Zondag 11/06/2023

Achtergrond

30 poedels, 250 bedienden en een afgehuurd Hilton-hotel: omstreden Thaise koning strijkt weer neer in Duitsland

De omstreden Thaise koning Rama X is weer neergestreken in Duitsland. Beeld BrunoPress/Newspix
De omstreden Thaise koning Rama X is weer neergestreken in Duitsland.Beeld BrunoPress/Newspix

Na meer dan een jaar afwezigheid is de Thaise koning terug van weggeweest. Maha Vajiralongkorn (69), die door het leven gaat als Rama X, is opnieuw neergestreken in Duitsland. Daar spendeert hij quasi al zijn tijd, maar niet in zijn eentje: met 30 poedels en 250 bedienden trok hij naar het Hilton-hotel in München. Zijn aanwezigheid in Duitsland was al controversieel, maar deze keer dreigt de diplomatieke bom te barsten.

Tom De Slagmeulder

De koning geldt in Thailand traditioneel als een levende godheid. Rama X is de opvolger van zijn vader, koning Bhumibol, die in oktober 2016 overleed na 70 jaar op de troon te hebben gezeten. Maar internationale waarnemers en journalisten trekken vooral aan de alarmbel: de nieuwe koning zou heel wat schandalen en instabiliteit met zich meebrengen. De grote ophef die vorig jaar in maart ontstond - toen de coronacrisis net uitbrak en alle hotels in Duitsland gesloten werden voor toeristen, behálve voor de Thaise vorst en zijn gezelschap - was daar een veelbesproken uiting van.

Duitse media schreven toen al dat het hotel speciale toestemming had van de lokale autoriteiten om Rama X te huisvesten. Hij had zich teruggetrokken in het viersterren Grand Hotel Sonnenbichl, in het mondaine wintersportoord Garmisch-Partenkirchen waar de Olympische Winterspelen van 1936 plaatsvonden. Het luxehotel stond geheel ter beschikking van Vajiralongkorn. Er werd gezegd dat Rama X een fervent skiër en fietser was, maar de koning leek zijn tijd vooral aan vrouwen te spenderen: hij verbleef er met een twintigtal maîtresses, die hij zelfs verzameld had in een militair regiment. De vrouwen moesten de koning, al dan niet vrijwillig, de klok rond omringen en er werd ook een ‘kamer van plezier’ opgezet, waar de koning zich met al zijn dames kon ‘ontspannen’. Ze maakten daarnaast geregeld uitstapjes in de stad, ondanks alle strenge regels.

▶ Bekijk ook: Zo viert de Thaise koning vakantie in Duits luxehotel

Met 30 poedels

Ook deze keer is er aan vrouwelijk gezelschap geen gebrek. De Duitse krant Bild fotografeerde de 69-jarige koning in het zwembad van het Hilton-hotel in München, waar hij vergezeld werd door een veel jongere vrouw, die officieel zijn bewaker zou zijn. Op de foto draagt Vajiralongkorn een donkerbruin en oranje trainingspak van Adidas en een mondmasker. Maar de Thaise koning wilde duidelijk geen pottenkijkers: “Plots kwamen de directeur van het hotel en de veiligheidsdiensten van de koning naar me toe en eisten ze dat ik alle foto’s zou verwijderen”, zegt Bild-verslaggever Karl Keim, die meteen naar de politie belde om bescherming te vragen. “Die eis om de foto’s te verwijderen was een schending van de Duitse persvrijheid. Maar de veiligheidsdiensten van de koning verloren me niet uit het oog, en dus heeft de politie me vergezeld naar mijn auto.”

Er zijn daarnaast nog meer opvallende gasten aanwezig: de koning nam niet minder dan 30 poedels mee, het hondenras waar hij al jaar en dag een obsessie voor heeft. Daar is in het verleden al heel wat opschudding door ontstaan: zijn poedel Foo Foo werd destijds benoemd tot Air Chief Marshal van de koninklijke Thaise luchtmacht, werd gekleed in formele kleding met handschoenen om zijn poten en woonde veel officiële gelegenheden bij.

In 2014 haalde Foo Foo nogmaals de krantenkoppen: er dook toen een video op van prinses Srirasm, de derde vrouw van de koning, die de hond een cake aan het voederen was. De prinses droeg niet meer dan een string, wat voor een nationaal schandaal zorgde. Toen de hond kwam te overlijden, kreeg het dier van Vajiralongkorn bovendien een begrafenis van vier dagen die miljoenen kostte en bol stond van extravagante boeddhistische ceremonieën.

