Zaterdag 04/02/2023

Nationale betoging

25.000 betogers in Brussel: hinder blijft beperkt

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In Vlaanderen is er vanochtend voorlopig weinig hinder bij het spoor door de nationale betoging tegen de pensioenmaatregelen in Brussel. Daar namen zo'n 25.000 mensen aan deel. Het bus- en tramverkeer van De Lijn ondervindt wél problemen: het net is het zwaarst verstoord in de provincie Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Ook het stadsnet van Antwerpen ondervindt grote hinder. In Limburg is er beperkte hinder voor de streeklijnen.

Redactie

In vergelijking met andere nationale betogingen was het kort voor de start van de mars erg rustig in en rond het Noordstation. In de Koning Albert II-laan was de sfeer rustig en was er nog beperkt verkeer mogelijk. De socialistische bond heeft de meeste militanten op de been gekregen. Van een massale opkomst is echter geen sprake. Volgens het ABVV zijn er "tienduizenden deelnemers", Leemans vergeleek de aantallen met de mars van de Catalanen twee weken geleden in Brussel. Volgens de politie Brussel Hoofdstad Elsene nemen 25.000 mensen deel. De christelijke vakbond ACV schat het aantal betogers dan weer op 40.000. De betoging verloopt momenteel zonder incidenten, was nog vernomen bij de politie.

"We zijn tevreden over de opkomst en het signaal. Over de reactie van de regering zullen we wellicht niet tevreden kunnen zijn", zei ACV-voorzitter Marc Leemans. Over hoe het verzet verder georganiseerd zal worden, is nog geen duidelijkheid. ABVV zou aan een algemene staking denken, maar daarop wilde voorzitter Rudy De Leeuw nog niet vooruitlopen. "We beslissen in januari. We zullen zien hoe de regering zal reageren." Bij de andere vakbonden is de appetijt voor een staking niet groot. Helemaal niet bij de liberale bond. "Als men op dit moment om een algemene staking zou vragen, zeggen wij neen", was ACLVB-kopstuk Mario Coppens duidelijk. ACV'er Leemans ziet meer in andere soorten protest. "Anders gaat het weer over de vorm en niet de inhoud."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Verkeer

Ondanks de betoging is de ochtendspits in de hoofdstad kalm gebleven. Langs het traject was er weliswaar hinder voor het verkeer, zo werd vernomen bij Brussel Mobiliteit. Toen de betoging rond 11 uur ter hoogte van de Kleine Ring was, moest alle verkeer in de tunnels. "De auto's konden bovengronds niet door, toen was er wat te veel verkeer in de tunnels. Verder was er geen noemenswaardige hinder", aldus woordvoerster Inge Paemen.

De Brusselse wegen kenden dus een kalme ochtendspits. "Waarschijnlijk hebben veel mensen hun voorzorgen genomen en zijn ze niet met de auto naar Brussel gekomen, of waren ze toch niet alleen in de wagen", aldus Paemen.

NMBS

Bij de NMBS is de hinder beperkt: alle grote lijnen richting de hoofdstad worden bediend.. Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols is 5 procent van de treinen afgeschaft. Wallonië geeft een enigszins ander beeld. Daar rijdt tot 20 procentvan de treinen niet.

Op de lijnen Bergen-Brussel en Doornik-Brussel rijdt maar de helft van de treinen. Tussen Luik en Brussel en tussen Charleroi en Brussel is 80 tot 90 procent van de treinen operationeel. Tussen Namen en Brussel is 70 procent van de verbindingen verzekerd.

Infrastructuurbeheerder Infrabel laat weten dat al haar seinhuizen 100 procent operationeel zijn in heel België.De NMBS raadt reizigers wel aan om de informatiekanalen in het oog te houden.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bus en tram

Bij De Lijn is er heel wat meer hinder: in Oost-Vlaanderen zijn zowel de stads- als streeklijnen getroffen. In Gent rijdt stadsbus 3 met een 15 minuten-frequentie, tramlijn 4 (kant UZ) met een 20 minuten-frequentie. Tramlijnen 1 en 4 (kant Ledeberg) rijden met een half uur-frequentie. Tramlijn 2 rijdt niet. De stadsbussen 5, 9 en 39 rijden eveneens om het half uur, de bussen 6, 17/18 en 38 rijden niet. Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. Daar is momenteel slechts een kwart van de chauffeurs uitgereden. In de regio's Dender en Vlaamse Ardennen rijdt 90 procent van alle bussen, in de regio Waasland 80 procent en in de regio Gent ongeveer de helft.

Ook in Vlaams-Brabant is het busverkeer verstoord. In het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel rijdt minder dan de helft van de bussen. In de rest van de provincie is dat ongeveer zes op de tien.

In West-Vlaanderen zijn vandaag ongeveer 65 procent van de bus- en tramchauffeurs van De Lijn aan het werk. “Vandaag rijden ongeveer de helft van de stadslijnen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Ieper. We proberen de last voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken en geven ook voorrang aan schoolvervoer. Onze planners verdelen de beschikbare chauffeurs zo goed mogelijk over alle lijnen, zodat er overal wel een bus voorbijkomt”, zegt Inge Debruyne van De Lijn. Voorlopig zijn er nog geen grote gevallen van wachtende massa’s aan stations en drukke haltes gesignaleerd. In Roeselare wordt niet gestaakt en rijden alle stadslijnen.

“Op de streeklijnen is de hinder minder groot. Ongeveer 75 procent van de chauffeurs is op post. Ook alle belbussen zijn beschikbaar in de hele provincie”, aldus Debruyne. De kusttram rijdt wel op halve kracht. “Een op de twee kusttrams rijdt, hoewel er in de oostkust iets meer passage is aan de haltes dan in de Westkust. Het is roeien met de riemen die we hebben”, besluit Inge Debruye.

