Vrijdag 09/06/2023

4 verrassende daguitstappen in eigen streek

Wie een zomerse dagtrip plant, wijkt al snel uit naar de andere kant van het land om speciallekes te ontdekken. Goesting bewijst je dat dat helemaal overbodig is: van de Kust tot de provinciegrens valt er met familie of friends heel wat West-Vlaamse fun te rapen. Met een golfclub in de aanslag, per boot of als een echte hippie.

IN HET SPOOR VAN

kapitein haddock

Haal je stevigste zeebenen boven voor een dag in maritieme tegenhanger van Brugge. In het Zeebrugse Seafront ontdek je er alle geheimen van de diepe oceaan en met Knokke Boat kom je zelfs oog in oog te staan met schattige zeedieren.

De maidentrip van Knokke Boat dateert van dit jaar: sinds april nemen de ervaren schippers je vanuit Zeebrugge op sleeptouw richting Westerschelde. Op zoek naar zeehonden! Op een zandbank in het internationaal erkend natuurgebied liggen de cuties bij laagwater te zonnen, bij hoogwater dartelen ze rond de stilliggende boot. De luxueuze sloep brengt je extreem dicht - maar no worries, nooit té dicht - bij de bijzondere dieren. Houd je fototoestel dus maar bij de hand: kans op een selfie met een zeehond heb je immers niet elke dag. Aan boord is het trouwens een en al genieten geblazen: het schip snijdt dwars door de golven heen zodat je geen schokken, zeeziekte of koude douches ervaart. En bonus: je houdt aan de tocht een mooier kleurtje over dan aan een sessie zonnebank. Het plaatje wordt helemaal perfect wanneer de kapitein in open zee een flesje champagne kraakt.

Rep je daarna naar de haven van Zeebrugge, een aparte plek en "verborgen parel", volgens Sofie Pieters van maritiem themapark Seafront. Het gebied ademt een mix van hard vissersleven, luxueuze jachthavenblingbling en de rokerige industrie in de achtergrond. In de gebouwen van de oude vismijn stelt Seafront de visserij tentoon. Verhalen van weleer, maar ook over vandaag: hoe de kabeljauw op je bord belandt, welke zee-avonturen vissersvrouw Jessie meemaakte of met welke vis sterrenchef Filip Claeys het liefst aan het koken gaat, bijvoorbeeld. Heb je je altijd al matroos willen voelen? Dan moet je beslist de trappen van de Foxtrot, een Russische duikboot, afdalen. Of beklim de felrode West-Hinder, een voormalig lichtschip met authentieke vuurtoren. Ahoi!

Knokke Boat: telefonisch of online reserveren. www.knokkeboat.be. Seafront: Vismijnstraat 7,

8380 Zeebrugge. www.seafront.be

OP AMAZONETOCHT

IN DE BLANKAART

Op de fluisterboot van het Diksmuidse natuurgebied De Blankaart krijgt een gegidste natuurwandeling een aparte invulling: Yvan Cauwenberg, uitbater van het bezoekerscentrum, omschrijft het als een amazonegevoel. In een traditionele eiken sloep neemt de bootsman je in slakkentempo mee op de wijde vijver van de IJzervallei. Op het eerste gezicht lijkt dat niet ultrabijzonder, maar dan ontvouwt zich voor je ogen een wonderland, waarin jij de rol van nieuwsgierige Alice speelt. Plots zweven de lepelaars sierlijk boven je hoofd en terwijl de roerdompen je van tussen het riet aanstaren, wordt verderop een zilverreigersjonkie visjes gevoerd. In de voorsteven kampt de gids met de fear of missing out: hij probeert álle watervogels voor je te spotten en er een woordje uitleg bij te geven. Je eigen snavel blijft best even toe, anders trekken de gevleugelde bewoners zich onherroepelijk terug.

Na een uur vaarplezier ga je ter land verkennen. In the great wide open is het wél helemaal oké om kreten van verwondering te slaan. Vijf kilometer lang loodsen smalle kronkelpaden je doorheen de fauna en flora van de groene oase. 's Zomers dwaal je rond in een explosie van kleuren: gele boterbloemen, witte waterlelies en roze koekoeksbloemen. Voel je je op shaky grounds? Dat beeld je je niet in: de Blankaartpoel is door mensenhanden uitgegraven om turf te ontginnen. Die ligt dus her en der rond de plas en daarom trilt de bodem bij stevige voetstappen. Sluit de tocht af met een Vlaams biobiertje op het terras van de sprookjesachtige chateau. Beter dan twintig yogalessen, zo'n dag in De Blankaart.

Op telefonische reservatie. De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8600 Diksmuide.

natuurpunt.be/deblankaart.

kinderen brouwen

in Reningelst

"Op deze plek stond een oude brouwerij te verkommeren, tot een groep mensen uit het dorp actie ondernam om er geweldige activiteiten voor kinderen te organiseren", vertellen Kirstien en Greetje, a.k.a. de Dingenzoekers. Samen gaan zij met hun kids Felix, Lucy en Mirtha al een aantal jaren samen op zoek naar de fijnste, avontuurlijkste uitstappen voor jonge snuiters, en nu hebben ze hun vergaarde kennis gepubliceerd in het boek België voor kinderen en hun baasjes. De kinderbrouwerij in Reningelst tippen zij als de beste West-Vlaamse zomertrip voor kleine mensjes.

