Zondag 18/04/2021

48 uur in Dordrecht

Rotterdam overschaduwt als grote broer zijn kleine zusje Dordrecht. Jammer, want de oudste stad van Holland is aan het vervellen tot trendy oord vol coole adresjes. Tel daar het mooi bewaarde historische centrum bij en je hebt een ideale citytripbestemming.

Op net geen uur rijden van Antwerpen ligt Dordrecht. Voor veel Belgen niet meer dan een te negeren afrit op de A16-snelweg richting Rotterdam, Amsterdam of een andere Nederlandse bestemming. Toch is het geen slecht idee de volgende keer eens af te slaan. De hotels zijn er veel goedkoper dan in Rotterdam, de grachten zijn er minder door Japanners overspoeld dan in Amsterdam en het afgelopen jaar opende er een hele batterij aan toffe nieuwe adresjes.

16u: grachtengordel in miniatuur

Als oudste stad van Holland is Dordrecht opvallend goed bewaard. De binnenstad is pittoresk en dooraderd met grachten. De Pottenkade, de Wijnstraat en de Visbrug hebben niet de omvang en de grandeur van de Amsterdamse grachtengordel, maar zeker wel de charme. Aan het einde van de Wijnstraat wandel je via de Groothoofdspoort naar de oude haven.

Naast de authentieke dubbele ophaalbrug vind je er oude grachtenpanden en entrepots.

Een topper is pakhuis Stokholm aan de Wolwevershaven nummer 30: het grootste exemplaar van de stad - ooit gebouwd door een Zweedse koopman - dat prachtig is gerestaureerd. Voor een traditionele Britse theepauze ga je naar Hightealicious (Wolwevershaven 9), met uitzicht over het drukbevaren drierivierenpunt. Stop zeker ook bij Vicino Sei (Vlak 6). Dit winkeltje met Italiaanse nicheparfums lijkt zo weggelopen uit Rome, maar wordt gerund door een Hollands koppel op de benedenverdieping van hun 400 jaar oude woonst met monumentenstatus.

Eigenares Janou Bode: "Onze gedeelde passies zijn Italië en nicheparfums. Toen we vorig jaar dit huis kochten, bleek dat we hier een winkel mochten openen en we hakten de knoop door. Omdat we het nog combineren met onze job, zijn we enkel open op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnamiddag. Wij verkopen merken die je nergens anders vindt in Nederland, zoals Lorenzo Villoresi, Ortigia en Maria Candida Gentile. Heel bijzondere geuren van natuurlijke ingrediënten die tijdens de dag evolueren en heel lang meegaan." Leuk: wie hier iets koopt, krijgt zijn parfum ingepakt in typisch Italiaans roze krantenpapier.

19u:

Avond in de watertoren

Een van de hoogtepunten in Dordrecht is Villa Augustus (Oranjelaan 7), een voormalige watertoren omgebouwd tot hotel. Waar nu de hotelkamers zijn beneden, woonden vroeger de machinebedieners. De suites zijn ondergebracht in het oude smeedijzeren waterreservoir boven in de toren. Van het pompgebouw ertegenover werden een café-restaurant en shop gemaakt. Na een miljoenenrenovatie opende het complex in augustus 2007 - vandaar de naam.

Het was meteen een hit en trok de hele buurt, een verlaten havenwijk, uit het slop. De eigenaars van Villa Augustus deden eerder hetzelfde kunstje met Hotel New York in de Kop van Zuid in Rotterdam. Superleuk is de gigantische moestuin, die werd aangelegd in de vroegere waterzuiveringsbassins tussen het hotel en het restaurant. Wat hier gekweekt wordt, bepaalt grotendeels het menu. De koks lopen hier letterlijk met kruiwagens vol groentes richting keuken. Verser kan haast niet.

De groenten en fruit die ze niet verwerken, worden verkocht in de aanpalende markthal. Daar vind je ook kookboeken, vers brood, olijfolie en zelfgemaakt ijs zoals kweepeersorbet. Aan de achterkant van het hotel - waar je ook de waterbus kunt nemen naar Rotterdam - is er nog een Italiaanse tuin, geïnspireerd op de Giardino Giusti in Verona, die is ommuurd met het puin van de renovatie.

Het café-restaurant is een gigantische ruimte. De stoere betonnen muren zijn versierd met illustraties van mede-eigenares Dorine de Vos en gecombineerd met oud school- en kantoormeubilair van Gispen. De kaart gaat mee met de seizoenen, maar pizza en gegrilde vis uit de houtoven zijn vaste waarden. Als je er bent, probeer dan de hotelpoes te spotten. Die kwam hier tijdens de werf aangewandeld als kitten en is nooit meer weggegaan. Het beestje luistert naar de naam Julius.

22u:

gloeilampen en bandjes

Om de hoek bij Villa Augustus kun je er nog eentje gaan drinken bij Khotinski (Noordendijk 148). Een cool café slash restaurant dat huist in de voormalige machinekamer van een oude elektriciteitscentrale. Het is een stoere ruimte met veel bakstenen, een metershoog plafond, grote ramen, bengelende peertjeslampen en oude olijfbomen.