‘Terug thuis’

“Hij is eindelijk terug en voelt zich thuis bij zijn poedels in zijn favoriete koninkrijk Beieren”, schrijft Bild nu spottend over zijn terugkeer. Volgens de Duitse krant arriveerde de koning met een entourage van 250 bedienden en werd de hele vierde verdieping van het Hilton-hotel voor 11 dagen afgehuurd. Daarna pakte de koning weer zijn koffers en trok hij verder, vermoedelijk naar de buurt van het Starnbergmeer in de stad Tutzing, waar hij in 2016 een villa kocht. Al spendeert Rama X sinds 2007 al sowieso het grootste deel van zijn tijd in Beieren: alleen voor een handvol belangrijke plechtigheden vliegt hij terug naar Thailand, meestal voor minder dan 24 uur. De vorst werd voor het laatst in oktober 2020 in Thailand gezien, tijdens de herdenking van het overlijden van zijn vader Bhumibol.

Merkwaardig genoeg verblijft ook de 15-jarige zoon van de koning in Duitsland, al wordt hij blijkbaar op een ‘veilige afstand’ gehouden. Volgens Bild verblijft de prins in een gehuurde villa in Feldafing, een plaats op zo’n 65 kilometer van het luxehotel in Beieren. Maar dat zou bewust zijn: Rama X zou zich amper iets aantrekken van zijn zoon (omdat bij hem een autismespectrumstoornis werd vastgesteld) en zou zijn tijd liever spenderen met al zijn minnaressen.

Ondertussen slijt de jonge prins zijn dagen in eenzaamheid: zijn moeder prinses Srirasmi (49) was de derde vrouw van de Thaise koning en werd naar verluidt achtervolgd nadat ze in 2014 waren gescheiden. Ze troffen uiteindelijk een schikking, waarbij Srirasmi afstand deed van de voogdij over haar zoon en ze de benen nam naar het buitenland. Volgens Bild hebben prins Dipangkorn en zijn moeder elkaar sindsdien nooit meer ontmoet of gesproken.

Een foto van de Thaise koning en zijn zoon uit 2011. Ondertussen stond de tijd niet stil en is de prins opgegroeid, maar beelden van de jongen werden amper nog vrijgegeven. Beeld BELGAIMAGE
Een foto van de Thaise koning en zijn zoon uit 2011. Ondertussen stond de tijd niet stil en is de prins opgegroeid, maar beelden van de jongen werden amper nog vrijgegeven.Beeld BELGAIMAGE

Controversiële aanwezigheid

De aanwezigheid van de koning is uiterst controversieel in zowel Duitsland als Thailand. Reizigers die Duitsland betreden uit ‘hoog-risicogebieden’ (waaronder Thailand valt) worden onderworpen aan een quarantaine van ten minste vijf dagen, tenzij ze kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van Covid-19. Maar die regels waren niet van tel voor koning Rama X en zijn gezelschap. Bovendien valt zijn terugkeer naar Duitsland ook net samen met een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van Thailand: dat oordeelde dat de eisen van demonstranten om de monarchie te hervormen in strijd zijn met de wet. Die schrijft voor dat “elke poging om de koninklijke instelling omver te werpen” verboden is.

Voordat hij vorig jaar van de radar verdween, kreeg de Duitse regering al te maken met kritische stemmen in het parlement over het verblijf van de koning in het land. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, stelde dat de vorst zijn koninklijke plichten onmogelijk vanuit Duitsland kan uitvoeren en hield de praktijken van de vorst goed in de gaten: “Als er dingen zijn die wij als illegaal beschouwen, heeft dat onmiddellijke gevolgen”, aldus de minister. “We hebben duidelijk gemaakt dat politiek met betrekking tot Thailand niet vanaf Duitse bodem mag worden gevoerd. Als er gasten in ons land zijn die staatszaken vanaf ons grondgebied regelen, dan moeten we dat altijd tegengaan.”

Parlementslid Frithjof Schmidt vroeg daarop of de Europese Unie de diplomatieke banden met Thailand zou opschorten, omdat het Thaise regime de democratie zou ondermijnen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken sloot niet uit om sancties te nemen, al liet hij weten dat de EU eerst in dialoog wil gaan met de Thaise overheid, voor er maatregelen zouden genomen worden. Het is echter niet bekend of dat overleg inmiddels al heeft plaatsgevonden. Al is één iets wel zeker: al dagenlang verzamelen demonstranten zich voor de Duitse ambassade in Bangkok én in Duitsland om verandering te eisen. En zij zijn niet van plan om snel met hun protest te stoppen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234