) is het meest dramatische religieuze gebouw van de stad: een enorm gebouw van kalksteen dat van buiten barok en van binnen neoclassicistisch is. Eucharistie om 10.30 uur zondag. In 1519 vond de eerste mis ooit in Havana plaats op wat nu de Plaza de Armas (9) is, onder een kapokboom. Nu staat er op die plek een andere boom, naast het Museo el Templete - een Grieks-Romeinse tempel met Dorische zuilen en decoratieve fries erop en eraan.

Windowshopping

De ambachtenmarkt van Havana is verplaatst van een plek ten noorden van de Plaza de la Catedral naar een nieuw onderkomen in het Centro Antiguos Almacenes de Depósito San José (19), een oud warenhuis aan de haven. Binnen zijn de kraampjes opgesteld in keurige rijen. Je vindt er kunst en handwerk, maar ook souvenirs die verwijzen naar de eeuwige obsessies van Cuba: sigarenkistjes, dominosets, honkbalmemorabilia en glazen met het logo van Havana Club. Elke dag geopend van 10 tot 18 uur.

Brunchen

Misschien ruik je Café El Escorial, Mercaderes 317, op de hoek van de Plaza Vieja (12) wel voor je de zaak ziet, want het roostert de koffiebonen zelf. De tafels steken uit van onder een bevallige colonnade. Je kunt er broodjes en gebak bestellen en een variatie dranken. Een café con leche kost 1,25 CUC (0,95 euro). Een croissant met kaas en ham kost 1,30 CUC (1 euro).

Culturele namiddag

De machtsovername door Fidel Castro, Ché Guevara en de rest van de Cubaanse revolutionairen wordt getoond in het Museo de la Revolución (20), dat huist in het indrukwekkende voormalige presidentiële paleis. Het interieur in Tiffany-stijl is wat onderkomen, maar de tentoongestelde objecten zijn messcherp. Via revolutionaire memorabilia en facsimiles van hedendaagse documenten ontvouwt zich een verhaal van heroïsche strijders die in 1959 uiteindelijk zegepralen tegen het verdrukkende dictatorschap. Buiten huisvest het Pavillon Granma het jacht waarmee Fidel en co. in 1956 van Mexico naar Cuba voeren. De restanten van het spionagevliegtuig dat werd neergeschoten tijdens de Koude Oorlog zijn ook tentoongesteld, om de Amerikaanse onbetrouwbaarheid te benadrukken in zijn relaties met Cuba na de revolutie. Dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, entree 6 CUC (4,7 euro).

Een rondrit

Sommige prerevolutionaire vintageauto’s nemen passagiers mee voor geleide rondritten. Ga op zoek naar het ‘Gran Car’-logo, maar verwacht wel prijzen van 25 CUC (19,7 euro) per uur. Of neem een taxi naar de oostelijke kant van de haven voor een laatste adembenemende kijk op Havana, via de tunnel die onder water gaat. Het Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro (21) is een impressionant fort met een vuurtoren die momenteel gerestaureerd wordt (maar tegen de internationale boekenbeurs weer opengaat), en het uitzicht is spectaculair. Dagelijks geopend van 8 tot 20 uur, entree 6 CUC (4,7 euro).

De kers op de taart

De prerevolutionaire decadentie is bewaard in de vorm van een een Tropicana-cabaret in de openlucht. Het adres is 4504 Calle 72 (00 53 7 267 1717) in het district Marianao, 20 minuten met de taxi. Het bestaat sinds 1939, en biedt chaotische mix van kitschshowliedjes en schaarsgeklede danseressen die de benen in de lucht zwaaien (en af en toe en verdwaalde slangenmens). Tickets kosten 70 CUC (55 euro), en je krijgt een kwartliterfles Havana Club-rum per persoon bij, plus Tropicola bij de vleet - ideaal voor zelfgemaakte cuba libre-cocktails. Elke avond behalve maandag open vanaf 20.30 uur. De shows starten op 22 uur.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234