Maandag 05/12/2022

48 uren in

tunis

Een levendige medina en koele binnenpleintjes, met Carthago en de Middellandse Zee vlakbij: u zult zich tijdens uw weekend in Tunis geen ogenblik vervelen.

Door Frank Partridge

De charmante chaos van de binnenstad van Tunis is het prettigst in de zonnige dagen van juni. Het is al vroeg in het jaar aangenaam warm in Tunis, maar in de hoogzomer wordt de stad verstikkend heet en is het beter toeven in de buitenwijken en de badplaatsjes naar het oosten, aan de Côtes de Carthage.

Tunisair (www.tunisair.com) en Jetairfly (www.jetairfly.com) vliegen regelmatig van Zaventem naar Tunis. De internationale luchthaven Tunis-Carthago ligt op acht kilometer ten noordoosten van de stad. Bus 35 rijdt om het half uur naar het centrum (een enkele rit kost 1 dinar of 50 eurocent). Met de taxi bent u er sneller en betaalt u geen fortuin: de rit van 20 minuten naar het hart van de stad, de avenue Habib Bourguiba, kost 10 dinar (5 euro).

De oude en de nieuwe stad verschillen meer dan 1.000 jaar in leeftijd. In het westen ligt de medina, een mengelmoes van kronkelende straatjes, schemerige steegjes, soeks, moskeeën en minaretten, zo'n 1.300 jaar oud. In het noordoosten heeft de Franse kolonisator in de negentiende eeuw de ordelijke Ville Nouvelle gesticht, met brede boulevards met bomen en gracieuze gebouwen uit de belle époque, die in een recenter verleden mooi gerenoveerd zijn.

De oude vesting Carthago ligt ten oosten van de moderne stad, aan de overkant van het meer van Tunis, en is bereikbaar via een verhoogde weg met een spoorlijn die het meer oversteekt. Het hoofdkantoor van de toeristische dienst (1) bevindt zich aan het oostelijke uiteinde van de avenue Habib Bourguiba, avenue Mohamed V, 1 (00 216 71 341 077; www.tourismtunisia.com) en kijkt uit op de modernistische klokkentoren die ter gelegenheid van de Tunesische onafhankelijkheid gebouwd werd. U krijgt er gratis kaarten van de stad, de medina en Carthago; elke dag van 8 tot 18 uur, zondag vanaf 12 uur gesloten.

Hotel Dar el Medina (2), rue Sidi Ben Arous, 64 (00 216 71 563 022; www.darelmedina. com), in het hart van de oude wijk, is een oude privéwoning die men met veel fantasie tot een charmant hotelletje met twaalf kamers heeft verbouwd. De kamers zijn maagdelijk wit en minimalistisch ingericht, maar de lounges en het binnenplein hebben een exotische aankleding gekregen en op het aangenaam koele dakterras hebt u een schitterende kijk op de medina. Een tweepersoonskamer met ontbijt kan vanaf 125 euro per nacht. Het schone, functionele Les Ambassadeurs (3), avenue Taieb Mehiri, 75 (00 216 7184 6000; www.hotel-ambassadeurs.com), geeft u echt waar voor uw geld: een tweepersoonskamer met ontbijt kost 57 euro.

Hotel Résidence (4), op een half uur rijden van het stadscentrum, kijkt uit op een mooi strand aan de Côtes de Carthage (00 216 71 910 101; www.theresidence.com). De publieke delen, in een moderne versie van de traditionele Moorse stijl, vloeien in elkaar over en de ruime slaapkamers hebben allemaal een balkon. Een tweepersoonskamer hebt u vanaf 275 euro per nacht, ontbijt inbegrepen (maar informeer bij een reisagent: het is mogelijk dat u er betere prijzen krijgt).