"'Brouwen ze daar ook kinderen?', vroegen Felix, Mirtha en Lucy zich af voor we de Kinderbrouwerij bezochten, maar eens ze daar waren en de uitgestrekte speelweide met tipi zagen, konden ze alleen nog maar aan ravotten denken", herinneren Greetje en Kirstien zich. "Ook de oude volksspelen vielen in de smaak. Via die spelen wil de Kinderbrouwerij iets meegeven over de geschiedenis van de streek, mooi meegenomen."

"Het is een heerlijk vrije plek. Niks moet, heel veel mag. Er is een groot plein waar je iets kan drinken of kan meedoen met een van de oude volksspelen. Ter plekke wordt niet meer gebrouwen, maar er zijn wel lekkere streekbiertjes te ontdekken. Ook de wandelingen en fietstochten die vanuit de brouwerij vertrekken zijn dik de moeite. Je zit hier echt in het ongerepte West-Vlaanderen."

"Deze uitstap is geschikt voor elke leeftijd, van baby tot puber. Je ziet hier ook veel families rondhangen. In de zomer worden er ook leuke workshops en voorstellingen georganiseerd en eind augustus is er een groot familiefestival."

Reningelstplein, 8970 Reningelst.

www.kinderbrouwerij.com.

De drie jongste Dingenzoekers tippen hun

favoriete avonturen in én buiten de provincie:

Mirtha - Kamperen op het Zilvermeer in Mol

"We sliepen op een kampeervlot en met een bootje verkenden we een piepklein eilandje. Keileuk!"

Felix - Het prehistomuseum in Ramioul

"Dit is géén saai museum: je kan er boogschieten, speerwerpen, stenen onderzoeken,... Heel interessant."

Lucy - De paardenvissers in Oostduinkerke

"Samen met de paardenvissers visten we garnalen, en ik heb voor het eerst een levende garnaal in mijn handen gehouden. Zo glibberig!"

Nog veel meer leuke uitstappen ontdek je in het boek België voor kinderen en hun baasjes, uitgegeven bij Luster, € 19,95.

GOLFSWINGEN IN

HARTJE KORTRIJK

David Bowies bekende nummer Absolute Beginners vat een dagje city-golf helemaal samen: deze originele activiteit is voor iedereen. De leken in het golfspel vrolijken de boel juist keihard op. Met z'n allen een verloren golfballetje opvissen uit de Leie of iemand een zetje geven over de tuinmuur van de Sint-Maartenskerk als een slag per ongeluk die richting uitging: wees maar zeker dat dat de funfactor verhoogt.

City-golf neemt je mee op een route van twee tot drie kilometer doorheen het stadscentrum van Kortrijk, langs de places-to-be van het moment én van vroeger. Geen klassieke stadswandeling, en wel om twee redenen: allereerst haalt een wedstrijdje urban golf de Tiger Woods in jezelf naar boven, en ten tweede vertelt de gids geen lange geschiedenislessen, maar leuke weetjes en verhalen over de grootstad die zelfs locals zullen boeien. Verzamel een kleurrijke bende van minimum zes personen om aan het swingen, punchen en putten te gaan.

Bij tussenpozen ruil je je club in voor een lekker streekbiertje in een café waar iedereen de golfgids bij naam kent. Dat vindt oprichter en ex-Belgische ploegspeler Vincent Hellemans erg belangrijk: zijn city-golfteam bestaat uit veertig lokaal verankerde babbelaars, die in Vlaamse steden de golfsessies rondleiden. Een hole-in-one geklopt? Tover die portemonnee maar tevoorschijn: de traditie schrijft voor dat je dan een rondje trakteert!

Telefonisch of online reserveren. www.city-golf.be.

PEACE 'N LOVE IN

DE WESTHOEK

Toen Wout Caron voor de 40ste verjaardag van zijn vrouw Cesarine een Volkswagenbusje huurde om met vrienden in de Westhoek rond te toeren, werd spontaan de grondslag van Rondje Westhoek gelegd. Een jaar later vroegen de maten van Wout om die geslaagde uitstap over te doen. Zo komt het dat jij vandaag ook in een hippiebus de streek kan ontdekken. De Westhoek is je al bekend? Dat spreekt Wout je tegen: de West-Vlamingen die zijn achterbank al bekleedden, zijn immers vaak verbaasd over hoe weinig ze werkelijk weten over de regio. Wouts liefde voor dat stukje België, die hij tijdens de rit op je afstraalt, zit daar zeker voor iets tussen.

Rondje Westhoek vervoert je langs absolute toppers van de streek, zoals het hopmuseum en het Talbot House. Maar ook lokale geheimen passeren de revue. Wat dacht je van een lunch in de stal van een traditionele hopboer, een praatje met 'Wally van het commissiekot' die je gratis een Elvis-imitatie voorschotelt of een ontbijt met orgelmuziek in een bruine kroeg? Rondje Westhoek stelt je een achttal stopplaatsen voor en last voldoende pauze in om streekbieren en -wijntjes te proeven. Wil je specifieke plekken verkennen of met het Volkswagenbusje langs het huis van je jaloers te maken vrienden tuffen? Wout is bereid het programma naar jouw smaak aan te vullen. Als het maar lekker en amusant is! Peace and love én lekker eten, meer heeft een mens niet nodig.

Telefonisch of online reserveren. www.rondjewesthoek.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234