Woensdag 07/12/2022

WK-getuigenissen

32 landen, 32 WK-dromen: "Ik wil heel graag winnen, maar denk niet dat het gaat gebeuren"

32 landen zullen met elkaar concurreren op het WK in Rusland. Beeld AFP
32 landen zullen met elkaar concurreren op het WK in Rusland.Beeld AFP

Ze wonen in België, maar juichen daarom niet minder hard voor hun thuisland tijdens het Wereldkampioenschap. 32 WK-deelnemers, 32 landen en 32 supporters. Hoe beleven zij het WK?

Redactie

Rusland - Evgeniya Kreslova (22, Brussel)

"Het is een goede motivatie voor de Russen om het goed te doen, omdat het in eigen land is. Ik ga de wedstrijden waarschijnlijk met mijn oom kijken, hij is een grote voetbalfan. Het maakt me niet heel veel uit of Rusland ver komt of niet, dit wereldkampioenschap is sowieso heel belangrijk voor ons. Dat alle landen aan de kant zetten wat er in de wereld gebeurt en toch naar Rusland komen, vind ik heel mooi."

Evgeniya Kreslova. Beeld rv
Evgeniya Kreslova.Beeld rv

Saudi-Arabië - Lina Alhatlhoul (23, Brussel)

"Wij hopen dat Saudi-Arabië het goed zal doen op het WK omdat het grote investeringen doet in cultuur en sport." Het winnen van het WK zou volgens Alhatlhoul dus een kers op de taart kunnen zijn van die positieve verandering. "Saudi-Arabië kijkt hier heel erg naar uit, voetbal is zeker belangrijk voor ons."

Lina Alhatlhoul. Beeld rv
Lina Alhatlhoul.Beeld rv

Egypte - Aladin Ayoub (48, Boom)

Ayoub, eigenaar van het Egyptische restaurant Oase, verwacht er helemaal niets van. "U weet toch dat we al 28 jaar niet op het WK zijn geweest? Maar ik wil niet te negatief zijn. Als ze een keertje winnen, ben ik al blij." Hij is van plan de meeste wedstrijden in zijn zaak te vertonen. "Vooral voor de Belgische klanten en ook een beetje voor mijn kinderen. Zij zijn voor de Rode Duivels."

Aladin Ayoub. Beeld Wouter Van Vooren
Aladin Ayoub.Beeld Wouter Van Vooren

Uruguay - Manuela Vilanova (31, Antwerpen)

"Ik ben niet zo'n grote voetbalfan, maar voor Uruguay supporter ik wel. Ik kijk vooral voetbal om patriottistische redenen, niet echt om de sport. Verder kijk ik ook naar de Argentijnse en Braziliaanse wedstrijden. Ik denk dat Uruguay het minstens tot aan de halve finale gaat schoppen en dan ga ik ook wel in de Uruguayaanse kleuren gekleed. Ik supporter ook wel voor België, als het niet tegen een Zuid-Amerikaans land uitkomt."

Manuela Vilanova. Beeld rv
Manuela Vilanova.Beeld rv

Portugal - Arne Pinto de Carvalho (33, Antwerpen)

"Hoewel ik ook Belgische roots heb, supporter ik voor het Portugese elftal en hoop dat zij de kwartfinale halen." Hij schat de kansen van de Rode Duivels niet hoog in. "Ik ben ervan overtuigd dat Portugal het beter zal doen dan België op het WK. De Belgische voetballers hebben niet genoeg ervaring."

Arne Pinto de Carvalho. Beeld rv
Arne Pinto de Carvalho.Beeld rv

Spanje - Mercedes Álvarez Cava (36, Kortijk)

"Ik denk dat Spanje het tot de kwartfinales schopt. Ze hebben nu een nieuwe coach, dat maakt het moeilijker. De Spanjaarden spelen te veel voor zichzelf, in plaats van voor het hele team. Ik ga zeker supporteren voor Spanje, mijn man voor België. Als België en Spanje tegen elkaar spelen gaan we geen ruzie krijgen, maar het gaat heel passioneel zijn."

Mercedes Álvarez Cava. Beeld rv
Mercedes Álvarez Cava.Beeld rv

Marokko - Loutfi Belghmidi (42, Mechelen)

"Ik ben geen voetbalkenner, maar ik heb me laten vertellen dat Marokko zeker voor een verrassing kan zorgen op het WK." Ondanks de spanningen in het noorden van Marokko kijken heel wat Marokkanen ernaar uit, zegt Belghmidi. Of hij zou supporteren voor Marokko wanneer zij tegen de Rode Duivels spelen? "Dat kan ik niet zeggen, dat is kiezen tussen vader en moeder."

