Zondag 11/04/2021

48 uur in Biarritz

undefined

Waarom nu gaan?

Het glamourleventje heeft zich dan wel verplaatst naar de Franse Riviera, maar Biarritz heeft het niet nodig. De chique badstad in het zuidwesten van Frankrijk beleeft een renaissance. Toeristen herontdekken de aantrekkingskracht van deze aristocratische plek aan de baai van Biskaje waar verschillende werelden botsen. Ooit was dit the place to be voor het chique volkje van Europa, nu delen zowel gebronsde schoonheden in designerschoenen als surfers op teenslippers deze vakantiebestemming. Zelfs de taal die je hier hoort is een mengelmoes. Wandel een van de oude bars van de stad binnen, en de cafébaas zal je hoogstwaarschijnlijk aanspreken met een paar woorden Frans, Spaans, Engels of zelfs Baskisch.

Hoe kom je er?

Vanaf 16 april biedt Ryanair twee vluchten per week aan van Charleroi naar Biarritz tegen een zacht prijsje (www.ryanair.com). De vlucht van zaterdagochtend vertrekt om 9.05 uur en is de perfecte start voor een weekendje weg. De luchthaven (1) (00 33 5 59 43 83 83; www.biarritz.aeroport.fr ) is niet verder van het stadscentrum dan het treinstation. Als je geen zin hebt in een wandeling van een half uur, neem dan bus 6 (of C op zondag) die ongeveer om het uur vertrekt. Een ticketje kost 1,20 euro. Met de taxi betaal je 20 euro.

Terwijl je staat te wachten op de bus, kun je even langs de dienst voor toerisme lopen, die open is als er vluchten arriveren. Het kantoor heeft een mooi aanbod kaarten en andere nuttige literatuur. Het hoofdkantoor van de dienst voor toerisme (2) zit in een perzikkleurig huis net naast een lelijke parking op de Square d’Ixelles (00 33 5 59 41 59 41; www.biarritz.fr; open van 9 uur tot 18 uur van maandag tot vrijdag, en van 10 uur tot 17 uur in het weekend).

Bedtijd

Hôtel du Palais (3) (1, Avenue de l’Imperatrice; 33-5-59-41-64-00; www.hotel-du-palais.com) is doordrongen van geschiedenis: het deed dienst als paleis van Eugénie, de Spaanse vrouw van Napoleon III. Het hotel met 152 kamers langs de Grande Plage ademt pure luxe. Er is een spa, een privézwembad en een minigolfbaan. Een kamer voor twee personen met zicht op zee kost 570 euro tijdens het hoogseizoen.

Een pak betaalbaarder is La Maison du Lierre (4) (3, Avenue du Jardin Public; 33-5-59-24-06-00; www.maisondulierre.com), waar je een kamer kunt hebben vanaf 75 euro. Deze mooie B&B ligt op vijf minuutjes van de zee en is knap gerenoveerd met houten vloeren. Het ontbijt wordt opgediend in de kleine tuin van het hotel.

Mooie mensen

Biarritz staat bekend om zijn twee stranden, dus maak alvast kennis met de Grande Plage (5), een boog goudgeel zand die bezaaid is met kleurige parasols. Koop voor 3 euro een ijsje bij La Passion des Fruits (6) (31, Boulevard du Général de Gaulle; 33-5-59-24-89-98) en kijk naar het mooie jonge volkje dat van achter een grote Christian Dior-zonnebril urenlang met elkaar flirt. Een eindje verderop verandert het publiek in een mix van chique families die dollen in het water, en rijke vijftigplussers die genieten van een vroeg pensioen.

Pelotte

Taalkundigen hebben lang hun hoofd gebroken over het Baskisch, een taal die absoluut geen verband houdt met het Latijn of eender welke andere Europese taal. Je kunt ze horen tijdens een wedstrijdje pelotte, een spel dat lijkt op handbal en de reputatie heeft de snelste sport ter wereld te zijn. Het wordt in bijna elk dorp gespeeld. Ga naar een match kijken op de Fronton Couvert Plaza Berri (7) (42, Avenue du Maréchal Foch; 33-5-59-22-15-72).

