Dinsdag 07/04/2020

4.600.000 euro per jaar voor verloederde plantentuin

Beeld BELGA

Vlaanderen zal jaarlijks 4,6 miljoen euro bijpassen om de verwaarloosde Plantentuin van Meise onder handen te nemen. Die valt vanaf 2014 onder Vlaamse bevoegdheid. De Inspectie Financiën berekende voor het eerst wat de tuin zal kosten, en de rekening is gepeperd.

De befaamde Plantentuin is niet alleen een wetenschappelijke instelling van wereldniveau die er erg vervallen bijligt, maar ook een communautair heet hangijzer. Daar komt deze week na tien jaar gekibbel een einde aan: de oprichting van het Vlaams Agentschap Plantentuin Meise (EVA) staat op de agenda in de Commissie Financiën. Het Agentschap wordt een eigen Vlaamse instelling die vanaf 1 januari 2014 de taken en opdrachten van de Nationale Plantentuin van België overneemt. Vlaanderen krijgt er zo een collectie van 18.000 soorten planten bij. Het domein behoort tot de tien meest diverse tuinen ter wereld.

Fikse duit
Een verslag van de Inspectie van Financiën geeft een gunstig advies voor de oprichting van EVA. Maar het wijst erop dat de Vlaamse overheid jaarlijks een fikse duit moet ophoesten om de geplande investeringen te realiseren. Uit het rapport blijkt dat Vlaanderen met de federale overheid een dotatie van 7,2 miljoen euro overeengekomen is om de tuin te runnen. Maar dat is slechts 80 procent van de werkelijke kost. Bovendien stelt de inspectie vast dat de dotatie ondertussen afgekalfd is naar 6,5 miljoen. Dat is nog eens een extra structurele inlevering van 740.000 euro per jaar, zo staat in het verslag. "De reden daarvoor is dat het Agentschap een andere status krijgt, waardoor pensioenbijdragen voor het personeel hoger liggen", zegt Koen Colpaert van het kabinet van Vlaams minister Kris Peeters (CD&V).

Naast de operationele kosten moet het masterplan voor de dringende grote herstellingen starten. Dat heeft een prijskaartje van minstens 71 miljoen euro. Voor 2014 voorziet Vlaanderen daarvoor alvast 3,2 miljoen euro. Volgens de Inspectie is dat aan de magere kant. "Erelonen en studies zitten niet eens meegerekend in die 71 miljoen", meldt de briefing. En daar voegt de Inspectie droogjes aan toe: "Masterplannen hebben niet de neiging om in de loop van de tijd goedkoper te worden."

In totaal is in de Vlaamse begroting voor 2014 voor zowel de lopende werking als de eerste ronde herstellingswerken 11,1 miljoen euro voorzien. Er is met andere woorden 4,6 miljoen euro meer nodig dan de dotatie van 6,5 miljoen euro. "De Plantentuin zal de Vlaamse overheid voor een belangrijke budgettaire uitdaging stellen door de federale onderfinanciering en de verwaarloosde infrastructuur", zo besluit de Inspectie dan ook.

Verloedering
Op het terrein is duidelijk dat de medewerkers in ieder geval hard op extra investeringen zitten te wachten. De verloedering van de tuin is onhoudbaar, zo liet Gert Ausloos, hoofd educatie en publiekswerking, een jaar geleden al optekenen. Vervallen serres, enorme stookkosten door enkel glas, een 'kerststalconstructie' die aan de ingang bezoekers moet beschermen tegen vallende brokstukken, verbrokkelde trappen en beschimmelde kantoren zijn enkele voorbeelden. Maar een degelijke renovatie zou ook algauw dubbel zo veel bezoekers lokken, aldus Ausloos.

Econoom Lode Vereeck, Vlaams parlementslid voor de partij LDD, wist de hand te leggen op het verslag van de Inspectie. Hij vindt het verschil tussen de werkelijke kosten en de dotatie zorgwekkend. "We kunnen alleen maar hopen dat dit geen voorsmaakje is van de zesde staatshervorming. Aangezien slechts een deel van de middelen aan de deelstaten wordt overgedragen, zal de volgende Vlaamse regering, die over geen enkele financiële buffer beschikt, noodgedwongen moeten saneren. Dit dossier leert dat waakzaamheid geboden is", aldus Vereeck.

"Het bedrag dat we bijpassen komt uiteraard uit de algemene middelen", reageert Kris Peeters. "Wij wisten dat de Plantentuin extra kosten met zich mee zou brengen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234