Loufti Belghmidi. Beeld rv
Loufti Belghmidi.Beeld rv

Iran - Diana Marvani (19, Moorsele)

"Ik kijk altijd thuis met mijn familie. Ik denk dat het best goed gaat, want vorige keer ging het ook oké. Er doen wel veel sterke ploegen mee. Ook spelen er verschillende nieuwe Afrikaanse landen. Die zullen ook wel goed zijn. Als Iran tegen België zou spelen, zou ik voor allebei supporteren, maar iets meer voor Iran. Daar liggen toch mijn roots."

Diana Marvani. Beeld Thomas Sweertvaegher
Diana Marvani.Beeld Thomas Sweertvaegher

Frankrijk - Marie-Anne Robberecht (35, Brussel)

“Ik zit eigenlijk in de groep van de mensen die zeggen: ‘J’en ai rien à foutre’. Dus ik heb geen idee wat Les Bleus precies zullen doen, maar ik weet wel dat ze beter zijn dan de Belgen en ik ben een opportunist, dus ik ben heftiger voor de Fransen. Maar omdat België zo sympa en klein is, zou ik het wel leuk vinden mochten de Duivels het toch ook goed doen.”

Marie-Anne Robberecht. Beeld Marie-Anne Robberecht
Marie-Anne Robberecht.Beeld Marie-Anne Robberecht

Australië - Lex Dehnert (15, Antwerpen)

“Australiërs zijn niet zo goed in voetbal, meer in hockey. Ik denk wel dat Tim Cahill goals gaat maken en onze keeper heeft een Belgische opleiding bij Club Brugge, dus dat is ook goed. Als ze spelen ga ik wel met een vlag om mijn schouders en kleren van Australië voor de tv zitten. Ik wil heel graag dat ze winnen, maar denk niet dat het gaat gebeuren.”

Lex Dehnert. Beeld Wouter Van Vooren
Lex Dehnert.Beeld Wouter Van Vooren

Peru - Fabiana Cuba Chavez (42, Antwerpen)

In het Peruviaanse restaurant El Sabor Andino moet de wedstrijd tegen Denemarken zaterdag één groot feest worden. “We hebben de eerste overwinning al op zak, want onze sterspeler Paolo Guerrero kreeg na een dispuut met de FIFA groen licht om toch deel te nemen. We zijn misschien niet zo sterk als Argentinië of Brazilië, maar qua passie en vuur moeten we zeker niet onderdoen. Ook de vrouwen niet.”

Fabiana Cuba Chavez. Beeld Lynn Laureys
Fabiana Cuba Chavez.Beeld Lynn Laureys

Denemarken - Lone Larsen (44, Sint-Katelijne-Waver)

Larsen is enthousiast over haar nationale voetbalploeg, maar blijft ook nuchter. "Ik hoop dat Denemarken doorgaat naar de volgende ronde. Verder zullen we waarschijnlijk niet geraken, we moeten realistisch blijven." De Deense support ook mee voor de Rode Duivels, van wie ze denkt dat zij het beter zullen doen dan de Denen.

Lone Larsen. Beeld rv
Lone Larsen.Beeld rv

Argentinië - Leticia Salvador (32, Mont-Saint-Guibert)

Salvador kijkt naar eigen zeggen net zoals de rest van Argentinië uit naar het WK. "Wij Argentijnen zijn erg patriottisch. Voor ons is het meer dan voetbal, het verenigt ons." Salvador schat de kansen van het Argentijnse elftal alvast hoog in, maar verliest de Belgen niet uit het oog. "Ik zal samen met mijn Belgische vrienden ook zeker voor de Rode Duivels supporteren."

Leticia Salvador. Beeld Tine Schoemaker
Leticia Salvador.Beeld Tine Schoemaker

IJsland - Vilhjalmur Sigurdarson (31, Gent)

De IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson staat samen met zijn vrouw Joke Michiel aan het roer van toprestaurant Souvenir in Gent. Hij ziet de kwalificatie van de IJslandse nationale ploeg als een grote verwezenlijking. "In IJsland wonen minder inwoners dan in Antwerpen. Dat wij nu deelnemen aan het WK is voor ons zeer gek en grappig."

Vilhjalmur Sigurdarson. Beeld rv
Vilhjalmur Sigurdarson.Beeld rv

Kroatië - Vlatko Skaricic (34, Mortsel)

"In Kroatië is voetbal zeer populair, onze voetbalploeg is een heiligdom", aldus Skaricic. Verschillende topspelers zoals Luka Modrić, die ook bij Real Madrid voetbalt, maken Kroatië een geduchte concurrent, vindt Skaricic. Samen met zijn vrienden zal hij bij hem thuis het WK op de voet volgen.

