Vrijdag 20/05/2022

25 Kamerleden komen zeker niet terug

De 44-jarige Ludo Van Campenhout paste voor de vierde plaats die de partij hem aanbood. Beeld UNKNOWN
De 44-jarige Ludo Van Campenhout paste voor de vierde plaats die de partij hem aanbood.Beeld UNKNOWN

Zoals na elke verkiezing zal de Kamer er straks uiteraard helemaal anders uitzien. Sommige aftredende Kamerleden zullen de strijd voor de gunst van de kiezer verliezen, anderen staan zelfs gewoon niet meer op een lijst of staan voor een schier onmogelijke taak. Wat volgt is een overzicht van wie zijn zitvlees straks zeker niet meer mag verwarmen aan een groen parlementszitje. Het staat nu al vast dat er minstens 25 Kamerleden niet meer terugkeren.

Zestien Vlamingen
Bij de Vlaamse Kamerleden zijn er 16 die het parlementaire halfrond vaarwel zeggen. Bij CD&V gaat het om de backbenchers Mark Verhaegen (burgemeester van Hulshout), Hilal Yalçin en Ilse Uyttersprot (burgemeester van Aalst).

De professionele afscheidnemers zijn bij de Vlaamse liberalen iets grotere namen. Het gaat om Geert Versnick, Ludo Van Campenhout en Yolande Avontroodt.

Fakkel doorgeven
Gentenaar Geert Versnick zat sinds 1994 ononderbroken in de Kamer en wil nu de fakkel doorgeven aan de jongere generatie. Hij is en blijft wel schepen en voorzitter van het OCMW in Gent en heeft nog een aantal andere mandaten, onder meer bij Eandis.

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout zit al 10 jaar in de Kamer en staat door omstandigheden niet meer op de lijst. Hij wou in Antwerpen de lijst duwen, maar uiteindelijk werd ex-Vlaams minister Dirk Van Mechelen lijstduwer. De 44-jarige Van Campenhout paste voor de vierde plaats die de partij hem aanbood.

Avontroodt
De 60-jarige Yolande Avontroodt heeft er al 15 jaar opzitten als parlementslid, de eerste vijf jaar als Vlaams parlementslid. De burgemeester van Schilde bouwde vooral een goede reputatie op als specialist op het vlak van volksgezondheid. Zij is zelf ook arts. Bij Open Vld ruilen Rik Daems en Katia della Faille de Kamer in voor de Hoge Vergadering.

Jan Peeters en Christine Van Broeckhoven nemen voor sp.a afscheid van de Kamer. Peeters was tijdens de roomsrode regering Dehaene II staatssecretaris voor Verkeersveiligheid, maar deemsterde nadien wat weg. Hij is burgemeester van Herentals en wil zich voortaan concentreren op het lokale niveau.

Van Broeckhoven
Van Broeckhoven, die door Antwerps burgemeester Patrick Janssens in 2007 werd binnengehaald als wit konijn, verlaat al na één legislatuur weer de politiek. De professor en Alzheimerspecialiste gaat zich weer volledig toeleggen op haar academische carrière.

De Vlaams Belang-Kamerfractie ziet twee collega's zeker niet meer terug. Bruno Stevenheydens verliet de partij en Francis Van den Eynde zet een punt achter zijn nationale politieke carrière. De Gentenaar zat al sinds 1991 in de Kamer.

Drie N-VA'ers
Van de zevenkoppige N-VA-fractie verdwijnen er drie uit de assemblee. Els De Rammelaere staat niet meer op een lijst en gewezen VB'er Luc Sevenhans staat op een onverkiesbare plaats. Patrick De Groote verhuist naar de Senaat indien hij een partijgenoot - voorzitter Bart De Wever of Vlaams minister Philippe Muyters - kan opvolgen. Bij Lijst Dedecker staat Martine De Maght niet meer op de lijst. Zij trok zich omwille van een meningsverschil met de partij terug.

Negen Franstaligen
Langs Franstalige kant zijn er zeker negen Kamerleden die het voor bekeken houden of verkassen naar de Senaat. Bij de PS gaat het om gewezen vakbondsvrouw Camille Dieu, ex-topman van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding Jean Cornil en gewezen federaal minister en minister-presidente van de Franse gemeenschap Marie Arena. De eerste twee zetten een punt achter hun politieke carrière, Arena wordt lid van de Hoge Vergadering.

Vijf MR-leden
Bij het cdH keert Clotilde Nyssens niet meer terug. Zij was van 1999 tot 2007 senatrice en zat de voorbije legislatuur in de Kamer. Bij de MR trekken er vijf de deur van de Kamer achter zich dicht: Daniel Ducarme, Xavier Baeselen, Olivier Hamal, François Bellot en Carine Lecomte. Ducarme is de grootste naam. Hij is parlementslid sinds 1981, was voorzitter van de Franstalige liberalen, Brussels minister-president en regionaal minister. Gezien zijn gezondheidstoestand komt hij niet meer op.

François Bellot, bekend als voorzitter van de bijzondere commissie Spoorveiligheid, en Olivier Hamal trekken (misschien) naar de Senaat. Xavier Baeselen en Carine Lecomte staan niet meer op de lijst.
Net zoals bij Groen! staan ook bij zusterpartij Ecolo alle aftredende Kamerleden op de lijst. (belga/svm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234