Woensdag 13/11/2019

37 extra zones 30 rond Brugse scholen

Speciale verkeerspalen moeten zones beter zichtbaar maken

Brugge

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Tegen 1 september 2005 moeten alle schoolomgevingen zone 30 worden, wat in Brugge neerkomt op 37 aan te passen omgevingen. Bij gebrek aan tijd en financiële middelen kiest de stad voorlopig voor een sensibiliserende aanpak, waarbij een paarse octopus de Bruggelingen trager doet rijden.

De mobiliteitscel heeft een onderzoek gedaan naar alle schooltoegangen in Brugge. In totaal telt de stad 132 scholen, waarvan er 89 in de stadsrand liggen en dus nog niet tot de zone 30 behoren. Die scholen beschikken over 124 toegangen, waarvan er 65 op gemeentewegen liggen en nog geen zone 30 zijn. Omdat sommige scholen dicht bij elkaar liggen, berekende de cel dat er tegen volgend schooljaar 37 zones 30 bijkomen op het Brugse grondgebied. Aangezien het stadsbestuur niet over de nodige middelen beschikt om al die schoolomgevingen op een infrastructurele manier aan te pakken, heeft het gekozen voor een sensibiliserende aanpak.

Er komen 264 verkeersborden bij in de omgeving van scholen. "We kiezen daarbij voor vaste signalisatie", zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), "wat betekent dat in die zones ook tijdens vakanties en weekends de zone 30 van toepassing zal zijn. De scholen zijn immers gelegen in woongebieden die later hoe dan ook als zone 30 zullen worden ingericht."

Naast de klassieke verkeersborden komen er zeventig opvallende Octopus-palen. Dat zijn grote fluorescerende palen met bovenop een grote paarse octopus, die een zone 30-bord omarmt. Brugge is de eerste stad waar die komen te staan. "Veel automobilisten klagen erover dat de zones 30 te weinig zichtbaar zijn, de Octopus-palen verhelpen dat", zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging, die hoopt dat alle gemeenten hun voorbeeld volgen. "We merken dat de gemeenten niet in staat zijn om tegen 1 september hun schoolomgevingen infrastructureel aan te passen, dus lijkt het ons beter om nu werk te maken van de zichtbaarheid van die zones 30." Brugge gaat ook rond 37 zebrapaden in de schoolomgevingen een groene slijtlaag aanbrengen, waardoor die meer opvallen. In totaal trekt de stad 200.000 euro uit om de schooltoegangen aan te passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234