Zaterdag 19/10/2019

24 juni 1995 - 17 juni 2004: de feiten

Exact een week voordat nabij een brug in Grâce-Hollogne zal worden stilgestaan bij de negende 'verjaardag' van de verdwijning van Julie en Mélissa, is het zover. Eindelijk kan een streep worden getrokken onder die onbegrijpelijke rechtszaak die de bevolking als geen andere beroerde en bleef beroeren. Een terugblik.

Tijdens een wandeling naar de brug over de E42-autosnelweg in Grâce-Hollogne verdwijnen Julie Lejeune (8) en Mélissa Russo (8).

Blijkens een later opgedoken fax is de rijkswacht in Charleroi al na twee weken op de hoogte dat Julie en Mélissa bij Marc Dutroux opgesloten zitten. Tot haar afgrijzen moet een parlementaire onderzoekscommissie later vaststellen dat de rijkswachttop alles wist, maar niets ondernam. Dutroux is in april 1992, na het uitzitten van de helft van zijn celstraf voor vijf kinderontvoeringen (1985), vervroegd vrijgelaten. Hij is, blijkt later, meteen begonnen met het bouwen van kelders "om meisjes in op te sluiten".

In Oostende worden An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) ontvoerd. Na het bijwonen van een hypnose-show in Blankenberge hebben ze hun tram naar Westende gemist. Ze zijn in de auto van Dutroux en Michel Lelièvre gestapt.

Na een ingewikkeld dispuut over een gestolen vrachtwagen gijzelen Dutroux en zijn Franse kompaan Bernard Weinstein de twintigers Pierre Rochow, Philippe Divers en Brigitte Jadot in een pand in de rue Daubresse in Jumet. Het trio ontsnapt aan de dood, en de politie van Charleroi zit achter Dutroux aan. Via de Brusselse oplichter Michel Nihoul probeert Dutroux Weinstein aan een vals paspoort te helpen. Weinstein verdwijnt kort nadien van de aardbol.

Huiszoeking in de panden van Dutroux, nadat die op 6 december is gearresteerd. Nadat het maandenlang schaduwen en zelfs filmen van de bewegingen van Dutroux en co. "niets heeft opgeleverd", is dat ook zo met de huiszoekingen. Rijkswachter René Michaux geeft achteraf toe dat hij "het gefluister" van Julie en Mélissa in de kelder heeft gehoord. De hem vergezellende slotenmaker stelt dat het klaar en duidelijk ging om "kinderstemmen", maar dat Michaux hem niet had verteld dat hij hier op zoek was naar Julie en Mélissa.

Na drieëneenhalve maand voorarrest komt Marc Dutroux, alweer om onbegrijpelijke redenen, weer vrij. Hij gaat de schade opmeten in het huis in Marcinelle, waar Julie en Mélissa al die tijd hebben gezeten. Zijn echtgenote Michelle Martin beweert achteraf dat ze één keer heeft geprobeerd de kinderen eten te brengen, maar dat het geheime luik van de bergplaats naar beneden viel en dat ze in paniek het gat weer heeft dichtgemaakt.

Na de Dinantse BOB'er Gérard Vanesse te hebben gerold, komt Nihoul in het bezit van 5.000 xtc-pillen met een theoretische straatwaarde van 2,5 miljoen frank. Na korte tijd verkoopt hij een eerste reeks van 100 pillen aan Dutroux. Lelièvre moet ze in dancings gaan verkopen.

In Kain bij Doornik wordt Sabine Dardenne (12) 's ochtends tijdens een fietstocht naar school ontvoerd door Dutroux en Lelièvre.

Nihoul heeft met Dutroux (dixit Lelièvre) het idee opgevat voor een "import" van Slovaakse hoertjes. Dutroux laat de tienerzusjes Eva en Janka Mackova de zomer doorbrengen bij hem en misbruikt hen, maar blijkbaar hij alleen.

