Zondag 05/12/2021

48 uur in Genua

Genua is het Marseillle van Italië. Met bekende zonen als Christoffel Colombus en Renzo Piano ademen de smalle straten van Genua de sfeer van oude zeevaarders en nieuw design. Je eet en drinkt er goedkoper dan in eeuwig Rome of platgelopen Firenze. Genua, in de knie van Italië, is de nieuwste lowcostbestemming van Ryanair, voor 15,79 euro.

door Harriet O’Brien

Waarom nu gaan?

In april en mei zie je Genova, zoals de stad in het Italiaans genoemd wordt, in het mooie mediterrane lentelicht. De eerste bloemen beginnen te bloeien naast de palmbomen.

De naam van de stad is waarschijnlijk Ligurisch, en betekent ‘knie’ (van het Proto-Indo-Europese genu, ‘knie’ of ‘hoek’). Genua zou allicht zo genoemd zijn vanwege de geografische positie van de stad. De dichter Petrarca noemde haar liever La Superba (‘de trotse’, ‘de excellente’), en Rubens en Wagner verhieven haar tot een architectonisch wonder. Ondanks de verbluffende gebouwen, de rijkdom aan kunst en het blijvende belang als Italiës belangrijkste havenstad is Genua een weinig bewierookte stad. Als je door de stad wandelt, zal het voelen alsof je een half bewaard geheim ontdekt en zul je weinig andere toeristen tegenkomen.

Touch-down

Vanaf 25 mei vliegt Ryanair (www.ryanair.com) twee keer per week rechtstreeks van Charleroi naar Genua. Een ticket enkel heb je vanaf 15,79 euro, taxen en online inchecken inbegrepen. De luchthaven Cristoforo Colombo ligt op zeven kilometer van het stadscentrum. Er is een kantoor van de dienst voor toerisme (elke dag open van 9-13.30 uur en van 15-17.30 uur, 00 39 010 60 15 247). Om het uur, tot 22 uur ’s avonds, rijden er bussen naar het oostelijke treinstation Principe (1). De terugrit maken ze, eveneens om het uur, tot 22.30 uur. De trip duurt ongeveer 20 minuten en kost 4 euro. Je ticket, te koop aan een automaat naast de bushalte, is 24 uur geldig op de bussen, de kabelbaan en de metro.

Tussen Colombus en Renzo

De stad, geprangd tussen de zee en de bergen, ontwikkelde zich als een van de belangrijkste middeleeuwse maritieme en ‘overlandse’ handelscentra. Christoffel Colombus en Renzo Piano waren de bekendste inwoners. Vandaag straalt de stad een stoffig no-nonsensesfeertje uit, maar verschillende renovatieprojecten hebben afgeleefde buurten een nieuwe adem ingeblazen. Het zuidelijke deel van de enorme haven is zowat de speeltuin van de stad geworden, met een enorm aquarium (2) waarvan de Genuezen zeggen dat het Italiës meest bezochte familieattractie is.

In tinten van oker

In sommige delen van Genua zie en voel je de middeleeuwen nog. De kasseiweggetjes, caruggi genoemd, zijn zo smal dat je, als je je armen uitstrekt, de gebouwen aan beide kanten van de straat kunt aanraken. De smalle straatjes komen uit op prachtige pleinen, zoals de Piazza De Ferrari (3) die gedomineerd wordt door het 16de-eeuwse Palazzo Ducale. Ten noorden van de piazza maakt de middeleeuwse stad stilaan plaats voor de Renaissance en de grandeur van de barok. Op de heuvels die steil oprijzen in het oosten zie je de residentiële buurten van vandaag. Hoge gebouwen in zachte tinten van oker en roze zijn bereikbaar via trappen, liften en kabelbanen. Het hoofdkantoor van de dienst voor toerisme zit in het Principe-station (1) en is open van 9-13.30 uur en van 15-18.30 uur (00 39 010 24 62 633; genova-turismo.it).

Een nacht in het paleis

Genua had geen vijfsterrenhotel tot Bentley (4) in 2007 openging, ten zuiden van de oude stad (4 Via Corsica, 00 39 010 53 15 111; thi-hotels.com). Het modernistische gebouw dateert van 1929 en was in een eerder leven het hoofdkwartier van de Italiaanse staalproducent Ilva. Het is spectaculair gerenoveerd en herbergt nu 99 chique kamers, een spa en een enthousiast onthaald fijnproeversrestaurant. Tweepersoonskamers vanaf 240 euro.

Voor een nacht in een prachtig decor ga je naar Locanda di Palazzo Cicala (5), recht tegenover de kathedraal (6 Piazza San Lorenzo, 00 39 010 25 18 824; palazzocicala.it). Het hotel is gevestigd op de bovenste verdieping van een 17de-eeuws paleis. Het is ingericht met hedendaagse minimalistische meubels en heeft elf enorme kamers - elk met een eigen computer - en acht huurappartementen. Tweepersoonskamers vanaf 145 euro, inclusief ontbijt.

