Zondag 29/01/2023

Belangrijk nieuws

3M tekent beroep aan bij Raad van State tegen door Vlaanderen opgelegde productiestop

null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

3M heeft bij de Raad van State een beroep ingediend tegen de beslissing van de omgevingsinspectie van de Vlaamse overheid om de stopzetting van bepaalde productieprocessen in zijn fabriek in Zwijndrecht te verplichten.

Redactie

Het departement Omgeving en het agentschap Zorg en Gezondheid maakten vrijdag bekend dat 3M de productielijnen die de nauwelijks afbreekbare en mogelijk schadelijke stoffen PFAS uitstoten, minstens tijdelijk moet stilleggen. Dat is nodig om “om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen”. Het bedrijf was er niet in geslaagd om de omgevingsinspectie ervan te overtuigen dat de uitstoot van de fabriek de omgeving niet verder belast.

Nu heeft 3M beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de opgelegde maatregelen. “Deze maatregelen zouden verhinderen om onze wereldwijde klanten uit belangrijke sectoren te dienen, en dit zonder duidelijke voordelen voor de volksgezondheid of het milieu”, luidt het.

Het bedrijf benadrukt dat het ook “steeds informatie openlijk gedeeld” heeft met de bevoegde autoriteiten over de site in Zwijndrecht wat betreft afvalwaterlozingen en luchtemissies en over “gezondheidswetenschappen en ecotoxicologie, PFAS-bemonsterings- en risicobeoordelingsinformatie”. “Dat zullen we blijven doen”, benadrukt 3M.

3M zegt dat het bereid blijft tot overleg met de omgevingsinspectie en de bevoegde autoriteiten “om specifieke vragen te helpen beantwoorden”.

Ultimatum

De Vlaamse regering had 3M voor een ultimatum gesteld nadat de resultaten van een eerste bloedonderzoek bij omwonenden vorige week had uitgewezen dat bij negen op de tien veel te hoge PFOS-waarden in het bloed zaten. Het bedrijf probeerde de omgevingsinspectie donderdag nog te overtuigen dat de fabriek in Zwijndrecht omwonenden niet bijkomend blootstelt aan PFAS, maar slaagde daar niet in.

Vrijdag had 3M al laten weten dat het bedrijf het oneens was met de omgevingsinspectie. Het zei toen ook dat het de milieuwetgeving en de algemene regelgeving strikt naleeft.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over het beroep dat 3M aantekent. “We betreuren dat 3M zich niet gewoon neerlegt bij maatregelen die ons leefmilieu en de gezondheid van mensen beschermen. Eerder ging ze ook al in beroep tegen strengere lozingsnormen van de provincie Antwerpen”, reageert Demir. “Dat getuigt niet erg van verantwoordelijkheidszin ten aanzien van de gemeenschap, het leefmilieu en zijn eigen werknemers.”

Ze wijst er wel op dat het beroep niet opschortend werkt, “dus de betrokken productieprocessen zullen toch stopgezet moeten worden”. “Voor het overige zullen we de maatregel van de Omgevingsinspectie en Zorg en Gezondheid verdedigen. Die gingen immers niet over één nacht ijs.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234