Zaterdag 24/07/2021

2BE blijft ook na herlancering zorgenkind van VMMa

Vtm kiest voor fictie en gesprekstelevisie

De voorbije maanden waren wel heel donker aan de Medialaan. Maar nu ze bij de VRT even genoeg lijken te hebben van kijkcijferrecords, hopen ze bij vtm en 2BE de schade goed te maken. Meer nog, prestigieuze fictieprojecten én programma's waarin eerlijke, menselijke verhalen centraal staan, moeten ook de toekomst van de zenders veiligstellen.

Door Pieter Dumon

Jan Segers en Laurens Verbeke, de programmadirecteurs van vtm en 2BE, willen de donkere wintermaanden liefst zo snel mogelijk vergeten. De VRT haalde het ene kijkcijferkanon na het andere van stal, waardoor de programma's die Segers en Verbeke daartegenover plaatsten in het niet verdwenen. Chef in nood bijvoorbeeld, vorig jaar nog een van de veelbelovende nieuwkomers, moest het vorige week, door de concurrentie met Van vlees en bloed, met 300.000 kijkers stellen.

Al is er volgens Verbeke ook een positieve kant aan het verhaal: "De kijkcijferrecords van de voorbije weken zijn goed nieuws voor het medium televisie. Ondanks alle onheilsberichten over de fragmentatie van het kijkerspubliek, bewijst dit net het tegendeel. Al hadden we die kijkcijferrecords liever wat beter gespreid gezien." (lacht)

Maar nu ze aan de Reyerslaan stilaan door de voorraad succesnummers heen zijn, is het de beurt aan vtm en 2BE om terug te slaan. Niet alleen dit voorjaar willen ze aan de Medialaan de openbare omroep het vuur aan de schenen leggen. Investeringen in prestigieuze fictieprojecten en programma's waarin het gesprek centraal staat, moeten voor evenwicht in het programmaschema zorgen zodat vtm en 2BE verder kunnen uitgroeien tot kwalitatieve, eigentijdse zenders.

"We zijn de voorbije jaren het gesprek een beetje verloren", legt Verbeke uit. "We hebben geen talkshow meer, maar ook in onze andere programma's is er geen ruimte voor een gewoon gesprek." Daar moeten Hello Goodbye en All You Need Is Love verandering in brengen. Die twee nieuwe programma's, gepresenteerd door respectievelijk Dieter en Mathias Coppens, brengen volgens Segers en Verbeke op een eerlijke manier menselijke gevoelens in beeld.

"Er is in het verleden in onze programmamix te veel aandacht geweest voor programma's die rond conflict draaiden of waarin een afvallingsrace centraal stond. Dit soort programma's moet daar verandering in brengen." Al wil Verbeke niet te veel druk op de schouders van de Coppensen laden. "Hello Goodbye en All You Need Is Love moeten geen kijkcijferkanonnen worden. Hun belangrijkste taak is ons merk te versterken."

Mike Verdrengh acteert

In het streven naar kwaliteit wordt ook fors geïnvesteerd in fictie. Het eerste resultaat daarvan krijgen we dit voorjaar te zien. Jes! vertelt het verhaal van een jonge vrouw (rol van Lotte Heijtenis) die op het laatste moment beslist niet met haar man naar Singapore te vertrekken en haar leventje in Brussel alleen moet zien op te bouwen.

De serie pakt uit met een indrukwekkende cast, met onder andere Pascale Platel, Koen De Graeve en Johan Heldenbergh. Die grote namen zijn trouwens een constante in alle fictieprojecten van vtm, ook diegene die pas dit najaar het scherm zullen halen. Dag en nacht bijvoorbeeld, een serie over het wel en wee in een luxehotel, wordt geproducet door Erwin Provoost, de man achter Flikken en Windkracht 10.

