Vrijdag 27/01/2023

25 juli, en daar is de herfst al

Aanhoudende droogte in mei en juni, aanhoudende plensbuien in juli. De bokkensprongen van de weergoden brengen Moeder Natuur enigszins in de war. Paddenstoelen die al even gedag komen zeggen, kastanjebomen die zich van seizoen vergissen en berken die al blad verliezen: 'Sommige boomsoorten denken dat het herfst is.'

"De blaadjes krijgen bomen", zong Jan De Wilde al in de jaren zeventig. Het omgekeerde is waar. Op een moment dat Moeder Natuur op haar sterkst zou moeten staan, zijn sommige bomen al in kracht aan het afnemen. Waarom? Door het vreemde gedrag van de weergoden. "Het ergste voorjaar ooit", klonk het in mei uit monde van de boeren. Landbouwgronden vielen ten prooi aan droogtestress. Er kwamen diepe scheuren in de al te droge bodem. Wortels maar zo dik als bonen, aardappelen soms niet groter dan druiven. Nu, in juli, staan de hemelsluizen daarentegen helemaal open. Al weken aan het stuk krijgen de akkers dagelijks een flinke douche. Van veel te droog naar veel te nat.

"Die omschakeling brengt de natuur wat in de war", vertelt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. "Sommige planten en bomen denken dat de zomer al voorbij is en gaan in een zekere rusttoestand. Vergelijkbaar met die in de herfst en winter. Het gebeurt niet vaak dat de maanden mei en juni zo extreem droog zijn."

"Het resultaat is dat sommige kastanjebomen, al naargelang de grond, al blaadjes verliezen, dat ook berken beginnen te lossen en dat besdragende struiken al volop in bloei zijn. Hetzelfde met appels en peren. Het gebeurt niet vaak dat het fruit zo vroeg rijp is. Die rijpheid zorgt voor een vroeg herfstgevoel. En paddenstoelen, nog zoiets. Plots zie je ze opduiken."

De dieren maken zich voorlopig nog geen zorgen over de stortbuien. Van den Bossche: "Die denken niet aan de regen, maar aan de lengte van de dag. Trekvogels schieten pas in gang als de dagen korter worden. Zij weten dat de herfst nog niet is aangebroken."

Johan Possemiers van het Arboretum in Kalmthout bevestigt het verhaal van het vroegtijdige herfstgevoel, al heeft de overvloedige regenval volgens hem sommige planten ook van een vroege dood gered. "Zoals de plantjes op de vensterbank na een zonnige dag naar beneden hangen, veren ze na een een bui weer op. Bij beuken zie je hetzelfde, maar dan in extreme vorm. De wekenlange regen heeft voor de beuken de droogte van enkele maanden geleden ongedaan gemaakt. Maar niet alle planten of bomen hebben die veerkracht. Voor sommige is het dus al september."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234