Vlatko Skaricic. Beeld rv
Vlatko Skaricic.Beeld rv

Nigeria - Enobakhare Leigh (32, Oostende)

Leigh is een professionele basketballer en houdt dus enorm van sport: "Net zoals iedere Nigeriaan ben ik een grote fan van voetbal, naast mijn passie basket." Nu het basketbalseizoen om is, heeft Leigh tijd om elke match te bekijken. Hij is alvast zeer positief over het Belgische elftal: "Als België erin slaagt te spelen als een team dan hebben jullie kans om het WK te winnen."

Enobakhare Leigh. Beeld rv
Enobakhare Leigh.Beeld rv

Brazilië - Julio César Teixeira (25, Leuven)

Teixeira spreekt vol lof over zijn nationale ploeg. "Naar mijn mening is het Braziliaanse team de ultieme favoriet voor het WK. We hebben de behendigste spelers in huis zoals Neymar, namen aan ieder WK al deel, en wonnen die wereldtitel ook al vijf keer." Volgens de Braziliaan kan het dus zeker niet fout gaan.

Julio César Teixeira. Beeld rv
Julio César Teixeira.Beeld rv

Zwitserland - Samuel Allaman (23, Antwerpen)

"Vorige jaren hebben we minder geluk gehad, maar nu gaat Zwitserland zeker de finale halen. Het is gewoon echt een goede ploeg. Ze zijn strategisch goed en daarnaast hebben ze een goede band met elkaar. Zwitserland is een hele trotse natie en dat geeft veel push voor de voetballers. Ik supporter ook voor België, maar dat de coach Nainggolan niet meeneemt, geeft me wel onzekerheid. Dan denk ik toch dat Zwitserland meer kans maakt."

Samuel Allaman. Beeld rv
Samuel Allaman.Beeld rv

Costa Rica - Raena Acuna (48, Brugge)

"We waren heel erg optimistisch, tot we de oefenmatch tegen België speelde. Ik hoop dat we voorbij de groepsfase komen, maar we moeten bijvoorbeeld ook tegen Brazilië spelen. Ik ga naar Rusland om de eerste twee wedstrijden te bekijken. Ik heb er erg veel zin in, er heerst altijd veel sfeer in zo'n stadion. We dossen ons altijd helemaal uit in de kleuren van Costa Rica, vorig jaar werd ik daarom zelfs gefilmd!"

 Raena Acuna. Beeld rv
Raena Acuna.Beeld rv

Servië - Ercan Tok (37, Gent)

“Uiteraard zal ik duimen voor Servië op het WK, en zeker voor Aleksandar Mitrovic, die nog bij Anderlecht speelde. Maar als ze tegen België uitkomen, weet ik voor wie ik supporter hoor: de Rode Duivels. Zij hebben nu eenmaal die echte topnamen, de ploeg kan heel ver geraken. Vooral Lukaku en Mertens mogen van mij het mooie weer maken.”

Ercan Tok. Beeld BELGA
Ercan Tok.Beeld BELGA

Duitsland - Martin Germann (44, Brussel)

Germann, senior curator bij S.M.A.K., heeft twee passies: "Kunst en voetbal". Hij werkte eerder ook al mee aan het Duits voetbalmuseum. Hoewel hij een fan is van het Duitse elftal, kan hij het Belgische voetbaltalent ook wel smaken: "Ik kan echt genieten van de mooie moves die Kevin De Bruyne op het voetbalveld maakt. België heeft de wereldtitel zeker verdiend."

Martin Germann. Beeld rv
Martin Germann.Beeld rv

Mexico - Victoria Hernandez (26, Brussel)

“Naar Mexico kijken tijdens het WK is een grote illusie, want Mexico ligt er altijd uit na de groepsfase. Komende zondag ben ik uitgenodigd om samen met andere Mexicanen de wedstrijd bij Sporza TV te kijken. Ik kijk er heel erg naar uit, want dan heb ik tenminste andere Mexicanen om samen mee te juichen als ze er gescoord wordt.”

Victoria Hernandez. Beeld rv
Victoria Hernandez.Beeld rv

Zweden - Thomas Bjurström (31, Mortsel)

"De Zweden gaan zeker wel een match kunnen maken. Waar het met Ibrahimovic meer een eenmansploeg was, zijn ze nu meer een team. Daardoor mist Zweden aanvallend wel wat kracht. De eerste match tegen Zuid-Korea gaat de sleutelmatch zijn. Als ze die doorkomen, gaan ze wel de achtste finales halen, denk ik. Ik ben een echte voetbalfan, ook wel als België speelt. Behalve als ze tegen Zweden voetballen, natuurlijk."

Tomas Bjurström. Beeld rv
Tomas Bjurström.Beeld rv

Zuid-Korea - Jiyeon Jang (28, Diest)

"Ik vrees dat Zuid-Korea niet verder geraakt dan de eerste ronde", zegt Jang. "We hebben een onoverwinnelijk Duitsland en een sterk Mexico in de groep. Ook Zweden lijkt me een tikkeltje beter." Toch is ze blij dat het WK eindelijk begint. "Zo'n voetbalmatch is altijd een goede reden om een pintje te drinken", lacht ze.

