Zaterdag 28/01/2023

47 Europese topindustriëlen vragen overheidsingrijpen

BRUSSEL l De Europese Ronde Tafel van Industriëlen, een club van 47 toplui van de grootste Europese bedrijven, vraagt de overheden krachtdadig in te grijpen om de economie nieuw leven in te blazen. Een aantal regels moet herzien worden, en de vraag moet gestimuleerd worden.

Na de G20-top in Washington kunnen de politici hun aandacht iets meer richten op de economische crisis en iets minder op de onmiddellijke problemen van de financiële crisis. Vanuit diverse hoeken werd gisteren aangedrongen op krachtdadig Europees beleid.

De Europese Ronde Tafel gaf het krachtigste signaal. De ERT is een discrete club van de toplui van Nokia, BP, Bayer, Renault, Unilever en andere. Voor België zijn Thomas Leysen (Umicore) en Aloïs Michielsen (Solvay) lid.

Persmededelingen van de ERT zijn uitzonderlijk. Nu wordt een duidelijke noodkreet gelanceerd. "De onderhandelingen over vrijhandel versnellen en een nieuwe financiële regelgeving in samenwerking met het bedrijfsleven uitwerken, zijn prioritair. We hoeven geen subsidies voor sectoren of bedrijven in moeilijkheden, maar we hebben krachtig beleid nodig om de vraag en investeringen in infrastructuur te stimuleren."

Waar de bedrijven alvast op zullen kunnen rekenen, is op meer goedkoop krediet. De Europese Investeringsbank EIB wordt een speerpunt in het herstelplan. Deze instelling zal jaarlijks 10 tot 15 miljard euro extra kredieten ter beschikking stellen, vooral voor bedrijven die investeren in milieu en energie.

Tot de Europese Top van staatshoofden en regeringsleiders op 12 december zullen de Europese instellingen en lidstaten onderhandelen over maatregelen op nationaal en Europees niveau.

Op internationaal niveau moet de injectie vooral komen van de Dohaonderhandelingen over vrijmaking van de wereldhandel. Midden december worden politieke knopen doorgehakt.

We moeten geen subsidies, wel krachtig beleid

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234