Zaterdag 24/08/2019

36 PKK-leden buiten vervolging gesteld, want "terrorismewetgeving niet van toepassing"

In 2010 viel de politie binnen in de gebouwen van het Koerdische televisiestation ROJ-TV in Denderleeuw. Acht medewerkers werden toen meegepakt op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. Beeld BELGA

Alle verdachten in het dossier rond de Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn buiten vervolging gesteld. Nochtans had het federaal parket gevraagd 36 personen en vennootschappen naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep. De Brusselse raadkamer oordeelde echter dat het Turks-Koerdische conflict beschouwd moet worden als een gewapend conflict en dat de terrorismewetgeving dus niet van toepassing kan zijn. Het federaal parket kan wel nog in beroep gaan.

Het PKK-dossier werd in oktober 2015 al ingeleid voor de Brusselse raadkamer, maar werd herhaaldelijk uitgesteld. Volgens het federaal parket zou gebleken zijn dat de PKK in België en in andere West-Europese landen op grote schaal jonge Koerden, waaronder ook minderjarigen, zou ronselen.

Die zouden overigens in kampen in de Oostkantons klaargestoomd worden voor de strijd. De jonge rekruten wachtte daarna een opdracht bij de administratieve diensten van PKK, of ze werden naar militaire opleidingskampen in Irak en Griekenland gestuurd om er opgeleid te worden tot guerrillastrijders.

Boodschappen in liedjes
Daarnaast zou de PKK zich in België ook bezighouden met de aanmaak en handel in valse identiteitsdocumenten en zou ze aan fondsenwerving doen bij particulieren en handelaars, veelal onder bedreiging of met geweld. Het geld moest dienen om andere activiteiten te financieren.

Ook radiostation Mesopotamia, dat onder het televisiestation ROJ-TV in Denderleeuw valt, werd geviseerd en zou diens doen als operationeel PKK-communicatiekanaal. Zo zouden in traditionele liedjes boodschappen verwerkt worden over militaire acties die door het Turkse leger tegen vestigingen van PKK worden gepland.

Achttien huiszoekingen
Het gerechtelijk onderzoek leidde in maart 2010 tot 18 huiszoekingen in Brussel, Dendermonde, Antwerpen, Verviers, Charleroi, Namen, Leuven en Luik, uitgevoerd door zo'n driehonderd speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP). Die vielen onder meer binnen in de lokalen van ROJ-TV, maar ook bij het Kurdistan National Kongress, het Koerdische parlement in ballingschap. Twee mannen werden toen gearresteerd.

Ze maken deel uit van de groep van 36 personen die het federaal parket wilde vervolgen. Bij die verdachten zitten ook werknemers van ROJ-TV, alsook het bedrijf achter het televisiekanaal, ROJ NV, en de NV Sterk Productions.

De tenlasteleggingen luiden onder meer deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische ontvoering van een minderjarige.

De raadkamer heeft nu echter geoordeeld dat er geen sprake is van terrorisme omdat het Turks-Koerdische conflict moet beschouwd worden als een gewapend conflict en de terrorismewetgeving dus niet van toepassing is. Het federaal kan nog tegen die beslissing in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden