Zaterdag 26/09/2020

33 diplomatieke posten bedreigd met sluiting

De komende jaren moeten waarschijnlijk 33 consulaten en ambassades wegens besparingen de deuren sluiten. Diplomatie-expert Rik Coolsaet (UGent) waarschuwt voor nefaste gevolgen. 'België wordt zo minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.'

De komende jaren moeten waarschijnlijk 33 consulaten en ambassades wegens besparingen de deuren sluiten. Diplomatie-expert Rik Coolsaet (UGent) waarschuwt voor nefaste gevolgen. 'België wordt zo minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.'

De regering-Michel besliste al dat Buitenlandse Zaken 20 procent moet besparen. Maar pas nu wordt duidelijk wat daarvan de gevolgen zullen zijn. Op dit moment beraden minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), zijn kabinet en de federale overheidsdienst zich over een lijst van 33 ambassades en consulaten. Zij zouden de komende jaren gesloten kunnen worden, zo meldt De Tijd.

Reynders kondigde eerder al aan dat sluitingen mogelijk zijn. "Het komt erop aan ons netwerk te optimaliseren binnen de huidige budgettaire enveloppe. De beslissingen die ik zal nemen, kunnen zowel slaan op het sluiten als op het herorganiseren op geografische basis van diplomatieke posten."

Vandaag bestaat het Belgische diplomatieke netwerk uit 137 posten. De 33 daarvan die met sluiting zijn bedreigd, liggen voornamelijk in Europa. Daarbij staan vooral consulaten in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal vermeld. Ook zou ons land geen diplomatieke vertegenwoordiging meer houden in Letland, Litouwen en Estland.

In Afrika en Azië zouden in totaal elf ambassades en consulaten sneuvelen. In dat laatste continent lijkt ons land zich vooral ver te willen houden van conflictgebieden. Onder meer Afghanistan, Pakistan en Libanon staan op de lijst. De posten daar zouden vanwege extra veiligheidsmaatregelen te duur zijn. Wat Afrika betreft, is het vooral opvallend dat de ambassade in Brazzaville in de Republiek Congo, het buurland van Congo, en het consulaat in Casablanca in Marokko met sluiting worden bedreigd.

Professor internationale betrekkingen Rik Coolsaet (UGent), wiens boek Buitenlandse Zaken in België, een geschiedenis van de Belgische diplomatie van 1830 tot nu volgende week verschijnt, luidt de alarmbel. "In 2010 is een oefening gemaakt over ons postennetwerk om na te gaan wat onze belangen in het buitenland zijn. Dat leidde tot rationalisering - waarbij bijvoorbeeld het consulaat-generaal in Milaan werd gesloten - maar ook tot het besluit dat België in zoveel mogelijk landen aanwezig moet zijn om investeringen aan te trekken en afzetmarkten aan te boren. Dat grondig gevoerd proces wordt nu met één pennentrek, ingegeven door besparingen, van de kaart geveegd."

Denkoefening

Coolsaet waarschuwt voor verregaande gevolgen en vreest dat onder meer de hulp aan Belgen in het buitenland in het gedrang komt, terwijl dat juist een kerntaak van Buitenlandse Zaken is. "De echte discussie over onze buitenlandse belangen wordt niet gevoerd. En dat terwijl we in de export marktaandeel zullen verliezen ten opzichte van bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Ook wordt België minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, die nota bene voor een groot deel van de tewerkstelling in ons land zorgen. In het regeerakkoord mag dan wel staan dat er wordt ingezet op economische diplomatie, maar de daden spreken dat tegen."

Bij de FOD Buitenlandse Zaken willen ze de sluiting niet bevestigen. Adjunct-woordvoerder Michael Mareel stelt dat er geen specifieke lijst bestaat, maar dat er door de besparingen wel degelijk een denkoefening is opgestart.

BEDREIGDE AMBASSADES EN CONSULATEN

Europa

▶ Rijsel (Frankrijk)
▶ Straatsburg (Frankrijk)
▶ Alicante (Spanje)
▶ Barcelona (Spanje)
▶ Keulen (Duitsland)
▶ Tirana (Albanië)
▶ Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)
▶ Pristina (Kosovo)
▶ Riga (Letland)
▶ Tallinn (Estland)
▶ Vilnius (Litouwen)
▶ Helsinki (Finland)
▶ Ljubljana (Slovenië)
▶ Bratislava (Slowakije)
▶ Nicosia (Cyprus)

Afrika

▶ Ouagadougou (Burkina Faso)
▶ Brazzaville (Republiek Congo)
▶ Kampala (Oeganda)
▶ Dar es Salaam (Tanzania)
▶ Casablanca (Marokko)
▶ Tripoli (Libië)

Azië

▶ Beiroet (Libanon)
▶ Koeweit
▶ Kaboel (Afghanistan)
▶ Islamabad (Pakistan)
▶ Manilla (Filippijnen)

Noord-Amerika

▶ Toronto (Canada)
▶ Montréal (Canada)

Caraïben en Latijns-Amerika

▶ Kingston (Jamaica)
▶ Havana (Cuba)
▶ La Paz (Bolivia)
▶ Quito (Ecuador)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234