Woensdag 27/10/2021

24 uren in Belgrado

Dit weekend vindt in de hoofdstad van Servië het 53ste Eurovisie Songfestival plaats. Ontdek een bruisende stad vol drijvende restaurants en elegante boulevards.

Door Mary Novakovich en Bart Steenhaut

Foto's Alex Vanhee, Shutterstock, RV

Er hangt muziek in de lucht, want de stad verwelkomt de volgende weken grote namen als The Police, Nick Cave en Franz Ferdinand. En straks is Belgrado ook weer de uitvalsbasis voor het Exit Festival, dat plaatsvindt van 12 tot 16 juli (www.exitfest.org) in het nabijgelegen Novi Sad. Daar staan dit jaar onder meer Primal Scream en de Sex Pistols op de affiche. Maar dit weekend staat alles er uiteraard in het teken van het Songfestival in de Belgradoarena. Het is de eerste keer dat de wedstrijd plaatsvindt in Beograd, zoals de stad in het Servisch heet. De laatste keer dat het voormalige Joegoslavië het Songfestival won, in 1989, mocht Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, de volgende editie organiseren.

De nationale Servische vliegtuigmaatschappij Jat Airways (JAT Airways Brussels, Brussels Airport, Zaventem, Vertrekhal, 02/759.72.36 of 02/759.78.41, brusselsap@jat.com, van 9 tot 17 uur, ma tot vrij, www.jat.com) biedt rechtstreekse vluchten aan tussen Brussel en Belgrado vanaf 269,48 euro (retour, taks inbegrepen). Je kunt ook met Czech Airways (www.cza.cs) vliegen van Brussel naar Belgrado via Praag. De goedkoopste vluchten (retour, taks inbegrepen) heb je al vanaf 218,09 euro, maar dat tarief is meestal niet meer beschikbaar. Een vlucht boeken met JAT Airways of Czech Airways kan ook via www.airstop.com of www.connections.be.

De luchthaven Nikola Tesla van Belgrado ligt 18 kilometer ten westen van de stad. Jat heeft een busverbinding met het stadscentrum. De bussen doen verscheidene haltes, zoals het centraal station (1), aan en stoppen aan het Slavijaplein (2). Een ticket kost 160 dinar (2 euro) voor een ritje van 30 minuten. Stadsbus 72 kost 50 eurocent. Je kunt bij de toeristische dienst in de aankomsthal van de luchthaven ook vragen een taxi voor je te bestellen. Het kost tussen 12,50 en 20 euro om in het stadscentrum te geraken.

In de loop van eeuwen heeft Belgrado keer op keer de prijs betaald voor zijn strategische ligging bij de samenvloeiing van twee rivieren: de Donau en de Sava. Zowat iedereen heeft ooit wel een poging gedaan om de stad in te nemen, van de Kelten en de Romeinen tot Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk. Ook al word je warm ontvangen in deze vriendelijke en bruisende stad, toch zul je er weinig architectuur van voor de 19de eeuw aantreffen. Wat is overgebleven, bevindt zich voornamelijk in de mooie oude stad (Stari Grad) op de zuidelijke oever van de Donau en de oostelijke van de Sava. Je stoot er op brede boulevards, grote pleinen, zoals het centraal gelegen Plein van de Republiek (3), winkel-wandelstraten, zoals de Knez Mihailova, de pittoreske, met straatstenen geplaveide Skadarlijawijk, en vele groene plekjes, zoals het enorme Kalemegdanpark. Als je de Sava oversteekt, ben je in Novi Beograd (Nieuw Belgrado), waar de appartementsblokken uit de communistische tijd volop gerenoveerd of vervangen worden.

Het hoofdkantoor van de toeristische dienst van Belgrado (4) bevindt zich in de Terazijepassage bij het Albanijagebouw (00381-11/263.56.22, www.tob.co.yu, open van maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 20 uur, zaterdag van 9 tot 17 en zondag van 10 tot 16 uur). Een kleinere toeristische dienst (5) bevindt zich in Kneza Mihailova 18 (00381-11/262.99.92). Op hetzelfde adres is de Servische Nationale Toeristische Organisatie (www.serbia-tourism.org) gevestigd. Open van maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 21, zaterdag van 9 tot 17 en zondag van 10 tot 16 uur.

In de oude stad is er maar één vijfsterrenhotel. Aleksandar Palas (6) is een boetiekhotel met uitsluitend suites nabij Kalemegdan in de Kralja Petra Prvog 13-15 (00381-11/330.53.00, www.aleksandarpalas.com). Vanaf 190 euro per nacht, inclusief ontbijt en vervoer van en naar de luchthaven.