In de stad Antwerpen is maar één op de twee bussen uitgereden. Bij de trams is zeven op de tien aan het rijden.

In Limburg is er beperkte hinder.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Enkel handbagage

Brussels Airport raadt de reizigers die vandaag het vliegtuig nemen aan om enkel handbagage mee te nemen. Momenteel is er wel nog geen hinder door de nationale betoging, klinkt het. Alle luchthavenoperaties verlopen normaal, de bagage wordt afgehandeld, klinkt het. Enkele maatschappijen hebben wel preventief vluchten geschrapt: het gaat om zeven vluchten.

De luchthaven wacht nog af tot later in de voormiddag om te zien welke problemen er zouden kunnen optreden. Door de betoging verwacht de luchthavenuitbater vooral hinder bij de bagageafhandeling, meldde Brussels Airport eerder via Twitter. Ook het transport van/naar de luchthaven met taxi of bus kan moeizamer verlopen.

Brussels Airport vraagt de reizigers extra vroeg te vertrekken naar de luchthaven. Wie toch ruimbagage meeneemt, stopt best de meest noodzakelijke voorwerpen en kleding voor de eerste dagen in de handbagage.

Scheepvaart

De betoging lijkt weinig tot geen gevolgen te hebben voor de scheepvaart op Antwerpen. Dat meldt de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV). De scheepvaart is afhankelijk van heel wat personeel in de 'nautische keten', de aaneenschakeling van maritieme taken rond de opvaart, vrachtbehandeling en afvaart van schepen.

"Door afwezigheid van een handvol medewerkers van het Havenbedrijf Antwerpen zijn de Kallosluis en Boudewijnsluis tijdens de dagshift niet beschikbaar", meldt ASV. "Het effect op de keten lijkt tot hiertoe bijzonder klein. De ploegen van de doksleepdiensten van het Havenbedrijf zijn voltallig."

Ook bij de verkeerscentrales van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust ontbreken er volgens ASV een aantal medewerkers, maar is dat "zonder merkbaar effect op de scheepsbewegingen".

Antwerpen

Iets meer dan 12 procent van het stadspersoneel in Antwerpen staakt vandaag en dat heeft vooral hinder tot gevolg bij de huisvuilophaling en de kinderopvang. Mechelen laat dan weer weten dat er stadsbreed "slechts enkelen" mee gaan betogen zijn er dus geen gevolgen zijn voor de dienstverlening.

In Antwerpen zijn alle containerparken gesloten en is de huisvuilophaling sterk vertraagd in de binnenstad, Berchem, een stuk van Merksem en de wijken Luchtbal en Deurne-Noord. In de binnenstad werd daarom 's nachts gekozen voor een niet-selectieve inzameling om risico's voor de volksgezondheid te voorkomen. Bij de kinderopvang zijn 10 van de 22 stedelijke locaties gesloten, in het stedelijk basisonderwijs wordt er in 17 scholen geen les gegeven maar wel opvang voorzien.

De rest van de stedelijke dienstverlening loopt volgens de stad wel al bij al normaal. Alle stadsloketten zijn open, net als de telefonische infolijnen, de cultuurcentra en alle OCMW-diensten en sociale centra. Ook in de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van het Zorgbedrijf is de dienstverlening gegarandeerd. Blijven dinsdag wel dicht: vijf bibliotheken, enkele zwembaden, het Letterenhuis en het Rubenshuis.

Brussel

De vuilnisophaling in Brussel is gedeeltelijk verstoord door de betoging van de vakbonden tegen de pensioenplannen van de regering. Dat meldt Net Brussel. Het gaat om Anderlecht, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Brussel-Stad, Haren, Laken, Etterbeek, Evere, Vorst, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. Het containerpark Zuid blijft vanmiddag gesloten, terwijl de toegang tot de recyclageparken Noord, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe verstoord is.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Pensioenmaatregelen

Er worden vandaag in Brussel duizenden of zelfs tienduizenden mensen verwacht op de nationale betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering. Hoeveel volk er exact zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. De verwachtingen van de vakbonden liggen tussen 20.000 en 50.000 mensen.

Aanvankelijk zou in Brussel een regionale betoging gehouden worden, zoals er eerder al acties waren in onder meer Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Maar volgens de bonden borrelde het ongenoegen zo sterk op, dat het twee weken geleden plots een nationale actie is geworden. "De onzekerheid is immers groot bij vijftigers en veertigers, maar ook bij jongeren", luidt het.

De betoging start om 10.30 uur aan het Noordstation, waar de vakbondsleiders meteen ook hun speeches zullen geven. Vervolgens gaat het langs de Kruidtuinlaan en de Pachecolaan naar het Centraal Station en dan verder naar het Zuidstation, waar de betoging zal eindigen rond 12.00 uur.

Pamflet

In hun gezamenlijk pamflet eisen ACV, ABVV en ACLVB dat periodes van ziekte, werkloosheid of SWT (brugpensioen) bij de pensioenberekening gelijkgesteld worden op basis van het laatste loon en niet op basis van een begrensd fictief loon. Ze willen ook een pensioen "dat mogelijk maakt om na lang werken comfortabel verder te leven". ABVV maakt dat concreet: een minimumpensioen van 1.500 euro per maand en de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65.

De vakbonden hebben van de pensioenplannen van de regering hun absolute topprioriteit gemaakt. Zelfs in die mate dat het ABVV vorige week aankondigde dat de opkomst van de manifestatie én het antwoord van de regering daarop een beslissende rol zal spelen in het al dan niet organiseren van een algemene staking in februari.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234