Woensdag 27/01/2021

3.500 betogers wijzen Europese politici op Amerikaanse charmeval

Fran�ois Fauconnier (Greenpeace): 'De feiten zijn veel minder mooi dan de woorden van Bush'

'Volg Bush niet tot het einde der tijden'

Zo'n 3.500 mensen betoogden gisteren voor de Amerikaanse ambassade tegen het beleid van de Amerikaanse regering. Ze riepen premier Guy Verhofstadt en de Europese leiders op om niet in de charmeval van president Bush te trappen. 'Volg Bush niet tot het einde der tijden. Wacht niet op Bush om de wereld leefbaar te houden, want Bush zal nooit komen.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

De betoging was een initiatief van Stop Bush, een platformorganisatie waarvan 88 sociale bewegingen deel uitmaken: de vredesbeweging, milieuorganisaties als Greenpeace, de Noord-Zuidbeweging 11.11.11, de vakbonden, Amnesty International en een aantal politieke jongerenorganisaties. Om half zes, het officiële startschot van de betoging, was de smalle ruimte tussen de Wetstraat en de Guimardstraat volledig met mensen opgevuld. Om te vermijden dat de manifestatie uit de hand zou lopen, had de Brusselse politie geen enkel risico genomen. Tussen de betogers en de Amerikaanse ambassade stond een rij Friese ruiters, daarachter een haag agenten in gevechtsuitrusting en vervolgens opnieuw Friese ruiters. Toch waren er geen noemenswaardige incidenten. Om 18 uur was er twee minuten stilte en daarna zetten alle betogers hun kelen open om hun ongenoegen over de politiek van Bush te uiten.

Ook al waren de punten van kritiek van de verschillende deelnemers heel verscheiden, één zaak wilden ze allemaal kwijt: het charmeoffensief dat Bush gisteren in Brussel lanceerde, is nep en Europese politici die er geloof aan hechten, zijn naïef. "Heb je zijn slijmerige glimlach op televisie gezien?" , merkte betoger Pier Tielens op. "Die was compleet ongeloofwaardig, dat ziet toch iedereen." Jean-François Fauconnier van Greenpeace drukte het als volgt uit: "In zijn toespraak beloofde Bush dat hij meer zal investeren in propere technologie. Maar hij vertelt er niet bij dat de Amerikaanse onderzoeksprojecten voor een schoner milieu pas in 2035 hun vruchten zullen afwerpen. Veel te laat, want alle wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat we nog ongeveer tien jaar de tijd hebben om de klimaatverandering tegen te houden. De feiten zijn veel minder mooi dan de woorden van Bush. Tegen 2012 zal de Amerikaanse uitstoot van gevaarlijke gassen met 32 procent toenemen. Wie Bush gelooft, is ofwel naïef ofwel van slechte wil."

Ook Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu deed er tijdens zijn speech alles aan om de retoriek van Bush door te prikken: "Er is een groot verschil tussen de woorden van Bush over freedom and democracy en de echte wereld. Want als die man het over vrijheid heeft, vergeet hij er altijd bij te vertellen dat vrijheid over mensenrechten gaat. Daarom roep ik premier Verhofstadt en de Europese leiders op om Bush niet tot het einde der tijden te volgen. Wacht niet op Bush en zijn mooie beloften om de wereld leefbaar te houden, want Bush zal nooit komen!"

Ludo De Brabander van Vrede vzw noemde de toespraak die Bush gisteren in het Concert Noble hield ongeloofwaardig. "Er is misschien wel sprake van toenadering, maar die gebeurt volledig volgens de agenda van de Verenigde Staten. Bush vraagt Europa om de periode van de Irak-oorlog te vergeten. Maar dat kan toch niet. De oorlog in Irak was een illegale oorlog die werd gevoerd op basis van foutieve argumenten. Het is duidelijk dat de VS en Europa mijlenver van elkaar verwijderd blijven. Europa probeert een politiek van mensenrechten te voeren, ondertekende het Kyoto-verdrag terwijl Bush niet openstaat voor argumenten van internationaal recht."

Een delegatie van SP.A-parlementariërs die gisteren ook op de betoging aanwezig was, kwam tot dezelfde conclusie. Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen: "Positief is dat Bush in zijn toespraak veel aandacht schonk aan het Midden-Oosten. Maar wat ons erg is opgevallen, is dat de Amerikaanse president met geen woord repte over de Verenigde Naties. Hij blijft erg unilateraal denken." Vlaams fractieleider Caroline Gennez: "Gecharmeerd van Bush? U maakt een grapje. Zijn toespraak was erg oppervlakkig en of hij zijn mooie woorden over het Midden-Oosten zal waarmaken, valt nog te bezien. Bush juicht de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook toe, maar rept met geen woord over de muur die momenteel in Israël wordt gebouwd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234