Het viersterrenhotel Hotel Balkan (7) in Prizrenska 2 (0038- 11/363.60.00, www.balkanhotel.net) bevindt zich in het hart van de oude stad en heeft comfortabele kamers voor twee vanaf 133,50 euro, met ontbijt en gratis wifi. Vraag een kamer in de gerenoveerde bovenste drie verdiepingen. Le Petit Piaf (8) (00381-11/303.52.52, www.petitpiaf.com) is gesitueerd in de Skadarlijawijk en heeft kleine, gezellige kamers met ontbijt vanaf 120 euro.

Zit je wat krapper bij kas en heb je geen bezwaar tegen een wat ouderwets interieur, probeer dan Hotel Splendid (9) in Dragoslava Jovanica 5 uit (00 381 11 3235 444, www.splendid.co.yu). Je hebt er een B&B vanaf ongeveer 70 euro per nacht.

Vertrek op het Plein van de Republiek (3), waar vooral het mooie, in 1844 gebouwde Nationaal Museum opvalt (het is momenteel gesloten voor grote verbouwingen). Draai rechts de Knez Mihailova in, en volg tot aan Kalemegdanpark, een enorm park dat in 1867 aan de oever van de Sava opgetrokken werd. Het park herbergt het Fort van Belgrado (10), tuinen, een dierentuin, een militair museum, Romeinse restanten en restaurants. Mensen uit Belgrado komen er graag naartoe om zich in de open lucht te ontspannen. Wandel bijna boven in het park door de Strahnjica Bana, waar zich sommige van de meeste trendy bars van de stad bevinden, tot aan Bajlonova Pijaca (11), een van de grootste openluchtmarkten van Belgrado. Ze is dagelijks geopend. Zo bereik je Skadarlija, de wijk waar de kunstenaars en intellectuelen van de stad graag vertoefden in de negentiende eeuw.

Een grote keus aan restaurants is er in Skadarlija, de wijk in Belgrado die het dichtst in de buurt komt van een echte 'toeristische' wijk. Een van de beste is Sesir Moj (12) in Skadarska 21 (00381-11/322.87.50), dat voor ongeveer 7,50 euro authentieke Servische gerechten met gegrild vlees serveert, zoals cevapcici (rissoles), pljeskavica (hamburgers) en raznici (kebab), en salades voor minder dan 200 dinar (2,50 euro). Iets duurder maar eveneens warm aanbevolen, is Que Pasa op Akademski Plato 1 (00381-11/330.53.77), dat een eigenzinnige fusion tussen Mexicaanse en Servische gerechten presenteert, en wordt bevolkt door koldereske obers die het meteen zeggen als ze vinden dat je een slechte keuze hebt gemaakt.

In de winkel-wandelstraten van Knez Mihailova vind je de grote merken en plaatselijke filialen van Zara, Mango, Levi's en Diesel. Houd je ogen open voor de kleine winkelgalerijen in de zijstraatjes, waar je de plaatselijke merken vindt. Voor het minder conventionele werk: werp een blik op de unieke creaties van een groep jonge Servische modeontwerpers die een collectief gevormd hebben. Hun ontwerpen zijn te bewonderen in Slic (13) (spreek uit: sjliets) in Palmoticeva 23 (00381-11/323.64.29, www.sli.co.yu).

Wandel langs een van de stenen paden in het bovenste gedeelte van Kalemegdan. Je hebt er een mooi uitzicht op de Sava en Novi Beograd. Op een heldere dag zie je zelfs de velden van Vojvodina, de belangrijkste landbouwregio van Servië.

Een middagje cultuur

Zowel het Nationaal Museum als het Museum voor Hedendaagse Kunst zijn gesloten voor verbouwingen. Een goed alternatief is het Etnografisch Museum (14) in Studentski trg 13 (www.etnomuzej.co.yu). Drie verdiepingen geven je een goed beeld van de manier waarop de Serven leefden, met kostuums en reproducties van huiselijke interieurs uit de vorige eeuw. Open van dinsdag t.e.m. zaterdag van 10 tot 17 en zondag van 9 tot 14 uur. Entree: 120 dinar (1,50 euro).

