Zaterdag 27/11/2021

Update

324 gedwongen ontslagen bij Bekaert in plaats van 609

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Bekaert spreekt over een "evenwichtig" sociaal akkoord dat het vannacht heeft bereikt met de directie. Het aantal naakte ontslagen wordt teruggeschroefd van 609 naar 324. Brugpensioen wordt, mits goedkeuring van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), mogelijk vanaf 52, en er zijn maatregelen voor begeleiding naar een nieuwe job, met een financiële enveloppe voor opleiding en bijscholing.

In Zwevegem en Ingelmunster vallen geen naakte ontslagen voor arbeiders. De vestiging in Aalter blijft het zwaarst getroffen, met 236 gedwongen ontslagen. De zaagdraadafdeling wordt er opgedoekt. Daar blijven nog 103 werknemers aan de slag.

Het terugschroeven van de naakte ontslagen kan door onder andere interne mutaties. Daarnaast zijn er voorlopig 33 vrijwillige vertrekkers (aanmelden is nog mogelijk tot half mei) en worden jongeren van wie het tijdelijke contract afliep, definitief aangeworven. Er is ook de brugpensioenregeling, met als meest opmerkelijke punt om 77 werknemers in Aalter op de leeftijd van 52 met brugpensioen te laten gaan.

De vakbonden toonden zich vanmiddag op een persconferentie tevreden over het bereikte sociaal akkoord. "We hebben er het maximum uitgehaald", luidde het. Ze wezen op de "ernstige" financiële inspanning die de directie van Bekaert zal doen, zowel voor zij die gedwongen het bedrijf moeten verlaten als voor zij die vrijwillig vertrekken of met brugpensioen kunnen. Binnen Bekaert komt er een tewerkstellingscel, er wordt een outplacementbureau onder de arm genomen, en het akkoord voorziet ook in een trajectpremie.

De sociale onderhandelingen bij de staaldraadproducent verliepen nochtans niet van een leien dakje, zeker niet nadat kort na de aankondiging van de herstructurering de berichten over de loonopslag en bonus van CEO Bert De Graeve in de media kwamen. Desondanks toonden de vakbonden zich opgetogen dat de sociale vrede vrij goed bewaard was gebleven. "Uiteindelijk zijn er maar een drietal stakingsdagen geweest", aldus Geert Debevere van het ACLVB.

Monica De Coninck tevreden met akkoord
Federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) is tevreden met het akkoord. De minister zegt blij te zijn dat vakbonden en directie bij Bekaert haar signaal over langer werken ter harte hebben genomen en dat ze niet langer een verlaging van de brugpensioenleeftijd tot 50 jaar vragen.

"Ondanks de spanningen die de laatste weken waren ontstaan, bewijst het goedgekeurde akkoord de mogelijkheid van de sociale partners om te handelen in het belang van de werknemers van het bedrijf. Dit bewijst eens te meer het belang van het sociaal overleg. Nu het plan is goedgekeurd, moeten we zorgen voor de opleiding van de werknemers die ontslagen worden, om hen te helpen zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden."

Voor De Coninck moeten deze opleidingen er ook zijn voor de werknemers die in het kader van het sociaal plan met brugpensioen kunnen gaan. Ze vindt het essentieel dat de expertise die deze mensen hebben, ook voor hen kan leiden tot een nieuwe tewerkstelling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234