Zaterdag 10/06/2023

48 UREN in

BOSTON

De levendige, kosmopolitische stad waar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon, heeft een rijke geschiedenis. Ze is bovendien wandelvriendelijk en dus ideaal voor een korte vakantie.

Door Jonathan Thompson

l Waarom nu?

Boston heeft veel meer geschiedenis dan de meeste Amerikaanse steden en ligt dicht genoeg bij Europa om een weekendtrip nog net haalbaar te maken. Bovendien is de beruchte 'Big Dig' (het project om de snelweg die de binnenstad tientallen jaren heeft verkankerd onder de grond te stoppen) nu voltooid.

l Na de landing

Logan, de luchthaven, ligt aan de overkant van de haven van Boston. Neem een gratis pendelbus naar het station van de ondergrondse, de 'T', waar een ticket naar de stad 1,25 dollar (1 euro) kost. De blauwe lijn 4 stopt aan Government Center (È1), op loopafstand van het grootste deel van de stad.

l Eerste kennismaking

'The Walking City' is een compacte stad die u gemakkelijk te voet kunt verkennen. Ze grenst in het oosten aan de Atlantische Oceaan en wordt door de rivier de Charles gescheiden van Cambridge, de bakermat van de universiteit van Harvard.

Het hoofdkantoor van de toeristische dienst van Boston (001-617/536.41.00; www.bostonusa.com) is het Boston Common Visitor Center (È2) (147 Tremont Street), vlakbij de halte Park Street van de ondergrondse (È3). Er is ook een tweede kantoor in het Prudential Center (È4) (800 Boylston Street). Ze zijn allebei elke dag open van 9 tot 17 uur. Voor meer informatie over Boston of een langer verblijf in New England, bekijkt u de website Discover New England (www.discovernewengland.org) of belt u de infolijn op 01564-79.49.99. Een Go Boston-kaart, die onbeperkte toegang geeft tot de belangrijkste attracties, is een prima manier om de bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. In de herfst kost een kaart voor twee dagen 63,75 dollar (51 euro). Ze is te koop bij de toeristische dienst en op www.gobostoncard.com.

l Logeren

De luxe en de ligging van het Fairmont Copley Plaza (È5) (138 St James Avenue; 001-617/267.53.00; www.fairmont.com) zijn moeilijk te overtreffen. Dit vorstelijke hotel heeft sinds het in 1912 zijn deuren opende elke Amerikaanse president te gast gehad, net als sterren als Tom Cruise, John Travolta en Ben Affleck. Het heeft zelfs ter attentie van de gasten een 'authentieke' Londense taxi (met een iets minder authentiek links stuur). Een tweepersoonskamer kost in deze tijd van het jaar vanaf 262 dollar (208 euro) zonder ontbijt.

Vlakbij ligt het Copley Square Hotel (È6) (47 Huntington Avenue; 001-617/536.90.00; www.copleysquarehotel.com), een goed maar duur etablissement met kamers vanaf 331 dollar (263 euro) zonder ontbijt. Het goedkopere Midtown Hotel (È7) (220 Huntington Avenue; 001-617/262.10.00; www.midtownhotel.com), in dezelfde buurt, heeft tweepersoonskamers vanaf 100 dollar (80 euro), zonder ontbijt.

l Panorama

In het Skywalk Observatory (www.prudentialcenter.com/play/skywalk) op de 50ste etage van de Prudential Tower (È4) hebt u een uitzicht van 360° op de stad en kunt u op een heldere dag zelfs de bergen van New Hampshire zien. Een audiogids vertelt de geschiedenis van Boston aan de hand van de gebouwen rond u, onder meer de gewezen woning van Bostons beroemdste zoon, J. F. Kennedy, en het huis waar Bell het eerste telefoongesprek ooit voerde.

l Winkels kijken

Het middelpunt van winkelend Boston is het kruispunt van Summer en Winter Street (È8), waar twee grote warenhuizen, Filene's en Macy's, oog in oog staan. Het interessantste winkelcentrum ligt aan de overkant van de rivier, in Cambridge Side (È9). Voor designermode en trendy winkeltjes moet u naar Newbury Street (È10).

l Snelle lunch

Probeer Al Capone's (È11) (102 Broad Street), waar een pizza-'punt' van 2,89 dollar (2,29 euro) in feite twee punten is en waar iedereen staand eet, om geen tijd te verliezen. Maar op een zonnige herfstdag komt u misschien meer in de verleiding van het vlakbij gelegen, meditterane Milk Street Cafe in Post Office Square (È12).

l Op stap

De 'Freedom Trail' van Boston is een route langs zestien historische gebouwen en plaatsen, aangeduid door een spoor van rode baksteen. Het begint aan het hoofdkantoor van de toeristische dienst en kronkelt enkele kilometers door de stad. Hoogtepunten zijn het pronkerige State House (È13) en het monument van Bunker Hill (È14), waar de bezoekers een indrukwekkende obelisk van zeventig meter hoog kunnen beklimmen, een gedenkteken voor een van de beroemdste veldslagen van de Amerikaanse Revolutie.

l Een middagje cultuur

De John F. Kennedy Library and Museum (È15) (Columbia Point; 001-617/514.16.00; www.jfklibrary.org) is een charmant monument voor de 35ste president van de Verenigde Staten. Elke dag open van 9 tot 17 uur, toegang 10 dollar (8 euro), gratis met een Go Boston-kaart. De collectie varieert van de schommelstoel van JFK tot geschenken van buitenlandse staatshoofden.