Het imponerend grote volume wordt doormidden gedeeld door de dubbelzijdige bar met giga wijnrek waar ook literflessen Jupiler in prijken. En de gekke naam? Die komt van de Russische uitvinder Achilles De Khotinsky, die de gloeilamp naar Nederland bracht, vandaar de peertjeslampen. Het is een knipoog naar het verleden van de plek. Met de uitgebreide hapjeskaart - de 'mannenplank' is een aanrader - is Khotinsky ook geknipt als apero-oord. In hetzelfde gebouw vind je ook het Energiehuis: een cultureel centrum met verschillende pop- en theaterpodia. Misschien heb je geluk en

vindt er juist een concertje plaats. De agenda vind je op bibelot.nl.

10u:

terug naar de schoolbanken

Het eerste wat in je opkomt bij het woord onderwijsmuseum? Vast en zeker iets sufs en stoffigs met nagebouwde klaslokalen en oud lesmateriaal. Tot een jaar geleden was ook de Nederlandse versie in dat bedje ziek. Maar toen het museum vorig jaar van Rotterdam naar Dordrecht verhuisde, kreeg het een totale make-over tot dynamische, interactieve en moderne plek. Maar ook voor architectuurlovers is het Nationaal Onderwijsmuseum (Burgemeester de Raadtsingel 97) een stop waard.

Het museum huist in een voormalig verzekeringskantoor, gebouwd eind jaren 30 door architect Sybold van Ravenstein, die onder meer ook het Rotterdamse treinstation tekende. Hij inspireerde zich op het modernisme met strakke lijnen en veel licht, maar kon de versieringen en de barok niet helemaal lossen, wat een eclectisch en open geheel oplevert. Tot voor kort huisde hier een supermarkt die lustig bijbouwde. Maar de intensieve renovatie bracht het gebouw terug in originele staat. Wie wil, kan hier ook lunchen in het cafeetje vernoemd naar de (intussen verdwenen) verzekeringsmaatschappij: De Holland. Op en top Hollands is het zeker. Je eet hier onder meer tosti's, geserveerd in een oldskool boterhamdoos.

12u:

van retrorekje tot restaurant

Even verderop in de straat zien we het Tomadohuis (Stationsweg 4), van de bekende retroboekenplankjes. Dit voormalige kantoorpand uit 1962 van architect Hugh Maaskant was ooit pure moderniteit. Met een volledig glazen gevel en technische snufjes zoals een afwasmachine, roltrappen en elektrische lamellen van 32 meter lang. De oude kantoren werden omgetoverd tot lofts en afgelopen lente opende op het gelijkvloers restaurant Copenhagen.

13u:

op Post voor Tapas

Vlakbij vind je Post (Johan de Wittstraat 128). Het is de nieuwe tent van Alex Verburg: een Dordtse chef met twee goedlopende zaken in Rotterdam. "Ik droomde van een plek in mijn thuisstad. Toen het oude postkantoor leeg kwam te staan, sloeg ik mijn slag", aldus Verburg, die patissier is van opleiding. Er is dan ook een open bakkerij waar hij zijn taarten maakt. Ook alle pasta wordt hier vers gemaakt, midden in het restaurant met een speciale Italiaanse kneedmachine.

Edwin Roestenberg, de compagnon van Alex, staat in de keuken en serveert veel tapas. Zoals in Spanje is er bij Post een lange toog waar iedereen kan aanschuiven. Ze schenken hier het hippe Kornuitbier dat uit gigantische koperen vaten komt die zweven boven de bar. Verburg: "Dordrecht beleeft echt een renaissance. Vorig jaar vierden Willem-Alexander en Maxima hier Koningsdag. Sindsdien komen hier veel meer toeristen. Nederlanders hebben Dordrecht echt ontdekt. En ook buitenlandse toeristen weten stilaan de weg te vinden."

14u:

hemels shoppen

Tijd voor wat shopping. In de Voorstraat die het volledige centrum doorsnijdt, vind je verschillende leuke zaakjes. Helemaal aan het einde is er Bluebirds in the Backyard (Voorstraat 306). Eigenlijk een gigantische pop-up van een webwinkel. Naast vintage kleren en interieurspullen - zelfs retrotupperware - verkoopt eigenares Claire Schuyff ook spullen van jonge makers. Zoals de olijke macramécreaties van Vintage Ropes. Enkele startende creativo's hebben in de shop zelfs een atelier. En in het café achteraan speelt regelmatig een bandje. Voor wie zijn kroost meebrengt: er is een kinderhoek voorzien.

Ga voor de variatie ook eens binnen bij De Rijsttafel (Voorstraat 319). Exotische supermarkten zoals deze zijn heel gangbaar in Nederland en worden toko's genoemd. Even verderop vind je vintagezaak De Inrichterij (Vriesestraat 38) en boetiek HIP (Vriesestraat 79), die de Scandi-look mixt met Franse en Italiaanse labels. Ook een stop waard is boekenwinkel De Bengel (Vriesestraat 35), die huist in een voormalige zaak voor bedrijfskleding. De originele winkelrekken staan nu vol boeken over kunst, fotografie, filosofie "en ook wat erotica", verklapt eigenaar Gerrit-Jan Kruidenier. Achter de toog hangen typische Dordtse Tomado-rekjes en oude gevelletters. Ronduit bijzonder is Van Alle Tijden (Grotekerksbuurt 44): een kringloopwinkel slash kerk. Grappig: naast de trap die leidt naar de stiltekapel - met designstoelen van Hay - hangt een bordje: "De Weg naar Boven."

