Dinsdag 24/11/2020

Video

38 nieuwe codes: belastingbrief wordt weer pak ingewikkelder

Minister van Financiën Johan Van OvertveldtBeeld EPA

De belastingaangifte voor de Belg wordt nog maar eens gecompliceerder: de "brief" voor het inkomstenjaar 2015 telt nu al 810 codes, of 38 meer dan vorig jaar, zo bleek vandaag bij de voorstelling door de Federale Overheidsdienst Financiën.

Niettemin vult een overgrote meerderheid van de Belgen (ruim 82 procent) maximaal 20 codes in. Ook het aantal door de fiscus vooraf ingevulde codes stijgt tot 302.

Daarnaast worden ook nog eens 2.193.666 vooraf ingevulde aangiftes verstuurd naar gepensioneerden of mensen die een uitkering ontvangen.

"Goed nieuws"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) erkent dat het aantal codes -en dus ook de complexiteit- van de belastingaangifte toeneemt, "maar we zijn nu eenmaal een complex land". Toch zijn er volgens de minister stappen vooruit gezet inzake leesbaarheid en toegankelijkheid van de aangifte. Hij verwees daarvoor naar de nieuwe lay-out van de vereenvoudigde aangifte, in kleur.

Andere nieuwigheid voor de elektronische aangifte, via tax-on-web, is dat burger ook kan inloggen met zijn digipass of via een mobiele app.

Dat er weer meer codes zijn bijgekomen, is in feite goed nieuws voor de burger én voor de economie, meent Van Overtveldt, want ze houden verband met regeringsmaatregelen om de concurrentiekracht en werkgelegenheid te verbeteren. "De eerste taxshift zit vervat in het aanslagbiljet, de tweede vanaf volgend jaar", klonk het.

Regeringsmaatregelen

Concreet houden de nieuwe codes verband met onder meer de woonfiscaliteit die nu bij de gewesten zit, of met belastingverminderingen op leningen of investeringen in kleine bedrijven. Voor de aangifte van buitenlandse inkomsten wordt er vanaf dit aanslagjaar gestart met de automatische gegevensuitwisseling van fiscale informatie tussen Europese landen, waarschuwde Financiën. Ook de zogenaamde "kaaimantaks" zit in de jongste aangifte vervat.

Tussen 2 en 26 mei worden de papieren aangiftes -en dat zijn er steeds minder- verstuurd. Die moet uiterlijk op 30 juni ingediend worden. Als men kiest voor de elektronische aangifte, heeft men tijd tot 13 juli. De aangiftes ingediend door een mandataris moeten ten laatste op 27 oktober binnen zijn. Vorig aangiftejaar kozen 3,57 miljoen mensen voor een elektronische aangifte en 1,07 miljoen voor een papieren aangifte, naast de meer dan 2 miljoen vooraf ingevulde belastingbrieven.

Boetes

Voor zij die ondanks herinneringsbrieven geen aangifte indienen -dat was vorig jaar zo'n 3 procent van de belastingplichtigen- dreigt er een administratieve boete van 50 tot 1.250 euro en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent. Vorig jaar werden ruim 87.000 boetes uitgedeeld.

De overheid biedt opnieuw hulp aan bij het invullen van de belastingaangifte. De burger kan hiervoor terecht in de kantoren van Financiën tussen 2 mei en 30 juni. De gemeenten organiseren zitdagen vanaf 27 april. Maar minister Van Overtveldt waarschuwde dat het vanaf juni druk kan zijn in de kantoren, met lange wachtrijen tot gevolg. Ook op de website www.financiën.be of het contactnummer 0257/257.57 kan men terecht voor informatie. Tax-on-web biedt vanaf volgende maand simulaties en training.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234