Het Museum of Science (È16) (1 Science Park; www.mos.org) is trots op de grootste met lucht geïsoleerde Van de Graaf-generator ter wereld, ontworpen en gebouwd door Dr. Robert Van de Graaf in hoogsteigen persoon. Er is ook een Imax-bioscoop. Het museum is elke dag open van 9 tot 17 uur (vrijdag tot 21 uur). De gewone toegang bedraagt 14 dollar (11 euro) voor tijdelijke tentoonstellingen moet u apart betalen. Ook hier is de toegang gratis met een Go Boston-kaart.

l Op de borrel

Proef een Martini met witte chocola in de decadente grandeur, compleet met donkere houten lambriseringen, van de Oak Room in het Fairmont Copley Plaza Hotel (È5). Voor wat meer leven gaat u naar Vox (È17) (755 Boylston Street), waar jonge kantoormensen in de vroege avond komen uitblazen op het terras of op de zachte banken boven. Drink een paar glazen Samuel Adams, het plaatselijke bier, en maak kennis met een plaatselijke kater.

l Aan tafel met de inboorlingen

Het gezellige Union Oyster House (È18) (41 Union Street; www.unionoysterhouse.com) beweert het oudste restaurant van de VS te zijn dat onafgebroken open is gebleven. De clam chowder of mosselsoep is aan te bevelen (maar als u nog iets anders wilt kunnen eten, bestelt u beter een kop dan een kom). JFK kwam hier graag kreeftensoep eten en kranten lezen. Zijn plekje, nu 'The Kennedy Booth', kan worden gereserveerd.

l Op zondagochtend naar de kerk

Als de prachtige Old North Church (È19) (193 Salem Street, www.oldnorth.com) er niet was geweest "had u misschien giften kunnen doen in ponden in plaats van dollars", zegt een bordje boven een offerblok aan de gevel van de kerk. Op 18 april 1775 werden twee lantaarns in de indrukwekkende kerktoren gehangen om de patriotten te waarschuwen dat de Britse troepen in aantocht waren: de Amerikaanse Revolutie was begonnen. De kerk is elke dag open van 9 tot 17 uur en de toegang is gratis.

l Zondagse brunch

Eigenlijk mag u Boston niet bezoeken zonder een van de twee aan Cheers opgedragen bars binnen te lopen. De 'echte' Cheers (20) (84 Beacon Street; www.cheersboston.com) leverde de inspiratie voor de succesreeks, terwijl de 'kopie'-Cheers (È21) Faneuil Hall) een reconstructie van de studioset is. Ze gaan allebei open om 11 uur.

l Een rit

Voor een ongewone kijk op de stad probeert u Ducktours (www.bostonducktours.com). Van april tot november organiseert de firma stadsbezoeken te land en te water in een verbouwd amfibievoertuig uit WO II. Schrik niet als de mensen op straat u nakwaken als u passeert. De rondrit duurt 80 minuten en kost 24 dollar (19 euro, gratis met Go Boston). Vertrek aan het Museum of Science (È16) en het Prudential Center (È4), elk uur van 9 tot een uur voor zonsondergang.

l Op wandel in het park

Boston Common, een kleine twintig hectare glooiend groen, dateert van 1634 en is het oudste openbare park van de VS. Het is het begin van het Emerald Necklace, een ketting van parken die door de hele stad loopt.

l Kaartjes schrijven

Zoek een plaatsje op een bank in het Charles River Esplanade Park (È22), een smalle strook groen langs de rivier.

l De kers op de taart

Fenway Park (È23) (Yankey Way, 001-617/226.66.66; www.redsox.com) is de thuishaven van het legendarische baseballteam de Boston Red Sox, dat zich vorige week verrassend plaatste voor de zogeheten World Series, de finale van het Amerikaanse honkbalkampioenschap. Fenway Park, een van de beroemdste stadions in de VS, is ook op niet-wedstrijddagen een bezoek waard. Voor 10 dollar ziet u het allemaal, inclusief de kleedkamers, de dugouts en de pitch waar Babe Ruth, de koning van de homeruns, ooit de bat zwaaide. De rondleidingen vertrekken elk vol uur, tot 16 uur.n

© The Independent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234