Vrijdag 21/06/2019

4 op 10 leerlingen in middelbaar onderwijs zijn kansarm

Beeld UNKNOWN

De Vlaamse middelbare scholen zitten vol kansarmen. Van de 434.664 leerlingen kampen er 166.476 met een zorgelijke thuissituatie, waarbij scholen zowat 38 miljoen euro krijgen om hen te begeleiden. Dat blijkt in een eerste aflevering van Het Scholenrapport, de reeks over secundair onderwijs waarmee De Morgen vanaf vandaag uitpakt.

Kansarmoede huist in de school van uw tiener. Liefst 38,3 procent van de middelbare scholieren is minderbedeeld wat onderwijskansen betreft. Dat blijkt uit cijfers van het departement Onderwijs. Alle scholen vangen zulke leerlingen op, maar in de (grote) steden is hun aantal het meest uitgesproken. Zo heeft de helft van de Brusselse en Antwerpse 12- tot 18-jarigen te maken met een precaire thuissituatie.
In Genk is het met 60 procent kansarmen nog dramatischer.

38 miljoen euro tegen achterstand
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) zet al jarenlang in op de begeleiding van zulke jongeren. Als er thuis geen Nederlands wordt gesproken, het gezin leeft van een vervangingsinkomen, de ouders behoren tot de trekkende bevolking of de moeder geen middelbareschooldiploma heeft, valt het kind onder het gelijke- onderwijskansenbeleid (GOK). De Vlaamse scholen ontvangen dan extra geld om bijvoorbeeld taal- of leerachterstanden weg te werken. Vorig jaar kwam dat neer op zowat 38 miljoen euro.

Een praktijk die Wim Van den Broeck, pedagoog aan de Vrije Universiteit Brussel, met argusogen bekijkt. "Ik vraag mij vooral af wat dat oplevert. Smet geeft daar alvast geen antwoord op. Elke school beslist immers apart hoe zij dat willen gebruiken. Daardoor weten wij totaal niet wat er met dat geld gebeurt."

Dat scholen meer geld geven kansarmoede tegengaat, staat vooralsnog niet vast. Eenentachtig procent van de GOK-leerlingen startte in 2008 in de theoretische A-stroom. Het blijkt voor hen geen garantie op toegang tot het aso. Vier jaar later is namelijk meer dan 70 procent terechtgekomen in het bso of tso.

Lees meer in De Morgen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden