Vrijdag 28/02/2020

Update

24 staten VS weigeren Syrische vluchtelingen

Beeld GETTY

Zowel in Canada als in de Verenigde Staten gaan stemmen op om voorlopig geen vluchtelingen uit Syrië meer op te vangen. In beide landen worden de regeringsleiders zwaar onder druk gezet door gouverneurs van de staten en provincies die de vluchtelingen onderdak zouden moeten bieden.

Canada: opvang niet haalbaar tegen eind 2015?

Het plan van de pas aangestelde Canadese eerste minister Justin Trudeau om voor het einde van het jaar 25.000 Syrische vluchtelingen op te vangen, stoot op heel wat weerstand. Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs zijn verschillende Canadese gouverneurs en burgemeesters ervan overtuigd dat het logistiek niet mogelijk is om binnen die termijn voldoende veiligheidscontroles te kunnen doen.

Het is volgens hen onmogelijk om binnen zeven weken zoveel nieuwe mensen het land binnen te laten. Er wordt immers gevreesd dat zich onder de vluchtelingen ook terroristen bevinden. Zondag liet Trudeau nog weten dat Canada nog steeds 25.000 vluchtelingen wil verwelkomen tegen het einde van het jaar. De minister van Openbare Veiligheid zei dat toen dat de eerste veiligheidscontroles zullen uitgevoerd worden door het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties. Daarna zou Canada zijn eigen controles uitvoeren. De premier, die sinds zijn aanstelling op 4 november vandaag op zijn buitenlandse missie vertrokken is, komt echter zwaar onder druk te staan.

Vluchtelingen niet welkom in minstens 24 Amerikaanse staten

De gouverneurs van 24 Amerikaanse staten gaven vandaag te kennen dat ze niet zullen toestaan dat Syrische vluchtelingen zich op hun grondgebied vestigen. Volgens de gouverneurs is dat in het licht van de dodelijke aanslagen in Parijs te gevaarlijk. Het gaat om staten door het hele land, die op één uitzondering met elkaar gemeen hebben dat hun gouverneur Republikeins is.

In het Amerikaanse congres proberen verschillende republikeinen de plannen van president Obama om duizenden vluchtelingen op te nemen, te dwarsbomen en het financieel plan voor de opvang af te keuren. Obama wil hiervoor een biljoen dollar vrijmaken. De republikeinen noemen zijn plan "roekeloos en dwaas". Volgens hen bewijzen de aanslagen in Parijs dat de Syrische vluchtelingen een te grote bedreiging vormen voor de VS.

Veel democraten scharen zich echter de president. "Als de wereld een vluchtelingencrisis doormaakt van een omvang die ongezien is sinds het einde van de tweede wereldoorlog, wie zijn wij dan om te weigeren ons deel te doen en onze bondgenoten en partners, die overspoeld worden door duizenden vluchtelingen, in de steek te laten."

Er wordt onderzocht of het wettelijk zelfs wel mogelijk is om mensen de toegang tot het land te ontzeggen op basis van hun nationaliteit. Met de Immigration Act in 1965 werd het immers verboden om quota op te leggen op basis van origine. "Vluchtelingen weigeren op basis van hun nationaliteit doet ernstige vragen rijzen over discriminatie op basis van origine en schept een ernstig precedent," zei Tom Jawetz van het Center for American Progress.

Ondertussen hebben al minstens 26 gouverneurs laten weten dat ze althans voorlopig de vestiging van nieuwe migranten zullen weigeren om veiligheidsredenen. Onder andere Texas, Florida en New Hampshire hebben dat te kennen gegeven. De Amerikaanse overheid laat echter weten dat ze nog steeds van plan is om volgend jaar 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. Minstens zes andere staten, waaronder Washington en Hawaii, lieten echter weten dat ze nog steeds bereid zijn om mensen toe te laten.

Op onderstaande kaart is te zien welke staten zich voorlopig tegen de vluchtelingenopvang hebben gekant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234