Zaterdag 04/02/2023

Brandstofprotest

350 agenten bewaken Total-site Feluy; in Vlaanderen vallen eerste tankstations zonder brandstof

null Beeld VTM Nieuws
Beeld VTM Nieuws

De actie van de ‘gele hesjes’ breidt uit tot buiten Wallonië. Actievoerders hebben deze namiddag een depot geblokkeerd in Neder-Over-Heembeek. Intussen zijn de gevolgen van de acties ook te voelen in Vlaanderen, waar enkele tankstations met bevoorradingsproblemen kampen. In en rond de site van Total in Feluy worden vanavond en vannacht 350 agenten ingezet om geweld van oproerkraaiers te voorkomen.

Redactie

De ‘gilets jaunes’ of ‘gele hesjes’ is een beweging die protesteert tegen de volgens hen te hoge dieselprijzen. Sinds gisteravond zijn er in totaal 39 aanhoudingen geweest bij het brandstofprotest van de ‘gele hesjes’. Dat meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het gaat om 24 gerechtelijke aanhoudingen en 15 bestuurlijke aanhoudingen. “We nemen dit heel ernstig en willen dit absoluut in de kiem smoren”, zegt het kabinet-Jambon aan Belga.

Volgens gouverneur van Henegouwen Tommy Leclercq is het protest van de ‘gele hesjes’ niet meer wat het is geweest en moet alles in het werk gesteld worden om een einde te maken aan het geweld van oproerkraaiers.

“We mogen deze gewelddaden niet meer tolereren”, zegt de gouverneur. “De actie van de gele hesjes is om een vreedzame boodschap over te brengen aan de maatschappij. Maar deze gele hesjes werden geïnfiltreerd door personen die zich op niets baseren om keet te schoppen.”

De autoriteiten hebben maatregelen genomen om een einde te maken aan het gratuite geweld. Sinds 18 uur zijn 350 politieagenten ingezet om de site in Feluy hermetisch af te sluiten. De mensen die de zone willen betreden en daar geen geldige reden voor hebben, worden teruggestuurd.

Hamsteren met jerrycans

Voor het eerst zijn de acties van de gele hesjes ook naar buiten Wallonië uitgebreid. Actievoerders blokkeerden deze namiddag een tijdlang een brandstofdepot van Total in Neder-Over-Heembeek (Brussel). De politie zou volgens brandstoffenfederatie Brafco ondertussen de toegang tot het depot weer hebben vrijgemaakt.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De gevolgen van de acties beginnen nu ook in Vlaanderen voelbaar te worden. Zo hebben twee Shell-stations in Tongeren geen diesel meer. Shell hanteert een prioriteitenlijst: de tankstations langs de snelweg vullen ze eerst weer aan. Ook Total kampt met bevoorradingsproblemen in Wallonië en Vlaanderen.

Zes tankstations van DATS 24 kampten met een tekort, maar zijn inmiddels opnieuw bevoorraad. In Wallonië staan vijf DATS 24-stations leeg, 22 kampen met een tekort. “Als de acties nog lang aanhouden zal de impact ook voelbaar worden in Vlaanderen”, luidt het bij het bedrijf. DATS stelt in Wallonië vast dat mensen beginnen hamsteren. Automobilisten komen de auto vol tanken en brengen jerrycans mee om te vullen.

Omdat de tankstationsketens voor de bevoorrading uitwijken naar andere depots, voornamelijk in Vlaanderen, om van daaruit de rest van het land te bedienen, dreigen die depots droog te komen staan. De chauffeurs moeten daardoor ook langere afstanden afleggen.

Tijdelijk geen controles

Als gevolg van de protesten staat minister van Mobiliteit François Bellot vanaf vrijdag voor 7 dagen een uitzondering toe op de rij- en rusttijden voor brandstoffenvervoerders. Ze zijn gedurende die periode vrijgesteld van het naleven van de rij- en rusttijden en er zullen geen controles zijn.

De minister wil niet dat huishoudens, sociale voorzieningen en ondernemingen verrast worden door de eerste koude. Daarnaast moet de bevoorrading van de tankstations gegarandeerd worden zodat burgers vlot naar hun werk kunnen gaan, klinkt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234