Woensdag 13/11/2019

'35 miljard voor het sociale, 10 voor het fiscale'

'Ik heb toegezegd dat de bestaansminima met 10 procent zullen worden opgetrokken. Wanneer die verhoging wordt doorgevoerd, is afhankelijk van het beschikbare geld. Men verwijt de regering dat ze heel veel geld uittrekt voor belastingverlaging en heel weinig voor sociale correcties. Maar dat klopt niet. De belastingen worden verlaagd, maar op termijn. In het begin weegt die verlaging niet zoveel. Kijk naar het pakket voor dit jaar: er zijn voor meer dan 35 miljard frank sociale correcties, terwijl de belastingen maar met 10 miljard verminderen. Op termijn komt er evenwicht."

U neemt maatregelen om de bestaansminimumtrekkers te activeren, maar experts stellen dat u veel te optimistisch bent. Uw invoeginterim zou allerminst een succes zijn.

"Ja, dat gaat moeilijk. Ik ben niet optimistisch maar voluntaristisch. Ik leg me niet neer bij het feit dat 80.000 mensen in Vlaanderen geen functie meer hebben in de maatschappij. Trouwens, in één jaar tijd is het aantal bestaansminimumtrekkers met 5 procent gedaald, door onze maatregelen. Dat is voor het eerst sinds vele jaren dat er een daling is.

"Nu gaat de discussie er dikwijls over of mensen geactiveerd moeten worden dan wel een uitkering moeten krijgen. Voor mij is dat een non-discussie. Het is een oneerlijke discussie. Je kunt niet tegen activering zijn. Wij activeren de mensen, maar dat betekent niet dat wij hen in de steek laten als het niet lukt. Niemand heeft dat ooit gezegd. Wat waren de eerste beslissingen van Frank Vandenbroucke, de uitvinder van de actieve welvaartsstaat? Hij heeft de laagste pensioenen met duizend frank verhoogd, en de inkomensgarantie met 6 procent. Zeven miljard, alstublieft. Het is gelogen dat wij geen oog hebben voor de uitkeringstrekkers. Men maakt eerst een karikatuur van onze plannen om ze te kunnen bekritiseren."

Wie maakt er een karikatuur van?

"Jos Geysels heeft dat onder meer gezegd. Het klopt niet, er gaat veel meer geld naar de verhoging van de uitkeringen dan naar de activering. Maar onze sociale politiek is er niet een van zomaar geld geven, dat zou makkelijk zijn. Wat meer geld geven is niet sociaal, dat is cynisch. In Oostende zijn er tweehonderd bestaansminimumtrekkers tussen 18 en 21 jaar. Dat zijn de vrienden van mijn kinderen, die ongeluk gehad hebben. Moet ik tegen hen zeggen dat we ze niet meer nodig hebben, moet ik ze op het OCMW laten? Ik zal dat nooit doen."

Als 70 procent van de volwassenen moet werken, wordt het toch inderdaad een overactieve welvaartsstaat?

"Dat zullen we nog wel zien, of dat kan. Voor mij hebben die tweehonderd jongeren in Oostende recht op integratie, op werk. Zo is de sociale zekerheid gegroeid. Wat heeft men geëist in de beginjaren van het socialisme? Geld? Nee, stemrecht, recht op arbeid. En als je dan getroffen werd door een risico, was er een vergoeding."

Lang geleden dat we een top-SP'er nog het woord socialisme hoorden gebruiken.

"Ik heb dat woord altijd gebruikt. Maar je mag het niet te veel zeggen, want dit soort woorden wordt veel misbruikt.

"In de beginjaren van de BWP, de Belgische Werkliedenpartij, wou men betogen, maar men kon niet omdat men geen geld had. Men heeft dan een jaar gespaard om te kunnen betogen. En wat eiste men? Geen geld, wel stemrecht."

En waarvoor betoogt men nu? Om cannabis te mogen gebruiken.

"Daag mij niet uit.

"Men betoogde om het recht mee te tellen. Arbeiders wilden evenwaardig participeren. De maatschappij moet dat garanderen, dat is de essentie. Iedereen moet kansen krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234