Woensdag 27/01/2021

3x kinderen Zoektocht door Aalst

Hebben je kinders het wat moeilijk om al die geschiedenis in hun arme hoofdjes te proppen? Neem ze mee naar Aalst voor een zoektocht in de voetsporen van belangrijke figuren als priester Daens en schrijver Louis Paul Boon. Door het oplossen van vragen en rebussen leert je kroost zonder moeite heel wat bij over de stad en haar geschiedenis.

Dienst Toerisme, Hopmarkt 51, 9300 Aalst. www.aalst.be/toerisme.

Lezen en shooten

Altijd al gedroomd van een fotoshoot terwijl jij je kind voorleest of omgekeerd? Dan is deze voorleesnamiddag jouw gedroomde kans. Een professionele fotograaf én een boekje met fotocollage zijn inbegrepen.

10 mei, bOEk&kOEk, Keppestraat 35, 9320 Erembodegem. Inschrijven via boekenkoeken@gmail.com.

Stadsruis

Jonge acteurs en actrices tussen 10 en 17 jaar nemen je mee in hun leefwereld, stad, wijk, huis. Aan de hand van tekst, dans en geluid ontdek je wat de jeugd van tegenwoordig zoal bezighoudt.

17, 18 en 20 april, Kopergietery Rabot, Vlotstraat 22, 9000 Gent.

www.kopergietery.be.

Dansen op 70 jaar bevrijding

Op de VE-day party (Victory in Europe) vieren we de dag waarop Duitsland in 1945 officieel capituleerde. Dat wordt swingen, walsen en lindyhoppen in ware jaren 40-stijl. Er worden trouwens enkel drankjes geserveerd die ten tijde van de bevrijding al bestonden, een geschikte gelegenheid om je vooroorlogse drankenkennis bij te spijkeren. Betalen doe je met oude munten.

8 mei, zaal Cocteau, Jan Palfijnstraat 19, 9000 Gent. www.ve-day.be.

Het Zwanenmeer

Een klassieker, het meest gedanste ballet in de wereld: iedereen kent Het Zwanenmeer, maar wie heeft de opvoering in het echt gezien? Tijd om dit prachtstuk eer aan te doen: laat je omverblazen door een van de meest gerenommeerde gezelschappen ter wereld.

16 april, Capitole, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent. www.capitole-gent.be.

Natuurlijk, jong!

Drie tentoonstellingen onder één noemer, waarbij de focus op jonge designers ligt én op duurzame ontwerpen, daar valt zeker iets te leren. Kunststof natuurlijk (tot 26 april) zoekt naar een betere relatie tussen natuur en design,Van Vlinders en Mieren (tot 13 september) brengt een ode aan de beroemde stoelen van de Deen Arne Jacobsen, en de Provinciale Prijs voor de Vormgeving 2014 (tot 28 juni) geeft de jonge winnares Hermine Van Dijck de kans om haar textielontwerpen aan het grote publiek te tonen.

Design museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. www.designmuseumgent.be.

Boter bij de vis

Wat schafte de pot tijdens de Eerste Wereldoorlog? Dat viel tegen, want voedsel was schaars en duur toendertijd, waardoor de Belg op zijn creativiteit aangewezen was om de maag te vullen. Boter of geen boter bij de vis, een wereld van verschil.

Nog tot 10 mei, Huysmanshoeve, 9900 Eeklo. Daarna nog in Wachtebeke en Aalter. www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be.

Daar is DOK weer

Juicht gij allen! De 'werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres' gaat in mei opnieuw officieel van start. Het is dit jaar uitkijken naar een grotere speeltuin en een heuse speelberg voor het grut, circus, beeldende kunst, concerten en culinaire pret van eigen kweek. Nu de zon nog en de Gentse zomer kan niet meer stuk.

Vanaf 1 mei, DOKsite, splitsing Koopvaardijlaan- Afrikalaan, 9000 Gent. www.dokgent.be.

Volta XL - Nacht van de Arbeid

De zevende editie van dit festival trekt de kaart van de muziek, maar ook van woord en beeld. Met debatten, interviews, literatuur en film beloven ze voor vuurwerk te zorgen. O.a. Rudi Vranckx, Admiral Freebee, Daan en Dirk De Wachter tekenen present.

30 april, Vooruit, St-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. www.voltaxl.be.

Roeien maar!

Studenten van verschillende hogescholen en universiteiten komen in Gent samen om het tegen elkaar op te nemen in een rasechte regatta. Er zijn zowel wedstrijden in teams als man tegen man. Wij schreeuwen onze kelen alvast schor voor HoGent, UGent en de Arteveldehogeschool. En jij?

30 april, Watersportbaan, Yachtdreef 3, 9000 Gent. www.vlaamse-roeiliga.be.

Urbanus & De Fanfaar

Voltijds grappenmakker, komiek, cabaretier, zanger en stripheld Urbanus speelde vorige zomer al met De Fanfaar, een Brusselse rockband. Die samenwerking beviel hem opperbest, en dat resulteert in een hernieuwde samenwerking. Rock-'n-roll met een stevige shot humor.

