Vrijdag 14/05/2021

Nationale betoging

45.000 betogers in Brussel, vakbond spreekt van 70.000 aanwezigen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In Brussel hebben duizenden manifestanten vandaag verzameld om deel te nemen aan de nationale betoging tegen het "asociale" regeringsbeleid. De politie spreekt van 45.000 betogers, de vakbonden zelf van 70.000 mensen. Behalve de groene, rode en blauwe hesjes toonde ook de oppositie zich present.

Niet onderdoen voor de vorige betoging, zo had de vakbondstop vooraf gehoopt. En dat is gelukt. Terwijl in mei nog zowat 60.000 mensen de Brusselse straten vulden, kwamen donderdag volgens de vakbonden 65.000 à 70.000 mensen op straat. De politie hield het op 45.000.

Op enkele incidenten met anarchisten na - een gesneuvelde ruit, graffiti - verliep de betoging opvallend rustig. Geen relletjes aan het Zuid-Station en minder knallende voetzoekers dan gebruikelijk. De politie was amper zichtbaar.

Wel aanwezig: delegaties van verschillende vakbondscentrales en bedrijven, onder meer van het onderwijs, de openbare diensten, de havens, maar ook van bedrijven die bedreigd worden met een sluiting of een herstructurering, zoals Caterpillar of Van Hool.

Allen hadden ze dezelfde boodschap: twee jaar regering-Michel is geen reden om te feesten. Of zoals het op een spandoek stond: "De werknemers schaffen das niet meer".

Asociale regering

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw haalde in zijn speech voor de start van de betoging zwaar uit naar de regering-Michel. "Dit is de meest asociale, meest onrechtvaardige en meest oneerlijke regering van de voorbije dertig jaar", zei hij. De Leeuw haalde ook uit naar de werkgevers en multinationals. "Het VBO en de werkgevers zijn vandaag de 'Pravda' van de regering", aldus De Leeuw.

Ook Marc Coucke en Fernand Huts kregen een veeg uit de pan van de ABVV-voorzitter. "Betaal jullie belastingen", zei De Leeuw, die opriep tot een "Coucke- en Huts-taks". Het ABVV dreigt bovendien met een nationale staking als na de begrotingsopmaak blijkt dat de werknemers en de uitkeringen opnieuw worden geraakt. Dat zei algemeen secretaris Marc Goblet. Voorzitter Rudy De Leeuw bevestigt. "We zullen de analyse maken. We hebben het idee van een nationale staking nog niet begraven."

Voor ACV-voorzitter Marc Leemans hebben de gewone mensen al genoeg gegeven en is het nu aan andere inkomens om te betalen. "Waar is ons geld naartoe? Naar het zwart gat van de regering", aldus Leemans. ACLVB-voorzitter Mario Coppens riep de regering op tot een andere koers, voor jobs en koopkracht.

Marc Goblet, algemeen secretaris van de socialistische vakbond, dreigde in zijn toespraak met een nationale staking als na de begrotingsopmaak blijkt dat de werknemers en de uitkeringen opnieuw worden geraakt. Voorzitter Rudy De Leeuw bevestigt. "We zullen de analyse maken. We hebben het idee van een nationale staking nog niet begraven."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vierde betoging

De nationale betoging is al de vierde tegen de centrumrechtse regeringen. In het voorjaar kwamen nog 60.000 vakbondsmensen op straat.

Volgens de politie is de betoging "heel goed verlopen". "De voorbereidingen met de organisatie waren al goed verlopen", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "De betoging zelf verliep ook goed, en voor de avondspits was ze ten einde. Een kern van honderdtal personen richtte wel wat schade aan langs het parcours. We zijn nu bezig met een inventaris van deze incidenten, onder meer op basis van camerabeelden."

Er werd graffiti gespoten op de Financietoren, de Nationale Bank, het Centraal Station, het PS-hoofdkwartier en in de Cellebroerstraat. Aan het bpost-kantoor in de Bogaardenstraat werd ook graffiti gespoten en een ruit ingeslagen. "Het is spijtig dat deze kleine groep van goed honderd mensen van de gelegenheid geprofiteerd heeft", aldus Van de keere.

Daarnaast werd ook met voetzoekers en rookbommetjes gegooid. "Ik moet er wel op wijzen dat door zo'n rookbommetje schade aangericht is aan een elektriciteitskast", zegt Van de keere. "Misschien dat de betogers zich niet altijd bewust zijn van de schade die zulke bommetjes toch kunnen aanrichten."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234