16u:

versgebrande koffie

Stop even voor een koffie bij De Stadsbranderij (Vriesestraat 75a). Eigenaar plus barista Bas van der Stoep brandt zelf zijn koffie onder de vlag Burning Beans. Hij levert al jaren aan koffiebars en restaurants en wilde ook zelf aan de slag. Zijn Stadsbranderij is een knusse plek met tapijten, chesterfieldzetels en industriële lampen.

Een leuk alternatief is Zusjes (Voorstraat 431) waar ze biologische koffie uit Ethiopië serveren. Een tip: scones with clotted cream zijn een van hun specialiteiten. Wil je liever een gevestigde waarde, ga dan naar Nobel's Brood (Grotekerkbuurt 53). Een ambachtelijke bakker waar je ook iets kunt drinken in een pand uit 1600. Hun cappuccino maken ze met volle boerenmelk.

17u:

vintage aan de kade

Heb je nog energie, wandel dan nog even naar de Knolhaven nummer 15 voor een uniek winkeltje. Eigenares Lammie Snoeken: "Mijn winkel heeft geen naam en is alleen open op zaterdag. Dat is nu al vijf jaar zo en intussen kennen de mensen me. Ze komen langs voor een babbeltje of om te kijken of ik weer wat nieuws mee heb. In de zomer zet ik ook van alles buiten." Lammies charmante zaakje, dat vroeger een café was, staat vol brocante en vintage uit Frankrijk. "In zo veel winkels vind je dezelfde soort spullen. Ik wil iets anders bieden."

19u:

Alles onder één dak

In april opende winkelcafé Huis Roodenburch (Wijnstraat 141). Een monumentaal pand in het stads-

centrum dat werd omgetoverd tot eerlijk-eten-walhalla: biologisch, lokaal en seizoensgebonden. Op bijna 600m2 vind je een restaurant, café, biomarkt, patisserie en een stadstuin. De initiatiefnemers achter het project - Glenda van Deutekom en Jos Wijnstekers - hadden eerder het eetwinkeltje (H)Eerlijk verderop in de straat. Maar dat werd een maatje te klein. Dankzij een crowdfunding die 200.000 euro opleverde, maken ze nu hun droom waar. "Dit wordt een plek waar je zeven dagen per week terechtkunt vanaf 8 uur 's morgens tot 's avonds laat. Dordrecht had nood aan zo'n open en warme ontmoetingsplek", klinkt het.

10u:

bomen en bevers

Nationaal Park De Biesbosch (bezoekerscentrum: Baanhoekweg 53) is een grote troef van Dordrecht. Op een steenworp van het centrum heb je een gigantisch natuurgebied waarin je gratis kunt wandelen of fietsen. Of varen. Want een bootje is de beste manier om het moerasgebied te ontdekken. Huur een roeibootje of ga lekker lui voor een elektrische 'fluisterboot', die amper geluid maakt en geen zwarte rook achterlaat. Er zijn ook grotere rondvaartboten. Geluksvogels spotten hier ijsvogels en zelfs bevers. Je kunt ook begeleide wandeltochten maken met de lokale boswachter. Neem zeker je picknickmand en -deken mee voor een lunch midden in de natuur.

13u:

als plebs bij de Patriciërs

Een aanrader voor wat cultuur is het Dordts Patriciërshuis (Wolwevershaven 9). Het is hier net alsof je een laatachttiende-eeuws elitehuishouden binnenstapt. De originele stijlkamers zijn nog intact met als spektakelstuk de volledig ronde Maaskamer die uitkijkt over het drierivierenpunt.

Verder veel classicistische Louis Seize-meubels. Nog zo'n statige patriciërswoonst die je kunt bezoeken is het Huis van Gijn (Nieuw Haven 29). Het oude woonhuis van bankier Simon van Gijn staat vol met zijn verzamelingen: van poppenhuizen tot wapens, schelpen en schilderijen.

Praktisch

Vervoer De internationale trein van Brussel naar Amsterdam stopt in Dordrecht. Antwerpen-Dordrecht duurt 55 minuten. Met de auto (85km) rijd je ook een klein uur. Op wandelafstand van het centrum is er een gratis parking aan de Weeskinderendijk.

Overnachten Qua hotel is Villa Augustus (Oranjelaan 7) een aanrader, vanaf 125 euro per nacht exclusief ontbijt. Een leuk alternatief zijn kleine appartementen zoals B&B Tof (Knolhaven 44) met uitzicht over het water, 80 euro per nacht inclusief doe-het-zelf ontbijt. Of Place to B&B (Wijnstraat 225) in het historische stadscentrum, 85 euro per nacht, ontbijt kost 5 euro per persoon extra.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234