Het charmehotel Hotel Cairoli (6) op de Via Cairoli 14 is zowel goed gelegen als goed geprijsd. Het spreidt zich uit over de derde verdieping van een 16de-eeuws paleis en heeft twaalf mooie kamers en twee appartementen met moderne kunst aan de muur, een kleine fitness en een bibliotheek waar er ook gratis internet tot je beschikking staat (00 39 010 24 61 454; hotelcairoligenova.com; tweepersoonskamers vanaf 95 euro, inclusief ontbijt).

Superpancetta

Onder de arcaden van de Via Sottoripa vind je een wonderlijke variatie aan goedkope en levendige eetkraampjes. Het eetkraampje op nummer 21 (7) bijvoorbeeld verkoopt vers gevangen witvis om mee te nemen. Je betaalt 3 euro voor een genereuze portie, die het beste smaakt uit het vuistje.

Je zou zo voorbij Gran Ristoro (Via Sottoripa 27 R; 39-010-24-73-127) lopen, een piepkleine broodjeszaak net buiten de haven. Gelukkig staat er steeds een lange rij Genuezen van allerlei pluimage voor de deur - agenten, studenten, havenarbeiders, enzovoorts - om je attent te maken op het adresje. Er staat niet veel op de menukaart, maar desondanks is het onbegonnen werk om alle soorten vleeswaren op te sommen. Vraag naar een warm broodje met een van de talloze soorten vlees - prosciutto, capicola, pancetta, spianata - die in de vitrine hangen. Voor 2,40 euro zul je nergens anders zo’n verzadigende lunch vinden.

Piano in de Porto Antico

Met een beetje hulp van Renzo Piano, de sterarchitect die hier geboren werd, zijn de kades van de Porto Antico veranderd in levendige promenades omzoomd met palmbomen, cafés en restaurants. Er is ook een aquarium dat zichzelf verkoopt als een van de grootste van Europa, maar het kan er druk worden. Ga liever naar het Galata Museo del Mare (8) (Calata De Mari 1; 39-010-23-45-655; www.galatamuseodelmare.it). Hier kun je een reconstructie van een 17de-eeuws Genuees galei ontdekken, een 3D-film bekijken over de bouw van een houten zeilschip en iets bijleren over het leven van Christoffel Colombus, die hier werd geboren. Bestel een espresso in het Galata Café en begeef je naar het dak dat uitkijkt over de waterkant en de stad. Kleine verrekijkers zijn gericht op de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zodat je van hieruit je bezoek kunt plannen.

Beam me up, Balbi-Dogali

Zet koers naar het Castello D’Albertis (9), een 19-de eeuws kasteel op de heuvel boven het Galata Museum (8). Naast het uitzicht en het kasteel zelf, is de weg ernaartoe met de Balbi-Dogali-lift al een belevenis op zich. Start aan het grondstation (10) om dit ingenieuze transportmiddel uit te proberen: je stapt in iets wat lijkt op een lift, maar de cabine beweegt eerst even horizontaal. Dan begint ze te rammelen en katapulteert je recht naar de top van de heuvel. Zodra je boven bent, heb je vanop de kasteelmuren een fantastisch uitzicht over de haven. De toegang tot de verdedigingsmuur en het Castello is gratis. Als je het museum van wereldmuziek binnenin wilt bezoeken, moet je 6 euro betalen.

Pesto en kruiden

De belangrijkste winkelstraat is de Via XX Settembre, waar je ketens zoals Benetton, Stefanel, Zara en Max Mara vindt. Aan het oostelijke eind zit Genua’s kleurrijke overdekte markt (11) in de kloostergangen van een 18de-eeuwse kerk. Hier staan talloze kraampjes die pesto verkopen, de uitvinding van de streek. De Genuese basilicum zou de beste van Italië zijn, dus is het geen wonder dat de pesto gemaakt van deze groene geparfumeerde blaadjes hier van superieure kwaliteit is.

De mooie Piazza delle Erbe (12) is omzoomd met bars waarvan de terrassen uitlopen over het plein. Erbe, op nummer 28, serveert verschillende soorten Italiaans bier en wijn. Caffè Latino op nummer 20 verkoopt exotische cocktails. Caffè Letterario op nummer 25 tenslotte heeft boekenplanken aan de muur en ademt een ouderwetse charme uit.

Van het land of uit de zee

Voor trofiette (Ligurische pasta) met pesto voor 10 euro en fritto misto (gefrituurde zeevruchten) voor 14,5 euro ga je naar Trattoria della Raibetta (13) in de Vico Caprettari 125 (00 39 24 68 877; trattoriadellaraibetta.it).

Aan het einde van een duister steegje, dat van de oude haven weg leidt, zit Antico Osteria di Vico Palla (14) (Vico Palla 15, 00 39 010 24 66 575). Het kleine en eenvoudig ingerichte restaurant serveert verse vis en zeevruchten. Op het zwarte krijtbord staat bijvoorbeeld gegrilde schol voor 12 euro. Het enige nadeel is dat dit adresje telkens snel volgeboekt is.