De Baskische kust

Vermijdt de toeristenrestaurants en zet koers naar L’Instant (8) (4, rue du Port Vieux; 33-5-59-24-84-65) in de Vieux Port, het kloppende hart van de oude stad. Hou er rekening mee dat je hier wel wat tijd zult doorbrengen: het kleine restaurantje wordt draaiende gehouden door slechts twee mensen: het echtpaar Jean-Marc en Sylvie Leonhard-Salva. Het menu, dat elke maand verandert, bevat seizoensgerechten zoals gebakken Baskische forel met lichte artisjokkenpuree en amandeltaart met ijs gemaakt van kaas. Een maaltijd voor twee kost je hier ongeveer 70 euro.

Zoete wandeling

Ga naar de chique patisserie (9) Loubère (11, rue Larralde; 33-5-59-24-01-82) en koop er een Baskisch taartje, een klein cakeje gevuld met overheerlijke eiercustard (1,80 euro). Wandel nu naar de Côte des Basques (10), het strand waar Peter Viertel, de scenarioschrijver uit Hollywood, vijftig jaar geleden het surfen introduceerde bij de verbaasde Fransen. Verwacht je aan een rij versleten busjes met geïmproviseerde waslijnen langs de weg naar de zee. Hier zijn geen strandcabines, dus werp ofwel je preutsheid af, of probeer je om te kleden onder een strandlaken.

Surfschool

Als je jezelf even moe wilt maken, ga dan op zoek naar Jean-Baptiste, de dude van de enige surfshop op het strand: BTZ Clothing (11) (Boulevard du Prince de Galles; 33-5-59-23-67-10). Hij zal een surfles voor je regelen bij Hastea (12) (7, Perspective Côte des Basques; 33-5-59-24-23-89; www.hastea. com), de professionele surfschool van dezelfde eigenaar als BTZ. Negentig minuten groepsles van de barse maar vriendelijke instructeurs kosten 35 euro per persoon. En maak je geen zorgen over de kleine kwallen in het water. Ze steken niet... hard.

Batterijen opladen

Wandel van het strand naar Le Surfing (13) (9 boulevard du Prince de Galles; 33-5-59-24-78-72), de gezelligste van de twee barretjes op dit onontgonnen stukje kust. Dit is waarschijnlijk de meest casual plek in Biarritz, met hippe surfplanken, zwart-witte surfposters aan de muur en vriendelijk personeel dat het niet erg vindt als je druppelend van het zeewater binnenkomt. Bestel de brandade de morue, een soort puree van gezouten kabeljauw (13,5 euro) of een stevige entrecote (18,5 euro).

Fashion victim

Als de dag vordert, verandert de onuitgesproken dresscode van bikini naar Diddy en Donatella. Breng een bezoekje aan 64 (14) (16, rue Gambetta; 33-5-59-22-31-79; www.64.eu), een modelabel dat verschillende stijlvolle winkels heeft in de hipste straten van Biarritz. Er zijn aparte winkels voor bijvoorbeeld badmode en kinderen. Het label werd opgericht door plaatselijke designers, die de winkels noemden naar de code van dit departement van Frankrijk. 64 maakt T-shirts met het gelijknamige getal in alle kleuren van de regenboog. Fans van het merk verzamelen ze allemaal.

Kunstig dineren

Met zijn lange haren en verwaande air kan chef Philippe Lafargue, die opgeleid werd bij Ducasse, overkomen als een pretentieuze rockster. Zijn restaurant, Chez Philippe (15) (30, avenue du Lac Marion; 33-5-59-23-13-12; www.restaurant-biarritz.com), serveert wel de interessantste Baskische keuken uit de wijde omgeving. Neem als aperitief Txakoli (10 euro), een parelende wijn uit het Spaanse Baskenland, en ga dan voor het degustatiemenu aan 85 euro. Je zult delicatessen krijgen zoals geroosterde varkenslende en zeebaars met kruiden uit de tuin van het restaurant.

Bier-itz

In Biarritz zuipt men niet, maar mensen weten hier wel hoe ze zich moeten ontspannen. Start de avond bij Côte Vestiaire (16) (27, rue Gambetta; 33-5-47-64-82-14). Deze bescheiden kleine bar, die mijlenver lijkt te liggen van de massa’s in de Vieux Port, hangt vol met rugby T-shirts en andere memorabilia. Dat herinnert je eraan hoe trots (op het randje af fanatisch) iedereen hier is op het plaatselijke team Biarritz Olympique Pays Basque. Begin een praatje met iemand en leg je voeten gerust op de oer-Franse taboeretjes, die niet meer zijn dan gekantelde wijnkratten.

