Maandag 19/08/2019

Oostenrijk

31 en premier. Dit is Sebastian 'Wunderwuzzi' Kurz, die de Oostenrijkse verkiezingen won

Sebastian Kurz voorafgaand aan een televisiedebat op de dag van de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Beeld afp

Wat goed is, komt snel in Oostenrijk. Mozart gaf in Wenen zijn eerste concert voor de machtige keizerin Maria Theresia. Hij was pas zes jaar. Zondag won Sebastian Kurz de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Hij is 31. Als hij de coalitieonderhandelingen succesvol weet af te ronden, wordt hij 's werelds jongste regeringsleider.

Veel sneller dan bij Kurz kan het niet gaan. Op zijn tiende was hij al politiek actief. Hij brak zijn rechtenstudie af om op zijn 24ste staatssecretaris van integratie te worden voor de conservatieve ÖVP. Op zijn 27ste werd hij minister van Buitenlandse Zaken.

Het is politieke ambitie, maar ook politiek gevoel en politieke vaardigheid. Ooit zag Kurz immigratie niet als een probleem, maar als een kans voor een vergrijzend Oostenrijk. De vluchtelingencrisis in 2015 veranderde dat.

Kurz bespeurde vrij snel een groeiende onderstroom van burgers die vreesden dat de verzorgingsstaat de toevloed van asielzoekers niet zou aankunnen. Zijn immigratiestandpunt verhardde zich. Voorkomen moest worden dat bezorgde burgers naar de rechts-populistische FPÖ zouden worden gedreven. De Balkan-route moest dicht. Achter de rug van de Duitse kanselier Merkel om smeedde hij een alliantie met de vroegere Habsburgse landen op de Balkan. Hij bewerkte zelfs Duitse ministers. Het lukte.

Het heeft Kurz de verkiezingszege opgeleverd. Hij beschikt over een goed afgestelde antenne voor het volksgevoel en is in staat zijn politieke doelen te verwezenlijken. Deze talenten worden ook zichtbaar in de manier waarop hij van een sleetse partij als de ÖVP een nieuwerwetse beweging heeft gemaakt. Links en rechts zijn 'hokjes uit de vorige eeuw', zei Kurz tegen Der Spiegel.

Aanhangers van de ÖVP reageren op de eerste verkiezingsresultaten. Beeld afp

Net als de Franse president Emmanuel Macron is hij wellicht een voorbode van een nieuwe generatie die zich minder gebonden voelt door oude vormen en gedachten. Daar staat tegenover dat zijn verkiezingszege, samen met de vele stemmen voor de FPÖ, gewoon wordt uitgelegd als een ruk naar rechts.

In elk geval is Kurz behalve een jeugdig ook een heel gewiekst politicus die Europa's machtigste vrouw van nu niet kuste, maar trotseerde. De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble vroeg Kurz eens of Merkel hem bedankt heeft voor het indammen van de vluchtelingenstroom. Niet dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden