Maandag 21/09/2020

Asielcentrum

300 vluchtelingen in een luxehotel in de Kempen: van het goede te veel?

De gemeente Lichtaart wil asielzoekers opvangen in een luxehotel.Beeld Thomas Legreve

Dat er grenzen zijn aan gastvrijheid. Dat vinden ze in Lichtaart, een kleine, landelijke gemeente in de Antwerpse Kempen. De inwoners proberen de burgemeester en Fedasil duidelijk te maken dat driehonderd vluchtelingen in een voormalig luxehotel opvangen van het goede te veel is.

Terwijl Jo Van Beek een slok neemt van zijn kop dampende koffie, kijkt hij naar buiten. Hij kijkt naar de rook die uit de schoorsteen komt van een wit gebouw achter zijn tuin. "Weet je dat ze dat in 2000 speciaal voor de Rode Duivels hebben opgetrokken?", vraagt hij. En dan haalt hij de schouders op. Zijn buurman, Guy De Groof, doet hetzelfde. Beide mannen zetten enkele maanden geleden hun schouders onder het buurtcomité De Ronde Vijver. Dat deden ze omdat ze hoorden dat in het voormalige vijfsterrenhotel in 'hun' Steenfortstraat vluchtelingen zouden worden opgevangen.

Dat scenario is nog niet definitief. Maar nu al klinkt het bij huisnummers 9 en 11 dat het onmogelijk is. "We weten dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. Dat willen wij ook doen. Maar het moet wel haalbaar blijven."

En dat is volgens hen niet het geval. In De Residentie, waar tot vorig jaar nog een kamer van 145 euro per nacht kon worden geboekt, kunnen zo'n zeventig mensen verblijven. "Het is niet bedoeld om driehonderd man te slapen te leggen", zegt Guy. Hetzelfde geldt voor de wijk. Een residentiële parkwijk, benadrukt hij. "Hier vind je rust en groen. Geen voorzieningen. We hebben geen winkels in de buurt waar de vluchtelingen hun boodschappen kunnen doen, of voorzieningen waar ze met hun kinderen kunnen spelen. De eerste bushalte is zeker een kilometer verderop. Hoe gaan die mensen zich hier kunnen bezighouden?"

De bezorgdheden die bij het Lichtaartse comité leven, moeten ongetwijfeld herkenbaar zijn voor andere kleine, gemoedelijke gemeenten in de Kempen die zich plots moeten ontfermen over grote aantallen Syriërs en Afghanen. De vaak blanke inwoners weten niet altijd goed hoe ze met hun komst om moeten. Een soort van koudwatervrees steekt de kop op. En die blijkt ook in Lichtaart nog niet overwonnen.

G4S/Corsendonk, dat sinds november eigenaar is van De Residentie, benadrukt nochtans dat er nog geen beslissing over de opvang is gevallen. En dat zegt ook burgemeester Ward Kennes. "Sinds eind november zitten wij in onzekerheid te wachten."

Beeld Thomas Legreve

Prikkeldraad

Dat de beslissing nog op zich laat wachten heeft te maken met het feit dat asielzoekers niet in hotels mogen wonen, wanneer daar 3 maanden geleden nog 'gewone' hotelgasten verbleven. Dat staat in het lastenboek van Fedasil waaraan privéfirma's moeten voldoen. Wellicht staat deze voorwaarde erin om elke associatie met de vorige asielcrisis te vermijden. Toen sliepen honderden asielzoekers in en rond Brussel in hotels, wat volgens N-VA (toen in de oppositie, nu de partij van de bevoegde staatssecretaris, red) andere asielzoekers ertoe aanzette hun geluk hier te beproeven. G4S/Corsendonk diende echter een nieuwe aanvraag in. Die zou deze of volgende week vrijdag op de ministerraad belanden.

Beeld Thomas Legreve

Zelfs in het centrum van Lichtaart lopen de gemoederen intussen hoog op. Bij apotheek De Lindeboom ontstond er gisteren nog een hevige discussie aan de balie. "Mensen voelen zich onveilig, dat voel je. Ze praten al over prikkeldraad plaatsen en panden verkopen." Fons Smets, die staat aan te schuiven, mengt zich meteen. "Ik begrijp het niet. De Residentie, dat is het chicste van het chicste hier. Ik ben er ooit nog naar een trouwfeest geweest. Wat voor signaal geef je zo?"

De foto's van het hotel, die nog op het internet circuleren, spreken misschien wel tot de verbeelding, maar ze stroken niet meer met de werkelijkheid, zegt woordvoerster van G4S/Corsendonk Katrinka Van Driel. "Het gebouw is erg verouderd. Vandaag vinden er elektriciteitswerken plaats om te kunnen voldoen aan de Fedasil-normen."

Bedden van Rode Duivels

Toch blijft burgemeester Kennes de ene na de andere opmerking incasseren. "Het stoort de mensen mateloos dat het nog steeds een luxehotel lijkt", verklaart hij. "Daardoor gaan ze erg domme dingen zeggen." De CD&V'er kan een boek vullen met de opmerkingen van zijn inwoners. "'De bende van Keulen komt in de bedden van de Rode Duivels slapen', zeggen ze. Of: 'Onze vrouwen en kinderen zijn een bedreigde diersoort geworden in Europa.' Of: 'Uw collega in Arendonk durft het wel zeggen. Hij durft wel zeggen dat die asielzoekers met hun fikken van de vrouwen moeten blijven.'"

Beeld Thomas Legreve

Kennes voelt zich de pineut. Hij zit geprangd tussen Brussel en de bewoners. Hij wordt bedolven onder de vragen en vooroordelen van zijn inwoners, maar krijgt niet genoeg informatie vanuit de federale regering om hen gerust te stellen. In een gemeente met 18.000 inwoners blijkt de burgemeester er ook alleen voor te staan. "Ik heb geen medewerkers. Ik doe alles dan maar zelf." Zo heeft hij op eigen houtje een informatievergadering belegd op 1 februari. Vergaderingen met scholen en winkeliers zijn er ook al geweest.

Als landelijke, blanke gemeente heeft Lichtaart nul ervaring met integratie, zegt Kennes. "De meeste buitenlanders hier zijn Nederlanders." Hij vraagt zich ook af of hij het met zijn huidige aantal agenten zal kunnen bolwerken.

Bij buurtcomité De Ronde Vijver raakt het geduld stilaan op. Overal zijn ze al gaan aankloppen, zeggen ze. "Er moet toch een betere spreiding mogelijk zijn", klinkt het.

Buren Jo en Guy benadrukken dat ze niet tégen asielzoekers zijn. "Integendeel. Als er 50 à 60 hier zouden terechtkomen, dan willen wij ons inzetten om hen te helpen." Maar met zo'n aantal heb je een heel andere groepsdynamiek, menen ze. "Stel het je eens voor. Als er één volle bus voor je deur stopt, dan denk je: dat is veel. Maar het is nog te overzien. Maar wie zegt dat nog als er zes bussen stoppen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234