Vele bars bevinden zich op pleinen en in zijstraatjes in de binnenstad. Zoals vele Zuid-Europeanen houden de mensen van Belgrado er hun versie van de passeggiata op na. Probeer voor een beetje geschiedenis de hartelijke "?"Kafana (15) uit, in Kralja Petra Prvog 6. Het is de oudste bar van Belgrado, gebouwd in 1823 en een zeldzaam voorbeeld van Turkse Balkanarchitectuur. De vreemde naam was tijdelijk bedoeld, maar is gebleven. Of volg het trendy volk naar de Strahnjica Bana, die volgepakt is met verschrikkelijk populaire zaken zoals Bistro Paris (16) op nr. 52b. Een instituut in Belgrado is de ronkend betitelde 'Federal Association of Globe Trotters' in de kelder van Despota Stefana 7/1 (www.aur.org.yu), een eigenzinnige plek die in het weekend livemuziek programmeert.

Een van de hoogtepunten van Belgrado, zowel in gastronomisch als sociaal opzicht, zijn de drijvende restaurants op de rivieren, de splavovi. Stara Koliba (18) in de boomrijke Uscewijk van Novi Beograd (www.starakoliba.com) is een van de beste plekjes om verse riviervis zoals snoek en baars te eten. Een diner kost ongeveer 30 euro per persoon. Informeler gaat het er toe in Srpska Kafana (19) in de oude stad (Svetogorska 25, 00381-11/324.71.97), waar hartelijke nationale gerechten zoals sarma minder dan 400 dinar (5 euro) kosten.

Een van de weinige restaurants met vegetarische gerechten is Little Bay (20) in Dositejeva 9a (www.little-bay.co.uk), een somptueuze reconstructie van een theater, tot tafeltjes in de loges toe. Een diner kan minder dan 1.000 dinar kosten (12,50 euro).

De grootste orthodoxe kerk van de Balkan, Sveti Sava (21) in Krusedolksa 2, is een van de indrukwekkendste monumenten van de stad, ook al wordt er al sinds 1935 aan gewerkt. (Diverse oorlogen legden de bouwwerken stil.) De Byzantijnse gevel is klaar, maar binnenin moet er nog veel gebeuren. Dat neemt niet weg dat de kerk gewoon open is. Wil je weten hoe de kerk er zal uitzien als ze eenmaal af is, breng dan een bezoek aan de kleinere kerk van Sveti Sava ernaast.

Geniet van het uitzicht op de rivier op het grote terras of binnen in de enorme oranjerie van de elegante Kalemegdanska Terasa (22) naast de dierentuin in Mali Kalemegdan (www.kalemegdanskaterasa.com). Het is aan de dure kant voor Belgrado, maar de kwaliteit van de vlees- en visgerechten is voortreffelijk. Je betaalt ongeveer 2.000 dinar (25 euro) per persoon.

Midden in de stad bevindt zich de groene oase van de botanische tuinen (23). Ze maken deel uit van de biologiefaculteit van de universiteit van Belgrado, en bevatten onder meer een Japanse tuin met een pagode en een houten brug over een miniatuurwatertuin. Elke dag open van 9 tot 19 uur, entree 120 dinar (1,50 euro).

Het contrast tussen oost en west wordt bijzonder duidelijk als je de Sava oversteekt om naar de heerlijke buitenwijk Zemun te rijden. Een taxiritje kost niet meer dan 500 dinar (6 euro) en voert je naar een oud stadje dat altijd meer onder Oostenrijks dan Ottomaans bewind viel. Het is een wirwar van huisjes met rode daken, die op de bergflank op elkaar gepakt staan.

Beneden liggen het verkeersvrije marktplein en talrijke restaurants aan de Donau. 's Avonds is het er erg druk; volksmuzikanten zorgen voor tafelanimatie, terwijl de vissers hun boot aanmeren voor de nacht.

Je kan ook een boottochtje maken op de Sava (www.metronavodi.co.yu). Vele ervan gaan rond het natuurreservaat aan Veliko Ratno Ostrvo (Eiland van de Grote Oorlog) en andere eilanden. Uitstapjes variëren van simpele boottochtjes tot luxueuze lunch- en dinercruises. Een gewone uitstap kost ongeveer 350 dinar (4,30 euro).

In de zomer, wanneer de temperaturen makkelijk 40° Celsius halen, zoeken de mensen van Belgrado verkoeling aan hun eigen 'strand' van Ada Ciganlija (www.ada-ciganlija.com), een groot eiland in de Sava dat is omgevormd tot een schiereiland. Zwemmers en watersportliefhebbers zoeken een plaatsje op de 7 kilometer lange kuststrook. De rest van het eiland wordt ingenomen door dichte bossen, cafés, restaurants, een golfcourse, een sportcentrum en zelfs een kleine dierentuin.

© The Independent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234