Dinsdag 15/10/2019

Rustemi

"4 moorden hadden voorkomen kunnen worden": Albanië beschuldigt België van dodelijk getreuzel

Safet Rustemi, ook bekend onder de naam Safet Bajri. Beeld RV

Volgens de Albanese regering heeft België er vijf maanden over gedaan om het vonnis te leveren zodat Albanië de voortvluchtige crimineel Safet Rustemi kon oppakken. In die periode heeft zijn clan "ernstige misdrijven gepleegd, waaronder moorden", zegt staatssecretaris Lamallari in De Morgen en Terzake.

Dit weekend is Safet Rustemi, een crimineel die door België wordt gezocht,  opgepakt in de Albanese hoofdstad Tirana. Ook tien kompanen zijn aangehouden, van wie twee in Nederland. De Albanese politie schaduwde de clan al maanden met telefoontaps en zelfs drones. 

Maar volgens de Albanese regering kon Safet Bajri (die in België onder de naam Rustemi opereert) veel eerder worden opgepakt, als België niet zo had getreuzeld bij het overhandigen van het vonnis van een Belgische rechter. "De Albanese autoriteiten hebben sinds april meermaals gevraagd naar de beslissing van de rechtbank tegen Bajri", zegt Albanees staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Besfort Lamallari.

Dat vonnis moest mogelijk maken dat Rustemi zijn straf in Albanië uitzat. België heeft geen akkoord met Albanië over het uitleveren van onderdanen. 

Obstructie

Een ander Albanees regeringslid heeft lof voor de samenwerking met de Nederlandse autoriteiten in dit onderzoek, maar heeft het over obstructie wanneer hij spreekt over België. "Als het bewijs van die straf vier maanden eerder was aangekomen, dan hadden vier moorden kunnen worden voorkomen", zegt dat regeringslid. "Het is gewoon een mislukking."

"In de recente weken en maanden zijn in Albanië, meer precies in Shkodër, ernstige misdrijven gepleegd, waaronder moorden en afpersing", zegt ook Lamallari. "Er loopt een onderzoek naar de groep voor deze misdrijven. Dit kon worden vermeden."

Rustemi was meermaals veroordeeld in België en werd voor die straffen ook gezocht door ons land. In juli ontstond er opschudding omdat de Belgische federale politie Rustemi op zijn Most Wanted-lijst zette, terwijl de Dienst Vreemdelingenzaken hem een jaar eerder het land had uitgezet.

Druk uitgeoefend

"De Albanese verbindingsofficier en ambassade hebben meermaals naar het vonnis gevraagd", zegt Lamallari. "De Albanese minister van Binnenlandse Zaken, de politie en de openbare aanklager hebben druk uitgeoefend op de Belgische autoriteiten om het proces te versnellen, maar de beslissing van de rechter is pas aangekomen in september."

Het Albanese ministerie van Binnenlandse Zaken zou de kwestie recent nog hebben aangekaart bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die bevestigt dat er naar het vonnis is gevraagd, maar wijst erop dat dit een kwestie is voor Justitie.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bewaarde zijn reactie voor Terzake. De minister neemt zijn verantwoordelijkheid voor de vertraging van de afgeleverde documenten – die heeft volgens hem te maken met de vertaling van een gigantisch dossier naar het Albanees en een procedurele fout – maar zegt dat dit slechts "een klein deeltje van de feiten" is. 

"Rustemi was in 2001 in Albanië al verdacht van belangrijke moorden", zegt minister Geens. "In België is dat voldoende reden voor een arrestatie. Op 26 december vorig jaar veroorzaakte hij opnieuw een schietpartij in zijn thuisstad. Opnieuw werd hij niet gearresteerd. Dan is het vreemd te zeggen dat de vertraging te wijten is aan het feit dat de Belgische documenten te laat zijn toegekomen."

Wat voorafging

Juni 2017: De Albanees Safet Rustemi moet ter beschikking blijven van het Belgische gerecht, maar Dienst Vreemdelingenzaken repatrieert hem naar Albanië.

Februari 2018: Rustemi wordt in België bij verstek veroordeeld.

Juli 2018: Rustemi komt op de Most Wanted-lijst van de federale politie.

September 2018: Rustemi wordt opgepakt in Albanië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234