Dinsdag 28/09/2021

Klimaattop

350 Belgische wetenschappers in brief: "Grondige actie voor klimaat is nodig"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De mens is grotendeels verantwoordelijk voor klimaatopwarming door broeikasgassen en dat heeft een grote impact. Om verdere schade tegen te gaan is het noodzakelijk dat er tegen eind deze eeuw geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. Dat zeggen 350 Belgische wetenschappers donderdag in een open brief naar aanleiding van de aankomende internationale klimaatconferentie in Parijs.

"We hebben nu overweldigend bewijs dat menselijke activiteiten grotendeels verantwoordelijk zijn voor de opwarming van het klimaat door het uitstoten van broeikasgassen. Klimaatverandering heeft impact gehad op ecosystemen en maatschappijen", begint de brief van de wetenschappers.

Risico's voor het leefmilieu stijgen exponentieel met een temperatuurstijging, klinkt het voorts. Een stijging van 2 graden Celcius zou al leiden tot meer kans op extreem weer, verzuring van de oceaan en een verhoging van de zeespiegel. "Tot of boven de 4 graden Celcius omvatten de risico's een substantieel uitsterven van diersoorten, globale en regionale voedselonzekerheid en fundamentele gevolgen voor menselijke activiteiten die vandaag gewoon zijn", klinkt het.

"Directe actie nodig"

Voor België wijzen de wetenschappers "om er maar enkele te noemen" op de gevolgen van de zeespiegelstijging met een groter overstromingsrisico, meer en intensere hittegolven en een verlies aan biodiversiteit.

"Om toekomstige generaties veilig te stellen is directe actie nodig", luidt het devies. "Het is nodig om aanzienlijk en aangehouden de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Tegen het einde van de eeuw is een nuluitstoot nodig."

De wetenschappers benadrukken dat het nog niet te laat is, maar dat actie van zowel overheden, bedrijven, ngo's als eenieder van ons nodig is. Ze wijzen er ten slotte nog op dat België de Europese klimaatdoelstellingen voor 2020 voorlopig wellicht niet zal halen.

Climate Express wil in België in plaats van Parijs betogen

Omdat Frankrijk na de aanslagen in Parijs alle manifestaties in de marge van de klimaatconferentie heeft verboden, wil Climate Express in België demonstreren. "We bekijken of dit mogelijk is", luidt het bij de organisatie. Ze reageert alvast teleurgesteld op het verbod.

De klimaatmars was voorzien voor 29 november, maar gisteren raakte bekend dat alle manifestaties en grote bijeenkomsten in Parijs zijn verboden.

Climate Express reageert teleurgesteld maar wil nu onderzoeken of ze een mars in Brussel kan organiseren. "De afgelopen maanden is het grote momentum gegroeid. Meer dan 9.000 Belgen stonden klaar om de grens over te steken voor het klimaat", luidt het. "Er is meer dan ooit druk nodig voor een ambitieus en legaal bindend internationaal klimaatakkoord. Wat momenteel op tafel ligt op de klimaattop in Parijs, stuurt de aarde naar een opwarming van 2,7 graden Celsius. Vanuit de wetenschap is echter duidelijk dat we ten alle koste onder de gevaarlijke grens van 1,5 graden moeten blijven".

De Belgische voorhoede van 330 fietsers trekt wel nog steeds met de zes eisen van Climate Express naar Parijs. "Zij zullen er onze eisen afgeven aan de delegatie die België op de klimaattop vertegenwoordigt", aldus de organisatie. De fietsers vertrekken op 24 november.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234