Woensdag 12/08/2020

Politiek

46 politici "vergeten" vermogen aan te geven

Jurgen Verstrepen en Tanguy Veys.Beeld BELGA

46 politici en hoge ambtenaren zijn dit jaar vergeten hun vermogen aan te geven bij het Rekenhof. Dat blijkt uit een lijst die in het Belgisch Staatsblad is verschenen en die in De Tijd staat.

Ministers, parlementsleden, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en topambtenaren moeten elk jaar een overzicht geven van hun mandaten en onder gesloten omslag hun vermogen aangeven bij het Rekenhof. Dit om belangenvermenging tegen te gaan. Dit jaar vergaten 46 politici om die aangifte te doen. Onder hen enkele voormalige parlementsleden zoals Tanguy Veys (Vlaams Belang), Minneke De Ridder (N-VA), Jurgen Verstrepen (ex-LDD) en Katia della Faille (Open Vld). De rest zijn veelal lokale politici.

Verder vergaten 202 poltici hun mandatenlijst in te dienen. Ook hier gaat het veelal over lokale politici en geen nationale mandatarissen. Vaak hebben parlementsleden nog een betaald mandaat erbij. Zo is kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) ook lid van de adviesraad van Telenet en lid van het bestuurscollege van de Universiteit Gent. Kamerlid Patricia Ceysens (Open Vld) is ook bestuurder bij ThromboGenics en bij het Instituut voor Radio Elementen IRE. Ook Vlaams parlementslid Rik Daems houdt er nog een reeks betaalde mandaten op na.

In principe riskeren politici die hun mandatenlijst of vermogensaangifte niet indienen een strafrechtelijke vervolging door het parket. Voor elke nalatigheid kan een geldboete worden geëist van 600 tot 6.000 euro. Maar in de praktijk worden bitter weinig zondaars vervolgd of beboet.

Minneke De Ridder legt de eed af.Beeld BELGA

Ludwig Vandenhove mandatenkampioen

Uit de lijst van zowat 900 bladzijden met mandaten in het Staatsblad blijkt overigens dat voormalig sp.a-senator en ex-burgemeester van Sint-Truiden Ludwig Vandenhove (sp.a) met 60 mandaten de mandatenkampioen van ons land is. De Limburgse gedeputeerde voerde ook vorig jaar al de lijst aan. Van de 60 mandaten zijn er wel maar drie bezoldigd.

Uit de lijst blijkt verder dat een vijftiental personen meer dan 30 mandaten cumuleert. Onder de grootste 'cumulards' onder meer PS-senatrice Olga Zrihen. Zij telt 39 mandaten, maar bijna allemaal onbezoldigd. Verder ook Pierre Annet, de man die het roer overnam van de Socialistische Mutualiteiten toen Jean-Pascal Labille minister werd. In 2014 gaf Annet 39 mandaten aan, waarvan zeven bezoldigde mandaten (en intussen drie verlopen mandaten).

Vlaams topambtenaar Jules Van Liefferinge, secretaris-generaal van het departement Landbouw en Visserij, telt 42 mandaten. Het enige bezoldigde mandaat is dat van secretaris-generaal.

Er zijn ook politici met een ruim pakket bezoldigde mandaten. Zo telt Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis 16 bezoldigde mandaten (op een totaal van 37, waarvan er intussen één is afgelopen). Zijn CD&V-collega in Antwerpen Philip Heylen heeft 12 bezoldigde mandaten op een totaal van 28.

Andere 'mandatenverzamelaars' zijn onder meer de Luikse PS-schepen Jean-Pierre Hupkens (38 mandaten, waarvan 5 bezoldigd), N-VA-volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh (33 mandaten, waarvan 4 bezoldigd) en CD&V-gedeputeerde in Antwerpen Ludwig Caluwé (33 mandaten, waarvan 7 bezoldigd).

Ludwig Vandenhove.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234