Zondag 27/09/2020

30.000 aidsmoeders uit derde wereld krijgen aidsbehandeling

Voor het eerst sinds het nut van de zogenaamde 'aidscocktails' is bewezen, zullen ook seropositieven in de derde wereld van de behandeling kunnen profiteren. Een internationaal initiatief onder auspiciën van Unaids wil dertigduizend seropositieve aanstaande moeders in Afrika, Azië en Zuid-Amerika gaan behandelen om te voorkomen dat het virus wordt doorgegeven van moeder op kind.

GENEVE / BRUSSEL.

LE MONDE / EIGEN BERICHTGEVING

Het voornaamste nieuws van de Wereldaidsconferentie in Genève, die zondag begon onder het motto 'Bridging the Gap' (de kloof overbruggen), was de aankondiging maandag dat de aidsorganisatie van de Verenigde Naties (Unaids) voor het eerst werk zal maken van de distributie van 'combinatieremmers' in de derde wereld. Deze behandeling, die de levensduur en -kwaliteit van seropositieven aanzienlijk kan vergroten, heeft in de geïndustrialiseerde wereld zijn nut bewezen, maar ligt om economische redenen nog altijd buiten het bereik van de meeste landen van de derde wereld.

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef wil Unaids daar verandering in brengen. "In de praktijk zal ons initiatief mogelijk maken om binnen de twaalf tot achttien maanden een medicament te leveren dat zijn doeltreffendheid bij zwangere vrouwen heeft bewezen," zei Peter Piot, de Belg die aan het hoofd staat van Unaids. Het initiatief zal zich concentreren op dertig projecten in elf pilootlanden. Op de voorlopige lijst staan Botswana, Burkina Faso, Zimbabwe, Rwanda, Cambodja en Honduras. Zij vervoegen zich bij Ivoorkust, Tanzania, Thailand en Oeganda, waar al proefprojecten lopen.

Dat men vandaag een project op dit niveau aandurft, heeft alles te maken met recente ontdekkingen over de doeltreffendheid van het medicament AZT in de preventie van de overdracht van het HIV-virus van moeder op kind. Het onderzoek daarrond werd pas in februari van dit jaar afgerond na afloop van tests die in derdewereldlanden werden uitgevoerd onder controle van de Amerikaanse gezondheidsdiensten. De tests waren controversieel omdat er gebruik gemaakt werd van placebo's. Dat de vrouwen die aan het onderzoek meededen niet wisten of ze AZT of een placebo kregen toegediend, werd door tegenstanders als ethisch verwerpelijk beschouwd. Het onderzoek heeft wel aangetoond dat een 'lichte' behandeling met AZT, op orale wijze toegediend aan het eind van de zwangerschap, het risico op besmetting van het kind gevoelig vermindert.

Volgens Dirk Vogelaers van het centrum voor infectieziekten van het UZ Gent gaat het om een schema waarbij er alleen AZT wordt toegediend in de cruciale fase: tijdens de geboorte zelf. "Als de baby door het geboortekanaal gaat, is het besmettingsgevaar het grootst. Het is gebleken dat de kans op besmetting 65 pct. kleiner wordt."

De aankondiging van het initiatief van Unaids valt samen met de beslissing van de pharmaceuticareus Glaxowellcome, producent van AZT, om het medicament 60 tot 75 procent goedkoper te maken op voorwaarde dat het alleen bestemd is voor bepaalde landen in de derde wereld. Glaxowellcome gaat ook het Unaids-project voor zwangere vrouwen financieel ondersteunen.

Ondanks blijft het wrang dat de behandeling wel in de derde wereld is getest, maar te duur blijft voor de meeste mensen daar. In Europa waren er vorig jaar minder dan 500 gevallen waarin het HIV-virus van moeder op kind is overgedragen. Verwacht wordt dat er tegen 2000 wereldwijd 10 miljoen kinderen besmet zullen zijn met HIV.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234