Maandag 27/09/2021

Studie

"4 op de 10 praat verkrachting goed": trekt Europees onderzoek juiste conclusies?

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Er rijzen vragen over het onderzoek van de Europese Commissie over het hebben van seks zonder toestemming. Uit het onderzoek zou blijken dat vier op de tien Belgen vindt dat zo’n seks in sommige gevallen gerechtvaardigd kan zijn. Die bevinding wordt betwist.

In een persmededeling zei de commissie donderdag dat een kwart van de Europeanen vindt dat seks zonder toestemming gerechtvaardigd kan zijn. Voor ons land was dat zelfs vier op de tien.

Maar experts opiniepeilingen betwijfelen of je uit de gestelde vraag wel tot die conclusie kunt komen. De vraag die de deelnemers kregen luidt: ‘Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?’

Vervolgens kregen ze negen situaties voorgelegd, zoals bijvoorbeeld dronken zijn of drugs gebruiken, vrijwillig met iemand naar huis gaan, bijvoorbeeld na een feestje of afspraak, niet duidelijk ‘neen’ zeggen of zich niet lichamelijk verzetten…

Uit het Engelstalige rapport. Beeld Eurobarometer
Uit het Engelstalige rapport.Beeld Eurobarometer

Wat andere mensen goed- of afkeuren

Met andere woorden: er is gepeild naar wat mensen denken dat andere mensen denken en niet naar wat ze zelf goed- of afkeuren. Verschillende vakmensen die met peilingen en enquêtes bezig zijn, zetten dan ook vraagtekens bij de conclusies en willen de oorspronkelijke vragenlijsten zien.

Zo verschilt bijvoorbeeld ook de vertaling van de Engelse vraag naar het Nederlands voor België en Nederland. In Nederland luidt het: "Vindt u dat dit op onderstaande omstandigheden van toepassing is?" In België is het: "Denkt u dat dit op onderstaande omstandigheden van toepassing is." Belangrijk is ook dat de bevraging aan de hand van live interviews is gebeurd, wat betekent dat ook veel afhangt van hoe de interviewers de vraag hebben ingekleed.

De Nederlandstalige vraagstelling verschilde in België en Nederland. Beeld Eurobarometer
De Nederlandstalige vraagstelling verschilde in België en Nederland.Beeld Eurobarometer

“De vraagstelling is inderdaad nogal dubieus”, zegt ook Jeroen Lemaitre, woordvoerder van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. Zeggen dat vier op de tien Belgen seks zonder toestemming in sommige gevallen gerechtvaardigd vindt, kan moeilijk op basis van deze resultaten.

“De vraag peilde wel naar wat mensen denken dat de argumenten zijn voor mensen die seks zonder toestemming hebben”, zegt Lemaitre. “Het toont dus wel aan dat bepaalde hardnekkige mythes om de een andere reden nog altijd leven. Mythes als: het slachtoffer heeft het zelf uitgelokt of slechts een bepaald soort vrouwen wordt verkracht. En dat blijft een enorm probleem.”

De verantwoordelijke bij Kantar TNS (Dimarso) geeft toe dat er een dubbelzinnigheid is. “De bedoeling is peilen naar wat mensen zelf goedkeuren”, zegt Anthony Allen. “Maar als je dat direct vraagt, antwoordt iedereen negatief. Daarom stellen we de vraag indirecter. Maar we hebben live interviews gedaan en niemand rapporteerde problemen met de interpratie. Ook is ‘niets van dit alles’ een optie in de antwoorden, wat verduidelijkt wat de bedoeling van de vraag is.

Bij de Europese Commissie klink het eveneens dat de vraag op twee manieren kan worden geïnterpreteerd, maar dat de algemene trend uit de andere vragen én uit gelijkaardige onderzoeken wel duidelijk is: al te veel mensen doen aan victim blaming.

LETTERLIJK

Dit is de (Engelstalige) conclusie van Europa, voor het geheel van de Europese Unie:

"Respondents were asked whether having sexual intercourse without consent was justified in nine different circumstances. At least one in ten respondents think intercourse without consent is justified if the person is drunk or using drugs (12%), voluntarily goes home with someone (11%), wears revealing, provocative or sexy clothing or doesn’t clearly say no or physically fight back (both 10%)."

De 9 situaties die respondenten voorgeschoteld kregen:

1. Wearing revealing, provocative or sexy clothing
2. Being drunk or using drugs
3. Flirting beforehand
4. Not clearly saying no or physically fighting back
5. Being out walking alone at night
6. Having several sexual partners
7. Voluntarily going home with someone, for example after a party or date
8. If the assailant does not realise what they were doing
9. If the assailant regrets his actions
10. None of these
11. Refusal (SPONTANEOUS)
12. Don't know

Respondenten kregen negen situaties voorgelegd. Beeld Eurobarometer
Respondenten kregen negen situaties voorgelegd.Beeld Eurobarometer

De volledige rapporten kan u hier nalezen op de website van de Eurobarometer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234