Zebrakerk

De zwart-wit gestreepte kathedraal van Genua, de Duomo di San Lorenzo (15), dateert van de 12de eeuw en heeft rijkelijk versierde kapellen. De Capella di San Giovanni Battista uit de Renaissance springt er tussenuit. Elke dag open van 6-12 uur en van 15-19 uur. De toegang is gratis. Op zondag wordt de mis voorgedragen om 9, 10.30 en 18.30 uur.

Opera en Dior

Bewonder het neoclassistische operagebouw, het Teatro Carlo Felice (16). Wandel dan voorbij de nobele gebouwen van de Piazza delle Fontane Marose en neem de tweede straat links naar de autovrije Via Garibaldi. Shoppen in de chique designwinkels kan hier meer aanvoelen als een museum bezoeken dan op zoek gaan naar huisraad.

Via Garibaldi 12 (Via Garibaldi 12; 39-010-25-30-365; viagaribaldi12.com) is daarop geen uitzondering. De winkel is ondergebracht in een loftachtige ruimte in een oud paleis dat evengoed een museum had kunnen zijn. In de showroom vind je zowel praktische voorwerpen, zoals de Artemidelamp (vanaf 250 euro), als minder praktische spullen, zoals een gigantische rode stoel voor 36.000 euro.

Meer design vind je bij Compagnia Unica (Via San Vincenzo 102/104 R; 39-010-54-3459; compagniaunica.com), dat Dior verkoopt voor je kleerkast en Norman Copenhagen voor je keuken.

Fresco’s en gelati

Op de Via Garibaldi staat het ene oude paleis naast het andere. Ze zijn nu omgetoverd tot musea waar Caravaggio, Rubens, Dürer en Van Dyck tentoongesteld worden. Palazzo Rosso (17) (Via Garibaldi 18; 39-010-55-74-972; www.museopalazzorosso.it) heeft iets wat de andere niet hebben. Het appartement van de curator, een architecturale schat ontworpen door Franco Albini, is hier geopend voor het grote publiek. De stalen draaitrap en het minimalistische design vormen een wereld op zich naast de balzalen met fresco’s en de vergulde gangen.

Na je bezoek aan dit Palazzo moet je zeker even stoppen bij Profumo di Rosa (Via Cairoli 13A/R) (18), een nieuwe gelateria die genereuze porties fruitige en romige ijsjes verkoopt. Rosa, de eigenares, is een van die energieke jonge ondernemers die trots zijn op hun stad.

Piraten aan boord

Als je de oude haven bereikt, vechten oude piraten en nieuw design van Renzo Piano om je aandacht. Als je langs de waterkant kuiert in de zuidelijke richting, passeer je langs het Galeone Neptune (19), een reconstructie van een piratengaljoen. Je kunt het elke dag van 10-19 uur voor 5 euro bezoeken. Verder wandel je langs het deel van de haven waar in de zomer de walviscruises en trips naar Portofino vertrekken, het aqarium (2) (in het weekend open van 8.45-20.30 uur, door de week van 9-19.30 uur, entree 17 euro), en de kraanachtige structuur van Piano, de Bigo (20), die dient als een modern oriëntatiepunt in de stad, en omringd is met een levendig plein vol restaurants en cafés.

Mua mjam

Het trendy M Restaurant op het gelijkvloers van het Palazzo Rosso (17) serveert in het weekend van 12 tot 16 uur een brunch. Voor 16 euro krijg je alles, gaande van yoghurt met muesli tot omelet, gerookte zalm, quiche en gebak. Iedereen die denkt dat Genua nog altijd een grimmige havenstad is, is nog niet bij Mua (Via San Sebastiano 13; 39-010-53-2191) geweest. Het is de place to be waar de beau monde van Genua verzamelt, in een decor dat zo uit een chique Italiaanse designwinkel lijkt weggeplukt: glanzend witte muren, hoge bruinlederen stoelen, tafels op poten die op takken lijken. Op de kaart lokken Ligurische specialiteiten, zoals Sint-Jacobsschelpen met broodkruim en olijfolie (10 euro). Als je pasta wilt, probeer dan de testaroli in kaassaus, een lokale soort pasta met een zachte textuur die meer aan pannekoeken dan aan noedels doet denken (18 euro). Mua is amper twee jaar open, maar heeft zichzelf al op de kaart gezet als een van de beste restaurants van de stad.

Een veilige haven

Als je een rustig plekje zoekt om even te contempleren over de wonderen van Genua, heb je twee opties. Villetta di Negro (21) is een groen en schaduwrijk park op de heuvel boven de Piazza delle Fontane Marose. Het werd in de 19de eeuw aangelegd, compleet met grotto’s en kronkelige paadjes. Bus 31, die vertrekt vanuit het westelijke station Brignole (22), rijdt je naar het vissersdorpje Boccadasse, op vijftien minuutjes ten zuiden van Genua. Met zijn kleine stranden en oude, okeren huisjes is dit de favoriete bestemming voor Genuezen op een mooie zondagnamiddag.

© The Independent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234