Tunis heeft een erg mooi panorama. Als u niet het geluk hebt in het Dar el Medina (2) te logeren, mag u in enkele winkels rond de moskee van Zaytouna (5) naar het dakterras, om daar te genieten van een beeld dat in de voorbije eeuwen nauwelijks veranderd is (afgezien van de schotelantennes). In ruil moet u wel een kleine vergoeding betalen of een verkooppraatje ondergaan. Als dat u niet zint, vindt u in het Belvédèrepark (6) verscheidene goede uitkijkpunten (6) .

Ondanks de overvloed aan goedkope souvenirwinkeltjes zijn er in de medina nog meer dan een dozijn traditionele soeks. Men verwacht dat u afpingelt. Kijk uit naar aardewerk, lederwaren, zilveren juwelen, geelkoperen platen en tegels. En natuurlijk tapijten: hun authenticiteit wordt gewaarborgd door een metalen plaatje aan de achterkant. Even interessant zijn de schemerige ateliers waar ambachtslieden met primitief gereedschap metaal in model hameren of de Tunesische versie van de fez stikken, de chechia. Dit is een uitstervende kunst, want de jonge Tunesische mannen dragen liever baseballpetjes.

Overal in de medina vindt u stalletjes met lekkere kost. Als u liever gaat zitten, kunt u het eenvoudige, goedkope restaurant Mahdaoui (7) in de rue Jamaa Zitouna proberen, waar u voor een couscous met verse vis en een frisdrank ongeveer 6 dinar (3 euro) betaalt. Aan de avenue Habib Bourguiba zijn er ook een heleboel restaurants en patisserieën.

Het verbazende Bardo Museum (8) , in de buitenwijk Le Bardo (00 216 71 513 650; www.di.com.tn/museebardo), is ondergebracht in een paleis uit de dertiende eeuw en toont ontelbare schatten, met onder meer enkele gigantische mozaïeken uit Romeinse villa's. Het is elke dag open van 9 tot 17 uur, behalve op maandag. Net als in alle Tunesische musea en op de archeologische sites moet u 1 dinar (50 eurocent) extra betalen om foto's te mogen maken.

Een ritje met de door de Britten aangelegde spoorweg van het station Marine in Tunis (9) naar Carthago en de buitenwijken La Goulette, Sidi Bou Said en La Marsa, aan de overkant van het meer, is een ervaring om niet te missen. Elk station is een halte waard en vogelliefhebbers zullen opgetogen zijn over de flamingo's aan het meer. Maar de ideale plaats om af te stappen is Sidi Bou Said (10) , een van de mooiste dorpen van de Middellandse Zee. De trein rijdt driemaal per uur en een enkele reis naar Sidi kost 1,60 dinar (0,80 euro).

Sidi ligt op een klif met een panoramisch uitzicht op de zee en de bergen. Van het station klimt een steil straatje naar een groepje witte huizen met felblauwe deuren en binnenpleintjes waar het naar jasmijn ruikt. De autovrije straat met sfeervolle cafés en een verleidelijk donutkraampje stopt abrupt aan de voet van een vuurtoren, op een kaap die uitkijkt op de zee.

Geniet van een drankje en een spectaculair uitzicht in het openluchtcafé van Sidi Bou Said, Café Sidi Chebaane. De tafeltjes en met tapijten aangeklede terrassen zijn er verspreid over verschillende niveaus van een steile klif boven de jachthaven en de baai van Tunis. Net als de andere cafés, vanouds populair bij kunstenaars en dichters, wordt er geen alcohol geserveerd. Als u iets sterkers dan muntthee met pijnappelzaadjes lust (hoe lekker die ook is), kunt u naar de groene terrassen, eveneens met uitzicht, van het hotel Dar Said en het restaurant Dar Zarrouk, aan weerszijden van de hoofdstraat.

In de nabijgelegen haven La Goulette vindt u een heleboel uitstekende visrestaurants. In Tunis zelf verdient Dar Belhadj (11) een bezoek. Achter een zware deur in een van de meer rommelige straatjes van de medina (17 rue des Tamis) ligt een paradijsje: tafeltjes rond een overdekt binnenplein en een meer intieme galerij op de eerste verdieping, met rijk versierde tegels, zuiltjes en bogen. De zoete muziek van een sitarspeler maakt de sfeer nog sprookjesachtiger. De keuken is traditioneel maar naar plaatselijke normen aan de dure kant: vanaf 70 dinar (35 euro) per persoon. Reserveren is aanbevolen: 00 216 71 200 894.