8 mei, Racing Gavere, Markt 20,

9890 Gavere. www.urbanusvan.be.

Biezen - 7" vinyl releaseconcert

Biezen is de nieuwe groep rond Erik Van Biesen, die tot november vorig jaar 23 jaar lang bassist was bij Gorki. Ook voormalig Gorki-drummer Bert Huysentruyt is op post in de nieuwe groep. Verwacht geen coverversies van Mia, Anja of Lieve kleine piranha, Biezen doet het in het Engels. Debuutsingle Too Short a Lifetime is alvast een eresaluut van formaat aan voormalig frontman Luc De Vos.

19 april, Herberg De Avonden, Posthoornstraat 41, 9870 Machelen-aan-de-Leie.

Vind Biezen op Facebook.

Henk Rijckaert - De fun, de hits!

Er zit een logische verklaring achter de naam van Henk Rijckaerts nieuwste show: hij maakt grappen en speelt liedjes. Vandaar: de fun, de hits. Radio Donna lijkt opeens terug van weggeweest.

25 april, CC Belgica, Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde. www.henkrijckaert.be.

Met argumenten kan je iederéén overtuigen

Een portie filosofische humor over geloof, het al dan niet bestaan van een bovennatuurlijke god en atheïsme. Koen de Graeve en Günter Lesage doen hun uiterste best om elkaar en het publiek een antwoord te geven op de Grote Vragen. Dat belooft.

6 mei, CC De Woeker, Woeker 3,

9700 Oudenaarde. www.lazarusvzw.be.

Schemerspotten

Ooit al van de grutto gehoord? Wij ook niet, maar misschien spot je hem wel tijdens deze wandeling in de Kalkense Meersen. Kijk ook uit naar buizerds, uilen en fladderende vleermuizen. Voor al deze dag- en nachtdieren is dit prachtige natuurgebied een zalige thuis.

29 april, startpunt Aard, 9260 Schellebelle. www.natuurpunt.be.

P.O.L.O.N.A.I.S.E. Vol. 2

Smeer alvast je keel en oefen die danspasjes, want The Sunsets en Sergio zijn klaar om je een geweldig polonaisefeest te bezorgen in Zottegem.

2 mei, Fuifzaal Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1, 9620 Zottegem. www.polonaise-zottegem.be.

Warre Borgmans speelt met emoties in 'Blèten'

"Verdriet vind

je overal"

Nog tot mei lopen de try-outs van 'Blèten', de nieuwe voorstelling van acteur Warre Borgmans. 'Blèten' klinkt niet meteen vrolijk, is het de bedoeling dat het publiek de zaal al wenend zal verlaten?

Warre Borgmans: "In het begin dacht ik dat het een triestige voorstelling zou worden, maar dat is uiteindelijk niet helemaal het geval. Ik kan het niet laten om de mensen te amuseren. Ik mik eerder op de lach van het publiek door middel van kluchten die op drama gebaseerd zijn. Maar alle liedjes en verhalen in dit stuk hebben wel met verdriet te maken. Verdriet kan je overal vinden: in de grootste drama's en in de kleinste bagatellen. Het feit dat mensen dingen op straat in plaats van in de vuilnisbak gooien, doet mij bijvoorbeeld blèten. Bij wijze van spreken dan toch."

Wanneer heb je voor het laatst echt geweend?

"Dat moet op de dag van het overlijden van Steve Stevaert geweest zijn. Ik heb toen enkele traantjes moeten wegpinken door de herinneringen die Willy Claes en Ingrid Lieten aan hem ophaalden. Ze waren duidelijk aangedaan, en ook ik was geroerd door de emoties en het menselijke drama. Ik ben sowieso gevoelig voor emo-televisie."

Raakt de muziek in Blèten ook de gevoelige snaar?

"De roots van de muzikanten in deze voorstelling, gitarist Jokke Schreurs en mondharmonicaspeler Dave Reniers, liggen bij de bluesmuziek. Die muziek beschrijft vaak triestige taferelen, dus dat past goed bij de thema's die in het stuk voorkomen als miserie en verloren geliefden."

Try-out 'Blèten', 17 april, CC Jan Tervaert, Kaaiplein 34, 9220 Hamme. Daarna op tournee. www.warreborgmans.be.

Annabelle Van Nieuwenhuyse is fan van de Week van de Amateurkunsten

"Je ontdekt echte juweeltjes"

Van 24 april tot 3 mei worden overal te lande de amateurkunsten in de spotlights gezet. Grote en kleine initiatieven zetten de niet-professionele kunstbeoefenaar in de kijker. Presentatrice en journaliste Annabelle Van Nieuwenhuyse was jarenlang meter van deze bijzondere week.

"Tijdens mijn meterschap heb ik vooral veel openingsmomenten meegepikt. Het fijne daaraan is dat je je laat leiden door wat mensen willen tonen. Je ontdekt echte juweeltjes. Zo heb ik ooit een kamer vol collages bezocht. Ik had geen idee dat dat kunst kon zijn, maar er hingen dingen tussen die ik meteen in mijn woonkamer zou hangen."

Waarom is het belangrijk dat amateurkunsten in de kijker worden gezet?

"Dankzij dit soort initiatieven zijn we erin geslaagd om de negatieve bijklank van 'amateur' weg te werken. Het woordje 'amateur' bepaalt niet langer het niveau."

Ben je zelf met amateurkunsten bezig in je vrije tijd?

"Ja, op enorm veel manieren. Ik zing, maak fototentoonstellingen en ik schrijf. Vroeger heb ik nog Afrikaanse trommel gespeeld en gebeeldhouwd."

24 april tot 3 mei, op verschillende locaties. www.wak.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234