Zaterdag 19/10/2019

300-tal vluchtelingen uit Syrië en Congo dit jaar in ons land gevestigd

Beeld photo_news

Tegen het einde van dit jaar zullen zo'n driehonderd vluchtelingen - 222 Syriërs en 88 Congolezen - gehervestigd zijn in ons land. De selectie van deze vluchtelingen gebeurde begin 2015 door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), op basis van dossiers die door het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) werden voorgelegd. Dat heeft het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen vandaag bekendgemaakt.

Tussen midden oktober en midden november 2015 zijn 122 Syrische vluchtelingen - in kleine groepjes van 20 - aangekomen op het Belgisch grondgebied. Ze reisden vanuit Beiroet in Libanon, waar ze toevlucht zochten voor de conflicten in Syrië. Tijdens hun eerste weken in België verbleven ze in opvangcentra. Vier centra van Fedasil nemen deel aan het hervestigingsprogramma: de centra van Florennes, Kapellen, Pondrôme en Sint-Truiden. Tegen eind deze maand komen nog een honderdtal Syrische vluchtelingen toe.

Een groep van 58 Congolese vluchtelingen kwam midden november aan. Ze reisden naar ons land vanuit Burundi, waar ze in vluchtelingenkampen verbleven. Net zoals de Syriërs worden ze opgevangen in centra van Fedasil voor ze naar een woning van een OCMW verhuizen. Een tweede groep Congolezen van een dertigtal personen kwam eind november aan.

Op de 10,5 miljoen vluchtelingen in de wereld, stuurt het UNHCR (het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties) slechts 1 procent door naar een hervestigingsprogramma. Sinds 2009 organiseert België regelmatig hervestigingsoperaties, samen met het UNHCR en de Europese Unie. Naast het asielbeleid staat België dus ook in voor de overplaatsing van een aantal vluchtelingen, zodat die bescherming krijgen, recht op verblijf op ons land en zodat ze geïntegreerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234