Vrijdag 05/03/2021

3x Anima Film Festival

Tijdens de krokusvakantie vindt in de studio's van het Flageygebouw in Brussel de 35ste editie van het Anima Film Festival plaats. Tientallen films worden er vertoond. Om jou een beetje te helpen, zetten wij onze suggesties op een rij.

1 Voor de kids: Phantom Boy

De magische jongen uit de titel is een 11-jarige knaap die onzichtbaar kan worden en door muren kan vliegen, maar ook tegen een ziekte vecht. Dat weerhoudt hem er gelukkig niet van om samen met een gewonde politieagent een superduo te vormen in de strijd tegen een bandiet die de stad New York bedreigt met een gevaarlijk computervirus. Move over, Batman en Spiderman!

14 februari om 15u in Studio 5.

2 Voor de volwassene: Anomalisa

In deze vreemde, soms zwart-humoristische stop motion film van Charlie Kaufman - bekend van Being John Malkovich - volgen we het verhaal van Michael Stone. Hij is een schrijver en heeft heel weinig menselijk contact. Hij worstelt met zijn leven dat saai en grijs is. Tot hij plots op zakenreis Lisa leert kennen, een jong meisje dat Michaels leven helemaal overhoop gooit.

13 februari om 19u30 in Studio 4.

3 Voor de die hard: Animeernacht

En wie echt niet genoeg heeft aan één animatiefilm, kan nog altijd naar Animeernacht gaan. In één nacht tijd krijg je maar liefst 39 films voorgeschoteld. Gelukkig is er ook af en toe een pauze, al is er ook dan van rust geen sprake dankzij een Frans artiestenduo dat met elektronische muziek en kleurrijke visuals de zaal in brand zal zetten.

13 februari vanaf 21u30 in Studio 4.

Jasper Steverlinck

Life on Mars. Vraag de gewone man in de straat naar Jasper Steverlinck en dit is het antwoord dat je krijgt. Zonde, want de frontman van Arid is zoveel meer dan dat ene nummer. En dat bewijst hij nog maar eens met zijn nieuwe single, Things That I should Have Done. Soul en lekker rauw, dat is Jasper op zijn best. De echte muziekfan weet dat, en die was er dan ook als de kippen bij om zijn concert in de Botanique bij te wonen. Gelukkig kondigde Jasper een tweede concert aan. Oef!

19 en 20 februari om 20u in Botanique, Koningsstraat 236, 1210 Brussel. Opgelet, 19 februari is uitverkocht. www.botanique.be.

Amadeus

Mozart versus Salieri. Wanneer de eerste componist sterft, wordt de tweede verdacht omdat hij jaloers zou zijn. Amadeus toont het duel tussen deze twee totaal verschillende componisten, en eigenlijk ook tussen twee totaal verschillende theatergezelschappen, die zich afvragen wat nu echte artistieke kwaliteit is? En hoe schop je het zo ver mogelijk?

26 en 27 februari om 20u30 in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. www.kaaitheater.be.

Piaf, de musical

Om het 100ste geboortejaar van de legendarische zangeres Edith Piaf te vieren trekt Piaf, de musical door Vlaanderen. Aan de regietouwtjes trekt Els De Schepper, die daarnaast ook de titelrol voor haar rekening neemt - ze vertolkt zowel de jonge als de oude Edith. Naast Els zien we onder anderen Gene Thomas aan het werk als Piafs grote liefde Marcel Cerdan, een bokser.

27 februari om 20u in CC Den Egger, August Nihoulstraat 74, 3270 Scherpenheuvel. www.piafdemusical.be.

Berlaen - Van mijn erf

Zingen in 't Zults dialect, het is eens wat anders. Berlaen - alias Wouter Berlaen - maakte er zijn handelsmerk van. Op zijn nieuwe plaat vinden we opnieuw 10 songs over vriendschap, verwantschap, verraad en vertrouwen in het onvervalste dialect van het Leiedorp Zulte. Smeer alvast die stembanden, want Berlaen beweegt naar verluidt elk publiek tot meezingen.

16 februari om 20u in Het Labo, Brouwerijstraat 23, 1910 Kampenhout. www.berlaenfromzulte.be.