Club met zicht op zee

Bij Le Carré Coast (Boulevard du General de Gaulle; 33-5-59-24-64-64; www.lecarrecoast.com) arriveer je bij voorkeur in een Ferrari. Le Carré Coast (17) is een hippe club die uitkijkt over het strand. Nip van wodkacocktails met de zonen en dochters van de Europese elite tot in de vroege uurtjes. Nog niet klaar om naar huis te gaan? Steek de straat over en voeg je bij de andere diehards op de Grande Plage tot de zon opkomt.

Luz

Voor een andere kijk op de Côte des Basques maak je een uitstapje naar de mooie vissershaven Saint Jean de Luz (18), een betoverend antigif voor de drukte van Biarritz. Het aangename centrale plein is ideaal voor een ontspannen zondagse lunch. Je doet er een half uurtje over met bus 26-2, die vlak bij de dienst voor toerisme stopt, of amper vijftien minuten met de trein. Check de dienstregeling vooraf, want bussen en treinen rijden er slechts sporadisch heen.

Lieve haaien

Het art deco Musée de la Mer (19), (Plateau de L’Atalaye, 00 33 5 59 22 75 40; www.museedelamer.com ) herbergt een interessante combinatie van een maritiem museum en een aquarium waar goedaardige haaien in rondzwemmen. Hier ontdek je meer over de rol van de Baskische vissers in de exploitatie van de Noord-Atlantische Oceaan, van Spitzbergen tot Newfoundland, en de transformatie van Biarritz in een glamoureuze vakantiebestemming. De uitleg is alleen in het Frans, je kunt wel een Engelstalige audiogids krijgen. Als je voor 15 november komt, kun je de tentoonstelling over een halve eeuw surfen in Biarritz meepikken. Het museum is elke dag open van 9.30 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur, behalve op maandag. Van april tot oktober is het langer open, en tijdens de tweede en derde week van januari is het museum gesloten. Een toegangsticketje kost 7,5 euro. Als je hier rond 10.30 uur of 17 uur bent, kun je zien hoe de zeehonden gevoerd worden.

Kuren

Sinds de jaren zestig is Biarritz een van de belangrijkste centra van Frankrijk voor thalassotherapie, behandelingen met zeewater. Franse gezondheids- en schoonheidsspecialisten beweren dat dit dé plek is om massages en andere behandelingen gewillig te ondergaan. Verschillende tophotels voorzien arrangementen voor gasten en niet-gasten.

Boodschappen doen

Doe je boodschappen in de Halles (20), een grote overdekte markt vlak bij de Rue Gambetta. Elleboogstoten krijgen van een grootmoedertje dat iedereen voorbijsteekt, hoort er hier gewoon bij. Kun je niet kiezen? Dan raden we je een paar sneetjes Bayonneham aan van Didier Carrére (33-5-59-22-13-01; www.halles-biarritz.fr). Zet je tocht voort en stop bij Mille et Un Fromages (8, avenue Victor Hugo; 33-5-59-24-67-88), waar de besnorde eigenaar Henri Bilé alleen de beste Baskische kazen en wijnen verkoopt. Probeer een Bostmendi (16,2 euro), een lichtrode likeur gemaakt van pruimen. De flessen worden verzegeld met was. Een andere specialiteit zijn Baskische macarons.

Geschiedenisles

Je kunt Biarritz niet verlaten zonder Jêrôme Dimitri te hebben ontmoet. Hij is een instituut, een Serviër die bekend werd met zijn foto’s van sterren en gekroonde hoofden tijdens de hoogdagen van Biarritz in de jaren zestig. Zijn winkel, Biarritz Photo (21) (2, rue Simon-Etcheverry; 33-5-59-24-19-13), zit in een achterafsteegje en hangt vol foto’s die te koop zijn en artikels over zichzelf. Dimitri spreekt niet veel Engels, maar dat zal hem niet tegenhouden om toeristen verhalen te vertellen over zijn verleden, zijn reizen en zijn kinderen - net zolang tot de zee je weer roept.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234