Jiyeon Jang. Beeld RV
Jiyeon Jang.Beeld RV

België - Lisa Tytgat (22, Waregem)

Studente Lisa Tytgat schat de kansen van het Belgisch voetbalelftal hoog in. "De Rode Duivels hebben veel potentieel om hoog te eindigen, of zelfs het WK te winnen." Ze heeft er dus alle vertrouwen in en zal zeker elke match volgen. "Niets is plezanter dan met een groepje vrienden te supporteren voor de Rode Duivels. We are Belgium!"

Lisa Tytgat. Beeld rv
Lisa Tytgat.Beeld rv

Panama - Manuel Arauz (28, Brugge)

"Het is de eerste keer dat we gekwalificeerd zijn voor het WK. Ondanks de turbulente politieke situatie in Panama is iedereen heel blij." Aurez vertelt dat er zelfs een nationale feestdag werd afgekondigd nadat bleek dat de voetbalploeg zich geplaatst had. Aurez kijkt er alvast naar uit: "90 minuten lang voor je land supporteren is een emotionele ervaring."

Manuel Arauz. Beeld rv
Manuel Arauz.Beeld rv

Tunesië - Wannes Grami (40, Brussel)

"Een grote voetbalfan ben ik niet, maar met Tunesië en België in dezelfde poule wordt het wel iets speciaals natuurlijk. De grote Tunesische gemeenschap in Brussel is zich aan het organiseren om zich te laten gelden, maar ik moet diplomatisch blijven met een moeder uit Tunesië en een vrouw uit België. Toch een pronostiekje? 1-0 voor de Adelaars van Carthago, al ben ik even blij als de Rode Duivels doorstoten."

Wannes Grami. Beeld rv
Wannes Grami.Beeld rv

Engeland - Nick Arnold (30, Ledeberg)

Arnold is een grote fan van het Engels voetbalelftal. Voor hij vijf jaar geleden naar België verhuisde ging hij meermaals naar wedstrijden kijken van de Engelse voetbalploeg. Arnold schat de kansen van het nationale team wel laag in: "Ik denk dat Engeland tegen Duitsland moet spelen in de kwartfinale en dat haalt ons team niet."

Nick Arnold. Beeld rv
Nick Arnold.Beeld rv

Polen - Marcin Rozwod (31, Vilvoorde)

“Ik geloof heel sterk in het Poolse team”, zegt Marcin. “Polen keert voor het eerst in twaalf jaar terug naar de wereldbeker en zowel thuis als op het veld in Rusland is iedereen hongerig naar succes.” Het kan niet anders dat al dat enthousiasme rechtstreeks naar de finale leidt. “Ik kan niet wachten om die finale tussen Polen en België te bekijken.”

Marcin Rozwod. Beeld RV
Marcin Rozwod.Beeld RV

Senegal - Cheikh Konte (32, Gent)

“Ik denk dat Senegal de tweede ronde haalt”, zegt Konte. Met Polen, Colombia en Japan zit het in een moeilijk te voorspellen poule. “Maar we hebben een homogene ploeg met Liverpool-spits Sadio Mané als leider. Alleen defensief twijfel ik een beetje of alles goed zit. Anderlecht-speler Kara Mbodj is lang geblesseerd geweest en ik weet niet of hij al honderd procent fit is.”

Cheikh Konte. Beeld rv
Cheikh Konte.Beeld rv

Colombia - Daniël Restrepo (32, Brussel)

"Voetbal is een traditie in onze familie", vertelt Restrepo. "Elke zondag ga ik met mijn broer en vader naar de match." Hij supportert ook voor zijn eigen nationale ploeg. "Colombia heeft een goede kans dit jaar met een aantal sterke voetballers. Al verwacht ik niet dat ze het zullen halen tegen pakweg de Belgen met hun razendsterke aanvallers."

Daniël Restrepo. Beeld RV
Daniël Restrepo.Beeld RV

Japan - Kenta Takeshige (40, Gent)

In groep H heeft Japan een aardige kans om door te stoten, en dus uit te komen tegen de Rode Duivels. “Mijn hart ligt bij Japan, maar het heeft niet de kwaliteiten van België. Discipline, dat wel. Elke speler gaat zonder te twijfelen door het vuur voor een teamgenoot. Ik vrees wel dat ik hier in Gent alleen zal moeten kijken. Een echte Japanse gemeenschap is er alleen in Brussel.”

Kenta Takegishe. Beeld Lynn Laureys
Kenta Takegishe.Beeld Lynn Laureys

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234