Met mij gaat alles goed

'Foute vriend' Begijn Le Bleu is een loser. Althans, dat vindt hij zelf. Hij slaagt er telkens weer in om het leven moeilijker te maken dan het eigenlijk is, en dat toont hij ook in zijn nieuwste voorstelling. Wees maar zeker dat je je zal kapot lachen met deze loser, maar stiekem zal je ook veel zaken herkennen uit je eigen leven.

26 februari om 20u30 in CC Oud Gasthuis, Huinegem 4, 1730 Asse. 27 februari om 20u30 in CC De Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek. www.begijnlebleu.be.

Stan Van Samang

Simply Live

Zo blij als een kind in een snoepwinkel was Stan Van Samang toen hij onlangs de felbegeerde MIA voor 'Hit van het jaar' wegkaapte. "Dus zo ziet een MIA er van dichtbij uit!", lachte Stan, die de trofee voor zijn Een Ster op de schouw mag zetten. Dat dit zich vertaalt in een ijltempo waaraan zijn concerttickets uitverkopen, spreekt voor zich. Voor de zingende publiekslieveling het volledige Antwerpse sportpaleis in november aan zijn voeten dwingt, nodigt hij je uit in een intiemere zaal om zijn liefde voor muziek met je te delen.

14 februari in GC Het Koetshuis, Kristus Koninglaan, 1760 Roosdaal. stanvansamang.be.

Win 20 duotickets voor Blue Famingo

Drie keer per jaar vindt in Molenbeek het Blue Flamingo Festival plaats. En ook in februari is het weer van dat! De organisatie heeft enkele toptalenten uit de jazzwereld uitgenodigd. Op vrijdag 12 februari staat Harvest Group op het podium, een jonge band die zich laat inspireren door onder meer Bob Dylan en Neil Young. Op zaterdag 13 februari is het de beurt aan Mâäk Quintet, een van de bekendste Belgische jazzbands. Zij stellen hun nieuwste cd voor.

12 en 13 februari om 19u30 in Kasteel Karreveld, Jean de la Hoeselaan 32, 1080 Molenbeek. www.blueflamingofestival.be.

Voor beide avonden mogen we telkens 10 duotickets weggeven. Het enige dat je moet doen is vóór 11 februari, 17 uur een mailtje sturen naar win@goestingmagazine.be met als onderwerp Blue Flamingo en zeggen welke dag je wil gaan. Wij kiezen vervolgens tien winnaars en de duotickets zullen klaar liggen aan de kassa. Succes!

Atmospheres

Een prettig gestoorde Fransman, drie gezellige Belgen en fans van Canada tot Australië. Dat is Atmospheres. Wat ooit begon als een soloprojectje van Stef Exelmans is uitgegroeid tot een band met internationale allure. En hun nieuwste album The Departure is een pareltje. Dromerige muziek die weggeplukt lijkt uit de betere sciencefictionfilm wordt schaamteloos gecombineerd met loeiharde gitaren. Wij zijn er zot van, en jij binnenkort ook!

12 februari om 20u in GC Het Koetshuis, Kristus Koninglaan, 1760 Roosdaal. www.koetshuisroosdaal.be.

Zeepbellen vangen

Bubbels! Mijn bubbels! Het visje Bubbles in Finding Nemo was er al gek van, en we zijn ervan overtuigd dat ook jij niet kan weerstaan aan al die bubbels als je deze krokusvakantie naar Océade trekt. Meerdere keren per dag wordt het tropisch zwemparadijs gevuld met kleurrijke zeepbellen, die je mag vangen en doorprikken. Of je kan er natuurlijk ook gewoon tussen dansen op leuke carnavalsmuziek!

Tot 14 februari in Océade, Voetballaan 3, 1020 Brussel. www.oceade.be.

Anima vindt nog tot 14 februari plaats in het Flageygebouw, Heiligkruisplein 4, 1050 Brussel. www.animafestival.be.

Gij zult niet in

herhaling vallen.

Jan Delvaux: "Waren Jimmy en ik muzikanten geweest, dan zou het natuurlijk waanzinnig zijn om na twee platen al met een Best Of op de proppen te komen. Voor Belpop Bonanza Royale hebben we uit onze twee vorige Belpopshows de Greatest Hits gepuurd. De verhaallijnen blijven hetzelfde, maar we hebben nieuwe anekdotes, geluids- en beeldmateriaal toegevoegd. Het voelt alsof we het huis dat we gebouwd hadden nu vanbinnen hebben gerenoveerd. Het publiek gaat mee in ons verhaal, ook al kennen ze niet alle figuren. Daarom durven we nu een mooi, maar wat moeilijker verhaal te brengen over Belgisch Congo, over welke invloed we als Belgen op muzikaal vlak gehad hebben daar."

