Woensdag 21/04/2021

Onderwijs

3.300 startende leerkrachten krijgen intensieve begeleiding

Leerkracht Brecht Put:
Leerkracht Brecht Put: "Ik had in het begin moeite met leeslessen. Voor de helft van de klas gaat het te traag en voor de andere helft te snel."Beeld thomas legreve

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) biedt vanaf dit schooljaar tot 3.300 beginnende leerkrachten intensieve begeleiding aan. Het is een wapen in de strijd tegen het nakende lerarentekort. Vandaag zeggen te veel starters al na enkele jaren het onderwijs vaarwel.

Hoe ga je om met een groep (moeilijke) leerlingen? Hoe bereid je je voor op een les? Maar ook: hoe zorg ik ervoor dat de leerlingen alle doelstellingen halen? Voortaan hoeven startende leerkrachten uit het Gemeenschapsonderwijs die vragen niet meer alleen te beantwoorden. Vanaf komende maand biedt het GO! een ondersteuningstraject aan. Een doelgroep van maximaal 3.300 leraren kan zo rekenen op gratis bijscholing in vier modules: van klasmanagement en het pedagogisch project tot specifieke kennis over hun vak en aanvangsbegeleiding. De lessen vinden plaats in het Brussels hoofdkantoor en in de verschillende scholengroepen.

"De nood aan ondersteuning is zeer groot", zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. "Het is immers niet zo dat leerkrachten na hun afstuderen meteen alles in de vingers hebben. Ze hebben ook inlooptijd nodig. We hadden al een theoretische startersgids, maar we merkten dat niet elke school daarmee actief aan de slag ging. Juist daarom hebben we in overleg met de scholen en scholengroepen een volledig traject uitgewerkt."

Het GO! neemt zo zelf het heft in handen. Verdyck geeft aan dat de situatie in Vlaanderen penibel dreigt te worden. Gemiddeld trekt een kwart van de leerkrachten in het basisonderwijs na vijf jaar de schoolpoorten achter zich dicht. In het secundair onderwijs stroomt bijna de helft van alle starters uit. Slecht nieuws, zeker omdat de komende jaren het aantal leerlingen zal stijgen en meer oudere leerkrachten met pensioen zullen gaan. Een acuut lerarentekort komt zo dichtbij: vanaf volgend jaar moeten er jaarlijks vijf- tot zevenduizend leerkrachten bijkomen.

Topvrouw Raymonda Verdyck meldt dat het GO! vanaf dit schooljaar tot 3.300 startende leerkrachten intensieve begeleiding gaat aanbieden. Beeld Belga
Topvrouw Raymonda Verdyck meldt dat het GO! vanaf dit schooljaar tot 3.300 startende leerkrachten intensieve begeleiding gaat aanbieden.Beeld Belga

Rush

Ook daarom is extra ondersteuning voor beginnende leerkrachten zeker welkom. "Er komt in het eerste jaar heel wat op je af", zegt leerkracht Latijn en Grieks Brecht Put. "In juli weet je wat je opdracht is en op 1 september begin je eraan. Er is geen opstartperiode. Die eerste maanden zijn een rush, en je moet zorgen dat je goed bij bent. Zo had ik in het begin moeite met leeslessen. Voor de helft van de klas gaat het te traag en voor de andere helft te snel."

Vlaanderen kende eerder al een volwaardig systeem van begeleiding van jonge leerkrachten. Maar toenmalig minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) besliste in 2010 om de mentoruren, die op veel waardering konden rekenen, uit besparingsoverwegingen af te schaffen. Feitelijk is hiervoor niets in de plaats gekomen. Een groot loopbaanpact, waarover al bijna een decennium wordt gesproken en dat de carrière aantrekkelijker moet maken, blijft uit. Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) slaagde er niet in om de vakbonden en de onderwijskoepels te verzoenen.

In februari bereikte Crevits wel een akkoord met de vakbonden over een nieuwe onderwijs-cao. In de toekomst moeten leerkrachten zo op meer ondersteuning en werkzekerheid kunnen rekenen. "Met de zogeheten lerarenplatforms komt er tijd vrij voor aanvangsbegeleiding", zegt Crevits. "Vanaf 1 september wordt dat een recht en een plicht voor de startende leraar. Ook investeren we 15 miljoen euro om 2.500 leraren in het basisonderwijs extra werkzekerheid te geven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234