Woensdag 08/02/2023

NieuwsIran

35 doden bij protesten Iran, internet aan banden gelegd

Vrouwen tijdens een protest tegen de stelselmatige onderdrukking van vrouwen door het Iraanse regime. Beeld AFP
Vrouwen tijdens een protest tegen de stelselmatige onderdrukking van vrouwen door het Iraanse regime.Beeld AFP

Tijdens de protesten in Iran zijn deze week zeker 35 mensen om het leven gekomen, meldt de staatstelevisie. Na de dood van een jonge vrouw in een politiecel, gingen dagelijks duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de stelselmatige onderdrukking van vrouwen door het regime.

Sterre Lindhout

De demonstranten kwamen om het leven tijdens confrontaties met politie en ordetroepen. Die proberen het protest, dat opwelde in meer dan 40 steden waaronder de hoofdstad Teheran, met harde hand de kop proberen in te drukken. Volgens mensenrechtenorganisaties is in verschillende steden met scherp op de menigte geschoten.

Het geweld brengt de volkswoede niet tot bedaren, integendeel. Dagelijks gaan er nieuwe beelden de wereld over van woedende menigten en vrouwen die publiekelijk hun hijab, de in de openbare ruimte verplichte hoofdbedekkende kleding, afrukken of verbranden. Op sociale media gaan beelden rond van vrouwen die hun haren afknippen en slogans scanderen à la: “vrouwen, leven, vrijheid.”

De demonstraties begonnen vorige week donderdag, toen bekend werd dat Masha Amini was overleden in een politiecel. De 22-jarige Koerdische was een paar dagen eerder in Teheran van de straat geplukt door de zedenpolitie omdat ze haar hijab niet of niet correct zou hebben gedragen. Ze zou daarop naar een “heropvoedingscentrum” zijn gebracht. Volgens de politie is ze daar drie dagen later overleden nadat ze door een hartstilstand in coma was geraakt.

Volgens activisten en mensenrechtenorganisaties is de dood van Amini het gevolg van toetakeling door de agenten. Ze zou in de politiebus een klap op haar hoofd hebben gekregen waarna ze in coma is geraakt.

Tijdens de algemene vergadering van de VN in New York sprak Secretaris Generaal António Guterres zijn zorgen uit over “de berichten over excessief geweld tegen vreedzame demonstranten.” Vanwege de gewelddadige reactie van het Iraanse regime op de protesten, scherpten de Verenigde Staten donderdag de sancties tegen Iran verder aan. Zeven hooggeplaatste Iraniërs, onder wie de bazen van de zedenpolitie, de grondtroepen van het leger en de Basij-militanten, kunnen niet langer over hun eventuele bezittingen in de VS beschikken.

In de marge van de VN-top, drong de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bij zijn Iraanse ambtgenoot Hossein Amir-Abdollahian aan op een gedegen onderzoek naar de doodsoorzaak van Masha Amini.

Zo'n onderzoek komt er inmiddels, volgens de officiële kanalen van de Iraanse regering. Maar vrijdagavond kondigde de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, Ahmad Vahidi, ook aan het internet in zijn land aan banden te leggen “tot de rellen voorbij zijn.” De minister zei ermee te willen voorkomen dat mensen, opgehitst door sociale media, nog meer demonstraties zouden organiseren.

Volgens de Amerikaanse internetwaakhond Netblocks zijn de internetblokkades de zwaarste sinds 2019, toen de autoriteiten een einde wilden maken aan landelijke demonstraties tegen de hoge benzineprijzen en het internet nagenoeg helemaal plat legden. Destijds maakte de politie gebruik van die communicatieve kaasstolp om de demonstranten te lijf te gaan met buitensporig geweld.

Vrijdag gingen er in een aantal Iraanse steden ook inwoners, mannen met name, de straat op om juist steun te betuigen aan het regime van President Ebrahim Raisi. Ze demonstreerden vóór de hijab en tegen wat de Iraanse staatsmedia “protesten door samenzweerders” noemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234