Gij zult niet lachen met Marva of Will Tura.

"De basis is een redelijk ernstige voorstelling met muzikale verhalen waar zwaar op geresearcht is en die, hoe onwaarschijnlijk ze soms zijn, 100 % kloppen. Dus ook het verhaal over de relatie tussen Will Tura en Daft Punk waar we de voorstelling mee beginnen. Die rare verbanden geven de voorstelling haar glans, denken we. De grappigste stukken zijn opgehangen aan namen als Paul Severs en Salim Seghers, de prinsen van het Vlaamse lied in de jaren 70. Maar het is zeker niet uitlachen. Wij zijn even grote fans van 'foute muziek' als van hippe namen als Balthazar of STUFF. De lekkerste en strafste verhalen liggen ook vaak waar je ze niet verwacht."

Gij zult een publiek van 7 tot 77 jaar aan uw borst drukken.

"Jimmy en ik zijn als twee leerkrachten geschiedenis met een specialisatie in Belgische popgeschiedenis. Culturele centra lieten ons weten dat we een 'raar' publiek hebben, een publiek van 7 tot 77 jaar. Of dat onze opdracht niet moeilijk maakt? Waarom zou iemand die naar F.C. De Kampioenen kijkt ook In de Gloria niet kunnen smaken? Dana Winner en Samantha herkent iedereen, daarom hoef je nog geen fan van het eerste uur te zijn. De muziek waar je oma naar luisterde, ken jij ook nog wel. Zelf heb ik dat met Will Tura en Jimmy Frey, de grote helden van het Vlaamse lied uit de jaren 70. Het is muziek waar nu vaak lacherig over gedaan wordt, maar als ik het hoor, zit ik terug in de woonkamer van mijn grootouders."

Gij zult op tijd en stond van mening verschillen met uw kompaan.

"Jimmy is tien jaar jonger dan ik, hij is opgegroeid in een ander tijdsgewricht. Zo heeft hij de beginjaren van Tura niet meegemaakt. Maar zijn vader repareerde jukeboxen en als hij als kleine jongen zijn vader naar het werk vergezelde, kon hij zijn schade inhalen. (lacht) Het enige waar we over bakkeleien is de New Beat, die was voor hem eind jaren 80 dé revelatie. Voor mij is dat geen muziek, al probeert Jimmy mij nog altijd van het tegendeel te overtuigen. Werken we aan onze voorstelling, dan vertrek ik altijd vanuit de grote verhalen, terwijl Jimmy met nummers komt waarin muzikaal iets ontzagwekkend gebeurt. Die combinatie werkt wonderwel. Maar elkaar in de haren zitten over New Beat? Dat blijft."

Gij zult uw beide pollekes kussen.

"Ik ben van de generatie van Frank Vander linden en Stijn Meuris. Toen wij jong waren, was het ondenkbaar dat je kon leven van muziek. We komen elkaar nog geregeld tegen en dan is het leuk te merken dat het ons toch gelukt is. We zijn intussen de vijftig voorbij, maar uitgepraat zijn we nog lang niet. Jimmy en ik zeggen altijd tegen elkaar dat we twee huisvaders op wereldtournee zijn. Echt bekend zijn we misschien niet, maar ons publiek blijft groeien. Drie jaar geleden durfden we er niet eens aan te dénken op de planken te gaan staan."

21 februari in Schouwburg Leuven; 2 maart in AB, Brussel. www.belpopbonanza.be.

Jan Delvaux en Jimmy Dewit zetten zich schrap voor

Belpopmarathon

Een theatershow waarin ze hun twee vorige voorstellingen over de Belgische popgeschiedenis aan mekaar breien, dat is waar muziekencyclopedie Jan Delvaux en Discobar Galaxie-coryfee Jimmy Dewit met Belpop Bonanza Royale mee uitpakken. Om zich op zijn taak voor te bereiden, heeft Belpop-apostel Jan Delvaux déze geboden in zijn zakbijbel gekribbeld.

begijn le bleu

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234