Maandag 22/07/2019

Spoorstaking

36 dagen staking in Frankrijk: waar en wanneer mag u hinder verwachten?

Het Franse spoorpersoneel, ook wel cheminots genoemd, legt sinds gisteren het werk neer. Beeld Photo News

Ook vandaag legt het Franse spoorpersoneel weer het werk neer. De komende maanden zal dat nog wel een paar keer gebeuren. België zal daarvan eveneens hinder ondervinden. Een overzicht.

Vandaag ondervindt Frankrijk opnieuw veel hinder van de staking van het Franse spoorpersoneel. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF laat weten dat slechts één op de zeven tgv's rijdt in Frankrijk. Daarnaast veroorzaken de acties fileleed. In en rond Parijs staat bijvoorbeeld zo'n 350 kilometer file.

Gisteren begonnen de spoorvakbonden met hun acties. Ze doen dat tegen de hervormingen die de regering wil doorvoeren, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen in vraag wordt gesteld. Bedoeling is om tot het einde van juni twee op de vijf dagen te staken, telkens in blokken van twee dagen. 

Voor april staan deze dagen gepland: zondag 8 en maandag 9 april, vrijdag 13 en zaterdag 14 april, woensdag 18 en donderdag 19 april, maandag 23 en dinsdag 24 april, zaterdag 28 en zondag 29 april.

Voor mei wordt dat dan donderdag 2 en vrijdag 4 mei, dinsdag 8 en woensdag 9 mei, zondag 13 en maandag 14 mei, vrijdag 18 en zaterdag 19 mei, woensdag 23 en donderdag 24 mei, maandag 28 en dinsdag 29 mei.

Juni: zaterdag 2 en zondag 3 juni, donderdag 7 en vrijdag 8 juni, dinsdag 12 en woensdag 13 juni, zondag 17 en maandag 18 juni, vrijdag 22 en zaterdag 23 juni en ten slotte woensdag 27 en donderdag 28 juni.

De staking leidde gisteren tot veel chaos in het Parijse Centraal-Station. Beeld AFP

België

De Franse acties zijn ook bij ons te voelen. Zoals aangekondigd zijn vandaag, zowel bij Eurostar als bij Thalys, enkele treinen afgeschaft. Thalys had op voorhand al de annulatie aangekondigd van twee treinen op de lijn Brussel-Parijs. Het gaat om een trein met vertrek in Brussel-Zuid om 8.13 uur en een om 17.43 uur. In de andere richting werden de Thalys-treinen met vertrek in Parijs-Noord van 7.16 uur en 17.49 uur afgeschaft. Daarnaast is er een beperkte dienst van de treinen tussen Amsterdam-Centraal en Rijsel: zij rijden niet tussen Brussel-Zuid en Rijsel.

Eurostar schafte vandaag vier treinen af: op de verbinding Brussel-Londen gaat het om de treinen met vertrek om 8.52 uur en 17.56 uur en in de andere richting om 8.54 uur en 18.04 uur.

De NMBS meldde tot slot dat het treinverkeer sterk verstoord zal zijn tussen Doornik en Rijsel, met minder dan de helft van de treinen die rijden. Tussen Moeskroen en Rijsel verloopt het verkeer nagenoeg normaal, met slechts één geplande annulatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden