Zaterdag 14/12/2019

250.000 euro bruto per jaarDokter geldwolf of dokter onderbetaald?

Neurochirurg Guido Dua (ZN Antwerpen) opent voor het eerst het debat over de toplonen van artsen. Hijzelf vindt zijn brutosalaris van 250.000 euro per jaar veel te weinig. Overdrijft hij of krijgt de man werkelijk een aalmoes? En waarom vallen we over de lonen van CEO's, maar halen we de schouders op bij de vergoeding van specialisten? 'Het ontzag voor de arts is toch zo groot.'

"Ik verdien 250.000 euro bruto per jaar. Waarom ik dat in de krant wil? Omdat het veel te weinig is, tiens." Mocht het de CEO van de NMBS of Bpost zijn, het land was te klein geweest.

Ook van mensen die aan de top van liefdadigheidsinstellingen staan, pikken we die cijfers niet. Denk maar aan de hele heisa die ontstond toen bekend raakte dat voormalig Samu Social-voorzitster Pascale Peraita met een jaarloon van bijna 200.000 euro allerminst op de kleintjes moet letten. Een salaris van die omvang? Daar moet je een geldige reden voor hebben.

In dit geval is het dokter Guido Dua die zijn loonbriefje met het grote publiek deelt. Hij staat aan het hoofd van de dienst neurochirurgie van het ZNA Middelheim in Antwerpen. Een autoriteit in zijn vak, daar bestaat geen twijfel over. Maar zijn loon getuigt, volgens hem, van weinig respect voor zijn kunnen, zo vertelde hij in deze krant (DM 9/4). "Mensen beseffen niet hoe hoog het niveau van de Belgische geneeskunde is."

Vraag is of de man gelijk heeft. Voor de meeste mensen is een jaarsalaris van 250.000 euro hoogst indrukwekkend. Maar misschien zorgen die cijfers in medische kringen nauwelijks voor beroering. En verdient dokter Dua in vergelijking met andere specialisten daadwerkelijk een peulschil.

Kuisploeg

Volgens de laatste studie van het Federaal Kenniscentrum (KCE) blijkt dat nogal mee te vallen. De 250.000 euro bruto per jaar strookt met wat andere neurochirurgen in ons land verdienen. Meer zelfs, de specialisatie staat in de top tien van best verdienende artsen. Akkoord, nierspecialisten hebben met een jaarloon van 415.600 euro een mooie voorsprong op de hersenchirurgen, maar finaal zit dokter Dua netjes boven het gemiddelde salaris.

Dermatologen bijvoorbeeld hebben veel meer reden tot klagen. Zij verdienen amper de helft van wat dokter Dua mee naar huis mag nemen. Of pediaters, die kunnen het met een brutoloon van 148.158 euro per jaar helemaal niet zo breed laten hangen in vergelijking met hun collega's op cardiologie.

"Daar doen we het ook niet voor", zegt dr. Stefaan Van Gool, kinderarts op de oncologische afdeling van de KU Leuven en dus officieel een van de 'mindere' verdieners in het artsenkorps. "Ik vind dat ik loon naar werk krijg. Ik heb lang mogen studeren op kosten van de gemeenschap en ik krijg heel veel dankbaarheid van de patiënten."

Volgens Van Gool moeten er vooral niet te veel excessen zijn. "Als ik hoor hoe topmanagers anderhalf miljoen euro per jaar krijgen, vraag ik me oprecht af of die dan zoveel meer werken en stress hebben. Er moet competitiviteit zijn in de samenleving, maar de extremen zijn nergens voor nodig. En dan heb ik het niet alleen over de hoogste lonen. Onze verpleegkundigen, maar ook de kuisploeg die het allemaal proper en hygiënisch houdt: die moeten ook voldoende verdienen. De middelen zijn schaars, het is belangrijk om het globale niveau van onze Belgische topgeneeskunde in stand te houden."

In vergelijking met wat dokters in sommige andere landen verdienen, is de klacht van dokter Dua misschien meer te rechtvaardigen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld rijven neurochirurgen gemakkelijk 500.000 tot 750.000 euro per jaar binnen. Dan is 250.000 euro peanuts.

"Al kun je dat zeker geen hongerloon noemen", zegt Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen. "In de VS zijn de lonen inderdaad excessief, maar ook daar merk je dat het debat op gang komt. In vergelijking met andere Europese landen kunnen Belgische artsen niet klagen. Kijk, het is normaal dat artsen een mooi salaris krijgen. Ze hebben lang gestudeerd, ze hebben een kortere loopbaan, werken vele uren per week, draaien wachtdiensten. Alleen vraag ik me af of de ene arts zoveel meer moet verdienen dan de andere. Je merkt dat daar binnen de sector heel wat wrevel over is. Het moet geobjectiveerd worden. En alle lonen van de specialisten optrekken tot het maximum, is nu eenmaal niet betaalbaar."

Hersenpan

Sowieso is er bij het grote publiek heel wat minder verontwaardiging over het loonbriefje van meneer doktoor. Bankdirecteurs met riante bonussen of overheidsmanagers die massaal poen scheppen - daarvoor gaan we op de barricades staan. Neurochirurgen of hartspecialisten met een big paycheck - daar doen we niet moeilijk over.

Te begrijpen. Bier aan de man brengen of de brieven in de juiste bus steken: het is van een andere orde dan iemands hersenpan opensnijden of hartkleppen vervangen. Wie op de operatietafel ligt, maalt niet om het hoge loon van diegene die de scalpel hanteert. Die wil vooral dat die mens zijn job goed doet, ongeacht de kosten.

"Er is inderdaad selectieve verontwaardiging", zegt Ignaas Devisch, medisch filosoof (Universiteit Gent). "We vallen over het loon van CEO's, maar bij voetballers of geneesheren malen we er niet om. Je merkt dat 'de geneesheer-specialist' nog een van de laatste beroepen is waar een soort aura rond hangt. Dat zorgt voor heel veel ontzag. Ik ben het er trouwens mee eens dat artsen op meer dan een fatsoenlijk niveau verloond mogen worden. Maar ik heb toch de indruk dat de geneesheren-specialisten in ons land het niet slecht stellen. Zeggen dat 250.000 euro bruto per jaar niet genoeg is, is vooral goed geprobeerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234