Maandag 24/01/2022

Aanslagen Brussel

450 hooligans verstoren herdenking op Beursplein, tiental amokmakers opgepakt

null Beeld

Een groep in het zwart geklede hooligans heeft vanmiddag de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen op het Beursplein verstoord. Ze scandeerden antiterrorisme-leuzen en droegen spandoeken met boodschappen tegen IS en tegen migratie. De oproerpolitie heeft het waterkanon en traangas ingezet. De toegang naar het beursplein werd afgesloten en de rust is inmiddels weergekeerd. Een tiental personen werd opgepakt. Op Facebook circuleert intussen een oproep om volgende week in Molenbeek te manifesteren.

Zoals gevraagd door de veiligheidsdiensten is de grote mensenmassa vandaag weggebleven van het Brusselse Beursplein, na de afgelasting van de "Mars tegen de angst". Net zoals in de dagen na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek verzamelden er enkele honderden mensen om hun steun te betuigen aan de slachtoffers en even stil te staan bij de gebeurtenissen. Het metrostation De Brouckère werd uit voorzorg gesloten omstreeks 13 uur.

De serene herdenking werd echter verstoord door een vijfhonderdtal hooligans. Ze gingen in het zwart gekleed en kwamen vanmiddag vanuit Vilvoorde aan op het treinstation Brussel-Noord. Rond 15 uur bevonden ze zich aan het Beursplein, ondanks de vraag van de overheden om niet op paasdag te manifesteren.

Hooligans op het Beursplein. Beeld BELGA
Hooligans op het Beursplein.Beeld BELGA

"Recht om ons uit te drukken"

Volgens Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) gaat het om extreemrechtse voetbalhooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse. In twee groepen verzamelden ze vanmiddag op twee locaties in Vilvoorde om de trein naar Brussel te nemen, bevestigt hij.

De hooligans kwamen samen op de Grote Markt en aan het station. "De lokale politie van Vilvoorde was op de hoogte, door oproepen op de sociale media", zegt burgemeester Bonte. "Eén groep bestond uit 300 leden, de andere uit 150. In een eerste fase hebben de 300 hooligans de trein naar Brussel-Noord genomen. Ze waren op weg naar de mars tegen de angst, maar het gaat hier duidelijk om een provocatie."

Even heeft Bonte overwogen om een bestuurlijke politiemaatregel te nemen en de hooligans in Vilvoorde te houden. "Maar dat zou te zeer tot frustraties hebben geleid. Na overleg met het eigen politiekorps en bewakingsbedrijf Securair hebben we beslist om hen de trein te laten nemen. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie van Vilvoorde, in coördinatie met de Brusselse collega's."

Uiteindelijk raakten ook de 150 achtergebleven hooligans op de trein naar Brussel. Zij werden de hele tijd begeleid door de lokale politie van Vilvoorde.

Beursplein afgesloten

Sommige supporters droegen mutsen, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekten. Sommigen leken onder invloed van alcohol. Ze scandeerden onder andere "Belgian hooligans. We zijn thuis." Er hing een gespannen sfeer op het plein.

Volgens de voetbalfans wilden ze zo "een teken geven". Eén van de fans reageerde vanmiddag op Radio 1: "Wij zijn misschien een subcultuur, maar wij zijn ook Belgen: we hebben ook het recht om ons uit te drukken."

De politie heeft het Beursplein inmiddels afgesloten. Daarbij werd het waterkanon en traangas ingezet. Niemand mag het plein nog op, aanwezigen mogen het plein wel nog verlaten. De vele cameraploegen en zendwagens die het Brusselse Beursplein gedeeltelijk innamen, hebben zich moeten verplaatsen naar de achterkant van de Beurs.

De ordediensten omsingelden de groep en dreven de hooligans terug naar het Noordstation, waar ze om 16.36 op een trein werden gezet naar Vilvoorde. Onderweg gooiden de voetbalfans nog met vuilnisbakken en afvalcontainers. Er werden minstens twee personen opgepakt. Ondertussen is ook de Albert II-laan afgesloten.