In een nieuwe politieserie, die als werktitel Erika Maes kreeg, is de hoofdrol voor Veerle Baetens. En het familie-epos De Croonenberghs werd geschreven door Ward Hulselmans, die ook al de scenario's van Witse schreef. In die serie maakt Mike Verdrengh trouwens zijn opwachting als acteur. "Terwijl vroeger een aantal acteurs liever niet in vtm-projecten stapten, is dat nu volledig omgeslagen", vertelt Segers. "Iedere acteur in Vlaanderen wil nu met ons werken."

Niet alleen van Jes! wordt dit voorjaar veel verwacht. Bij vtm staan nog een aantal ambitieuze nieuwkomers te dringen. Op zoek naar Maria bijvoorbeeld, waarin Koen Wauters op zoek gaat naar een nu nog onbekende musicalster die de hoofdrol krijgt in de Vlaamse versie van The Sound of Music. Een musical die in 2010 in de Antwerpse Stadsschouwburg te zien zal zijn.

Of Zorgen voor later, een bewerking van het Nederlandse Baby te huur, waarin jonge koppeltjes in drie weken tijd de zorg voor onder andere een baby, een peuter, een puber en een bejaarde in de schoenen krijgen geschoven.

En dan is er nog Wipeout, een moderne versie van het eeuwenoude Spel zonder grenzen, waarin tien Vlamingen en tien Nederlanders het tegen elkaar opnemen. "Dat programma heeft vooral op kinderen een grote aantrekkingskracht", zegt Verbeke. "Hopelijk blijkt dat het ideale format om op zaterdagavond iets tegen de hegemonie van De Kampioenen te doen."

Dan zijn er nog de klassiekers: Aspe krijgt een vijfde seizoen, Beauty en de nerd is terug en natuurlijk is er ook het tweede seizoen van Mijn restaurant, de hype van het vorige televisieseizoen. "Deze keer wordt het spel trouwens nog harder gespeeld. Enkel het winnende koppel mag zijn restaurant open houden, de verliezers moeten onherroepelijk de deuren sluiten, een kans om hun restaurant over te nemen krijgen ze niet."

Sterke merken

2BE, het kleine broertje van vtm, van zijn kant blijft ook een jaar na de herlancering het zorgenkindje. De zender kreeg de laatste maanden klappen, zowel wat kijkers als wat adverteerders betreft. "Ondanks het kijkcijfergeweld van de VRT, zijn we er met vtm in geslaagd om stand te houden", vertelt Verbeke. "Het zijn vooral de kleinere zenders - en dus ook 2BE - die klappen hebben geïncasseerd."

Ook de economische crisis laat zich gevoelen. "2009 wordt een moeilijk jaar", weet Segers. "We merken dat adverteerders in tijden van crisis teruggrijpen naar sterke merken, zoals bijvoorbeeld vtm er één is. Jammer genoeg is dat een voordeel waar 2BE niet kan van profiteren. De positionering van die zender is gewoon nog niet sterk genoeg."

Maar dat betekent niet dat 2BE aan zijn lot wordt overgelaten. Man Liberation Front, een programma van Philippe Geubels en Jan Van Looveren waarin beide heren zich over het lot van de echte man bekommeren, moet voor vernieuwing zorgen.

De Andy Show krijgt dit voorjaar, ondanks de moeizame start vorig jaar, een tweede seizoen. "Adriaan is een onmiskenbaar talent", verdedigt Segers die keuze. "We geloven nog steeds in zijn potentieel om het gezicht van 2BE te worden."

Met Lie to Me en Doll House ten slotte werden twee nieuwe Amerikaanse kwaliteitsseries binnengehaald, die samen met het vierde seizoen van House MD en het allerlaatste seizoen van Prison Break voor de nodige dosis buitenlandse fictie moeten zorgen.

Jan Segers en Laurens Verbeke, programmadirecteurs van vtm en 2BE:

Er is te veel aandacht geweest voor programma's die om een conflict of een afvallingsrace draaiden. Daar moet verandering in komen

n All You Need Is Love met Mathias Coppens.

n Dieter Coppens in Hello Goodbye.

n De fictieserie Jes! pakt uit met een indrukwekkende cast, onder wie Pascale Platel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234