Donderdag 06/05/2021

Vluchtelingencrisis

352 plekken voor noodopvang bij scouts: "Wij helpen mensen in nood, los van elk politiek standpunt"

null Beeld AP
Beeld AP

Er komen bij de scouts 352 opvangplekken voor asielzoekers. De plaatsen kunnen maximaal een week openblijven en moeten helpen vermijden dat de regering weer boetes moet betalen aan mensen zonder opvang. Scouts en Gidsen gaat in op de vraag "omwille van humanitaire redenen".

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat 3.547 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers openen. Het pakket maakt deel uit van het kerstakkoord van de regering. Daarmee flirt het totale aantal opvangplekken in ons land met de grens van 40.000. Het gaat om plaatsen in de centra van de overheidsdienst Fedasil, het Rode Kruis, andere ngo's en nog eens vele duizenden plekken in appartementen en huizen bij de OCMW's van de gemeenten.

Scouts en Gidsen Vlaanderen beschikt over acht goed uitgeruste jeugdverblijven, samen met Fedasil werd uitgezocht welke daarvoor het best geschikt zijn. De twee grootste jeugdverblijven, De Brink (Herentals) en Merkenveld (Loppem), beschikken telkens over meer dan honderd slaapplaatsen en zullen naar verwachting eerstdaags al ingezet worden. De twee kleinere, Moerkensheide (De Pinte) en De Kluis (Sint-Joris-Weert), hebben een capaciteit die lager is dan honderd en worden achter de hand gehouden.

De vier jeugdverblijven zullen dienen om asielzoekers maximaal één week onder te brengen wanneer herstellingswerken moeten gebeuren aan hun basisopvangplaats. "Soms gebeurt het dat in andere centra een aantal plaatsen uitvallen omdat bijvoorbeeld sanitair of verwarming hersteld moet worden. Die mensen worden dan tijdelijk, maximaal één week, overgebracht naar een jeugdverblijf van Scouts en Gidsen Vlaanderen", zo zegt het kabinet-Francken.

Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA
Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Ook in Nekkerhal in Mechelen en Zilvermeer in Mol

In de lijst met nieuwe opvang staan enkele opvallende plekken, stelt De Tijd vast. Er komen bijvoorbeeld telkens 186 plekken bij de scouts in Herentals en Zedelgem. Die 352 plekken dienen als pure noodopvang en mogen hooguit een week gebruikt worden.

Daarbovenop is er een tweede pakket van bijna 1.700 plekken. Het gaat om grote collectieve opvang aan het Zilvermeer in Mol (300), de Nekkerhal in Mechelen (150) en Parelstrand in Lommel (945). In dat vakantiedorp worden de asielzoekers wel gescheiden van de rest van het recreatiedomein. Daarnaast komen er 150 mensen op een camping in Rochefort. En er zijn nog eens 150 plekken in het Peace Village van het piepkleine West-Vlaamse Mesen. Ook deze plekken zijn tijdelijk. Tegen de start van het volgend toeristisch seizoen - de streefdatum is april - moeten ze weer vacant zijn voor vakantiegasten.

Er komen ook 770 plekken die voor langere termijn opengaan. Het gaat onder meer om de Abdij van Chimay (300), een Rode Kruis Centrum in Eeklo (100) en een competentiecentrum van de VDAB (250). Bedrijven creëren tot slot 770 plekken. Nieuwe namen van privépartners zijn Refugee Assist en Les Sept Lieues. Die laatste vangt 60 minderjarigen op in Jalhay en Spa. Refugee Assist creeërt 335 plekken, waarvan 260 in een voormalig internaat in Couvin.

Humanitaire redenen

Scouts en Gidsen Vlaanderen is om humanitaire redenen ingegaan op de vraag vier jeugdverblijven open te stellen voor (minderjarige) asielzoekers. Dat zegt woordvoerder Jan Van Reusel. "Enkele dagen geleden heeft men ons de vraag gesteld en we hebben het standpunt ingenomen dat we het om humanitaire redenen doen", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. "Kinderen en kwetsbare mensen zitten in een een noodsituatie en die willen we helpen, los van elk politiek standpunt."

Scouts en Gidsen Vlaanderen benadrukt dat het om een kort en tijdelijk verblijf gaat, met Fedasil werd een contract tot eind januari afgesloten. Ook worden geen boekingen geannuleerd en groepen die op die locaties activiteiten planden, moeten ook niet vrezen voor een verminderd comfort, zegt Van Reusel nog.

"Kinderen zijn ook welkom in onze groepen"

Los van het tijdelijk openstellen van jeugdverblijven, nam Scouts en Gidsen Vlaanderen ook een standpunt in na vragen van plaatselijke groepen wat ze betekenisvol kunnen doen. "Als gezinnen voldoende herenigd zijn en op het punt zijn aangekomen dat ze een plek krijgen, dan zijn die kinderen ook welkom in de werking van onze groepen. We hebben nationaal ook beslist daaraan tegemoet te komen, bijvoorbeeld op vlak van lidgeld maar ook op vlak van communicatie naar ouders en de achterban."

Scouts en Gidsen Vlaanderen benadrukt opnieuw dat ze daarmee geen standpunt innemen rond asielbeleid, en dat de beslissing om daarop in te gaan ook volledig bij de lokale groepen ligt.

Het gebruik van de infrastructuur is een tijdelijk noodscenario, zegt Fedasil, omdat andere locaties nog niet allemaal instapklaar zijn.

Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers zegt ook dat een heel pakket bijkomende opvangplaatsen al een maand geleden werd voorgesteld. "Hoe langer we moesten wachten, hoe nijpender de situatie werd", zegt Mieke Candaele (Fedasil). "Vorige week hebben we duidelijk gemaakt dat er een beslissing moest volgen, omdat anders zeer binnenkort nieuwkomers niet meer opgevangen konden worden."

Chirojeugd Vlaanderen

Ook Chirojeugd Vlaanderen stelt in Waasmunster sinds begin december een jeugdverblijf ter beschikking van Fedasil en het Rode Kruis. In het jeugdcentrum Heidepark zijn zowat honderd asielzoekers tijdelijk opgevangen. "De beslissing sluit aan bij onze maatschappelijke betrokkenheid, die heel groot is", zegt directeur Erwin Cools. "Als er aan de ene kant bedden leegstaan en aan de andere kant slapen mensen op straat, dan is de link snel gelegd."

Directeur Cools zegt dat de opvang in het Heidepark (Waasmunster) vlot verloopt en dat er eigenlijk geen problemen gemeld zijn. De locatie wordt nog tot 5 januari gehuurd, daarna heeft Chirojeugd Vlaanderen geen plaats meer vrij in één van haar vijf jeugdcentra.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234