Zaterdag 16/11/2019

Reportage

3.000 scholieren spijbelen voor het klimaat in Brussel: “Of dit de juiste manier is? Had u hier anders gestaan?”

Beeld Francis Vanhee

“Bougeons pour le climat” en “Wij willen wandelen”, scandeerden een paar duizend Belgische scholieren die aan Brussel-Centraal samentroepten (en spijbelden) voor het klimaat. En hup, plotseling waren ze vertrokken voor een schijnbaar lukraak rondje in de hoofdstad.

“Vergeet je zeker Greta niet te vermelden?”, vraagt Kaat Verheyen (17) ons aan het Europakruispunt, dat op donderdagochtend helemaal is volgelopen met spijbelende scholieren. Ze zijn er om hun bezorgdheden over het klimaat komen uiten en dat doet de ene al gretiger en luider dan de andere. “Maar Greta is de echte heldin van de dag!”, herhaalt ze. Greta Thunberg, een 15-jarige Zweedse die in de zomer wereldnieuws werd toen ze een gelijkaardige spijbelactie opzette, is namelijk de inspiratie voor dit alles. En Greta is, zo klinkt de heldin ongeveer in jongerentaal, ‘bae’.

Beeld Francis Vanhee

Ook Anuna De Wever (17) en Kyra Gantois (19), die het Facebook-evenement ‘Youth for Climate’ creëerden, moeten even in de ogen wrijven. “Zo veel hadden we er echt niet verwacht.” De twee proberen met luidspreker in de hand de talrijk opgekomen leeftijdsgenoten te mennen met een duidelijke boodschap. Die luidt, samengevat: ‘Beste politici, maak van klimaat uw prioriteit.’

Al op de trein van Gent naar Brussel werd duidelijk dat die boodschap op veel steun kan rekenen. “Het gaat om onze toekomst, maar onze stem wordt te weinig gehoord”, zegt een groepje 17-jarige scholieren in unisono. “Momenteel zitten we met een minister (van Leefmilieu en Energie Marie Christine Marghem (MR), MM) die meestapt in de Klimaatmars om dan vlak erna op het vliegtuig te stappen naar Katowice, waar België de klimaatambities niet mee ondertekent. Dat is toch echt niet oké?”

Die verontwaardiging is ook op het Europakruispunt breed gedragen, maar doorvragen over het klimaat levert een duidelijke scheiding op. Sommigen komen amper verder dan wat doembeelden – “Straks ademen we nog enkel giftige stoffen in!” – terwijl anderen net heel goed kunnen uitleggen waarom ze spijbelen. “We moeten de kern aanpakken, en dat zijn de fossiele brandstoffen”, zegt Bo, amper 13, nogal ferm. “Waarom werken we niet aan een soort klimaatvriendelijke spaarkaart? Burgers zouden dan minder belastingen moeten betalen volgens de positieve inspanningen die ze leveren.”

Beeld Francis Vanhee

Strafstudie

Is spijbelen wel de juiste manier om die boodschap over te brengen? “Had u hier anders gestaan?”, vragen Kaat Verheyen en haar vrienden. “Sommige van onze klasgenoten in de kunsthumaniora mogen soms een les overslaan om te gaan acteren, waarom mogen wij dat niet om te betogen?”

De waarschuwingen van veel directies hebben weinig uitgehaald. “Ze stuurden een mail uit dat spijbelen een onwettige afwezigheid oplevert”, zegt iemand van Kunsthumaniora Sint-Lucas. “Die mail heeft net iedereen op de hoogte gebracht.” Ook met strafstudies zal worden gegoocheld, horen we, maar sommige scholen zijn ook creatief in hun ‘straffen’. “Ik moet in ruil een presentatie geven over het klimaat”, vertelt Bo.

Net op het moment dat de gezangen op het Europakruispunt wat lijken uit te doven, borrelt een nieuw idee op in de meute. “Wij willen wandelen” en “Bougeons pour le climat”, wordt geroepen. “Ik weet waar we moeten zijn, kom”, neemt Hasse Weemaels (17) plots het voortouw om de trappen richting Warandepark (en parlement) te bestormen, en de hele kudde volgt gedwee. “Dat was ons idee, what the fuck”, is haar vriendin een beetje extatisch, maar bovenaan de trappen wacht een desillusie. “Neutrale zone”, zegt de politie, uitgerust met matrakken en schild. Die hoeven ze gelukkig niet te gebruiken.

De scholieren laten het niet aan hun hart komen. Ze beginnen aan een schijnbaar lukrake doortocht in de hoofdstad, laverend tussen zowel zuchtende als luid toeterende automobilisten in de Wetstraat, om uiteindelijk ’s middags uiteen te brokkelen in het Jubelpark en helemaal leeg te lopen aan het Luxemburgplein. Op het piekmoment moeten er zo’n 3.000 scholieren geweest zijn, volgens de politietelling. De jeugd heeft de smaak van het betogen alvast te pakken. “Volgende week komen we terug”, horen we meer dan eens.

Beeld Francis Vanhee
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234