Een paar straten ten noorden van de avenue Habib Bourguiba, in de rue Pierre de Coubertin 14 bis, vindt u Chez Slah (12) (00 216 71 258 588), een aantrekkelijk en minder prijzig visrestaurant.

Als niet-moslim mag u de negende-eeuwse moskee van Zaytoun (5) , het middelpunt van de medina, niet binnen, maar het rustige binnenplein mag u wel bekijken. De belangrijkste christelijke kerk van de stad is de indrukwekkende kathedraal van St.-Vincentius a Paulo (13) , op de place de l'Indépendance. De kerk werd in de jaren 1880 door de Fransen gebouwd en heeft boven haar altaar een theatrale koepel met Bijbelse taferelen. Elke zondag is er om 11 uur een dienst.

Op zondag eten de Tunesiërs graag laat, maar de internationale hotels serveren de hele dag lang aan buffet, zodat u geen honger hoeft te lijden. In het marmeren restaurant op de benedenverdieping van het Sheraton Hotel (14) (00 216 71 782 100; www.sheraton.com), aan de noordwestelijke hoek van het Belvedèrepark, kunt u voor 40 dinar (20 euro) per persoon zoveel eten en drinken (als u het bij vruchtensap, koffie of thee houdt) als u wilt.

... naar de Romeinse en Punische ruïnes in het spectaculaire decor van het oude Carthago (15) , de tweede culturele bezienswaardigheid van wereldklasse in Groot-Tunis. De site bestrijkt een grote oppervlakte, zodat u wel een week zou nodig hebben om alles te verkennen. Om tijdens een kort bezoek een beeld te krijgen van de schaal en de epische geschiedenis van deze plaats, beklimt u de heuvel van Bysra, met een knap uitzicht op het hele complex. Daarna kunt u langs de resten van de Punische wijk wandelen, die in de negende eeuw voor Christus gesticht werd en in 145 voor Christus door de Romeinen volledig werd verwoest. Er zijn ook nog resten van de stad die de Romeinen zelf bouwden en die na Rome en Alexandrië de derde grootste van het rijk werd. Ook zij werd zwaar geplunderd toen het keizerrijk ten val kwam.

De best gerestaureerde delen zijn een Punische woonwijk uit de derde eeuw voor Christus en de monumentale baden van Antonius, die in het jaar 2 van onze tijdrekening voltooid werden. Veel belangrijke archeologische vondsten, waaronder twee buitengewone Punische sarcofagen, een liggende man en vrouw die ongeveer 2.400 jaar geleden gebeeldhouwd werden, zijn ondergebracht in het interessante Museum van Carthago (elke dag behalve maandag open van 9 tot 17 uur), dat ook deel uitmaakt van het complex.

Van april tot september kunt u de ruïnes in de open lucht bezoeken van 8 tot 17 uur; met een ticket van 8 dinar (4 euro) hebt u toegang tot alle archeologische sites, zowel in Carthago als in Groot-Tunis.

In deze tijd van minimalistische spa's waar u op de tonen van new-agemuziek in de watten wordt gelegd, is de traditionele Tunesische hamam een bijna schokkende ervaring: in deze no-nonsensebaden wordt u afgeschrobd en opgepoetst met een verrassende maar hoogst aangename combinatie van heet water, stoom, modder en een grove want die krachtig door uw mannelijke/vrouwelijke masseur gehanteerd wordt.

Het is een buitengewoon stimulerende ervaring en als u een van de oudere hamams bezoekt die overal in de stad te vinden zijn (vraag ernaar in uw hotel) zult u het gevoel hebben dat u het authentieke Tunesische leven hebt geproefd. En dat voor nog geen 10 dinar (5 euro)!

© The Independent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234