Gisteren beslisten de organisatoren van de mars om in te gaan op de vraag van de federale en lokale overheid om zondag niet samen te komen in Brussel. Zowel minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) hadden gevraagd om uit veiligheidsoverwegingen geen grote bijeenkomst te houden in Brussel.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP

450 hooligans maken amok op Beursplein: bekijk hier de beelden

Tiental personen opgepakt

In een persbericht heeft de politie laten weten dat een tiental extreemrechtse amokmakers werd opgepakt. "Zondagnamiddag heeft een groep van ongeveer 340 hooligans van verschillende voetbalclubs afgesproken in Vilvoorde om naar het Beursplein in Brussel te komen. Daar is de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen. Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.

"Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."

"De politie is begonnen met het omsluiten van de hooligans die zich voor de trappen van de beurs bevonden om ze te begeleiden naar het Noordstation, waar ze vandaan kwamen. Ze hebben hieraan geen gevolg gegeven en ze zijn beginnen gooien met projectielen naar de politiediensten. De omsluiting is doorgegaan met de bedoeling ze van de beurs weg te halen in de richting van het Noordstation."

"Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt."

Premier Michel: "Ongepast"

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft inmiddels gereageerd op het voorval. "Ik ben verontwaardigd door wat er zondagnamiddag is gebeurd. Ik stel vast dat dit soort 'crapuul' onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw. We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen", zei hij. "Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen."

In een reactie laat premier Charles Michel (MR) weten dat hij de ontsporingen met klem veroordeelt. "Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden", zei hij aan Belga.

"Wij doen het nodige om samen met de politiediensten alle betogers naar huis te sturen. Tegelijk roepen we iedereen ook op om koelbloedig en rustig te blijven, zodat de ordediensten hun werk kunnen blijven doen", aldus nog de premier.

Ook CD&V, Open Vld, Groen en sp.a veroordelen de gebeurtenissen. "Eendrachtig veroordelen de voorzitters van de Vlaamse, democratische, politieke partijen CD&V, Open Vld, Groen en sp.a de gebeurtenissen van deze zondagmiddag in Brussel, waarbij naar schatting 500 extremisten en hooligans het Beursplein hebben ingenomen om er onder meer extreemrechtse leuzes te scanderen en de orde ernstig te verstoren", laten de partijvoorzitters in een gezamenlijke mededeling weten.

"Het Brusselse Beursplein groeide deze week uit tot een symbool van troost, hoop en veerkracht. Het werd een forum waar duizenden burgers een duidelijk signaal de wereld insturen: terrorisme kan onze samenleving niet uit verband spelen. Wij nemen dan ook in de duidelijkst mogelijke bewoordingen afstand van een kleine, haatdragende minderheid, die met deze actie de verbondenheid en sereniteit poogt te ondermijnen. Wie verdeeldheid zaait en haat predikt, speelt de vijanden van onze democratische samenleving alleen maar in de kaart", klinkt het eensluidend.

De lokale politiekorpsen van Antwerpen en Mechelen lieten weten dat de hooligans, indien ze met de trein naar een van beide steden terugkeren, bij hun aankomst niet meer geïdentificeerd of opgepakt zullen worden tenzij eook daar incidenten zouden ontstaan. "In principe heeft de Brusselse politie de leiding wat betreft feiten die zich in Brussel zelf voordeden, dergelijke maatregelen moeten dan ook - indien nodig - daar genomen worden", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek.

Indien er Mechelaars betrokken zouden zijn geweest, zal de Brusselse politie dat de komende dagen allicht wel ter informatie aan de Mechelse politie overmaken, klinkt het nog. De Antwerpse politie zegt een oogje in het zeil te houden, maar eveneens niet van plan te zijn nog actief in te grijpen zolang er geen problemen ontstaan op Antwerps grondgebied. "Als die mensen naar Antwerpen komen of terugkeren, zijn zij welkom om op een rustige manier naar huis te gaan", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234