Nadat hij de zusjes Mackova heeft teruggebracht naar Slovakije is Dutroux weer in het land. Zonder Slovaakse "meisjes". Belgacom registreert nu een opvallend hoog aantal telefonische contacten tussen hem en Nihoul.

In Bertrix wordt Laetitia Delhez (14) ontvoerd.

Lelièvre gaat in Brussel 1.000 xtc-pillen ophalen bij Nihoul. In de jaren die volgen zal worden geopperd dat dit de "betaling" is voor Laetitia. Nihoul is kort voor haar ontvoering door getuigen in Bertrix opgemerkt en presenteert twijfelachtige alibi's.

Arrestatie van Dutroux, Lelièvre en Dutrouxs echtgenote Michelle Martin door het magistratenteam Michel Bourlet en Jean-Marc Connerotte in Neufchâteau. Michaux doorzoekt opnieuw de kelder in Marcinelle. Geen succes.

Dutroux wijst de speurders zelf de weg naar het geheime hok in zijn kelder in Marcinelle. Tot grote verbazing van de speurders komt niet alleen Laetitia te voorschijn, maar ook Sabine. In Brussel wordt Nihoul gearresteerd.

In de tuin van Michelle Martin worden de stoffelijke resten ontdekt van Julie en Mélissa. Diezelfde avond wordt daar ook het lijk van Bernard Weinstein opgedolven. De kinderen lijken te zijn omgekomen door ondervoeding, maar de autopsie wijst ook op gruwelijke vormen van seksueel (ook anaal) misbruik.

Ontdekking van de stoffelijke resten van An en Eefje in de rue Daubresse in Jumet. Vreemd genoeg blijkt dat ook zij zwaar ondervoed waren. Volgens Martin zijn An en Eefje echter al twee weken na hun ontvoering "geliquideerd" wegens plaatsgebrek in Marcinelle.

Een nooit eerder geziene volkswoede geeft aanleiding tot de Witte Mars. Meer dan 300.000 Belgen stappen vreedzaam door de straten van Brussel. Na een juridisch offensief van de advocaten van Dutroux en Nihoul heeft het Hof van Cassatie onderzoeksrechter Connerotte van de zaak afgehaald. Hij wordt vervangen door Jacques Langlois. In de Kamer is de commissie-Verwilghen aan de slag gegaan.

Het onderzoek lijkt te evolueren in de richting van een netwerk van kinderhandel. Er wordt gegraven naar kinderlijken in Jumet, er komt een dolkomische huiszoeking bij de satanische sekte Abrasax, speurders aanhoren de X-getuigenissen en enkele oude onopgehelderde dossiers over kindermoorden worden heropend. Het enige resultaat is, in maart 1997, de ontdekking van het lijkje van het in 1992 verdwenen Marokkaanse meisje Loubna Benaïssa. De dader heet Patrick Derochette. Er is geen verband met de zaak-Dutroux.

Marc Dutroux weet te ontsnappen uit het justitiepaleis in Neufchâteau, maar wordt al na enkele uren in een bos ontdekt door een boswachter. In Neufchâteau is de sfeer verzuurd. Langlois en Bourlet verschillen over ongeveer elk aspect van het dossier van mening. De ouders van Julie en Mélissa en van An Marchal stellen zich steeds meer vragen bij de aanpak van Langlois, die Dutroux ziet als een geïsoleerde pervert en alle nevensporen één voor één afsluit. Ook die naar Nihoul.

Na een onderzoek dat zes jaar aansleepte, beoordeelt de raadkamer in Neufchâteau het dossier-Dutroux. Voorzitter Françis Moinet volgt de lijn-Langlois en verwijst Dutroux, Lelièvre en Martin door naar het assisenhof. Nihoul ontspringt de dans. Volgens Langlois berusten de contacten tussen Dutroux en Nihoul in augustus 1996 op toeval. Tijdens haar verhoren heeft Sabine Dardenne benadrukt dat ze tijdens haar 81 dagen durende gijzeling alleen Dutroux heeft gezien. Laetitia vertelt niets anders, maar tilt zwaar aan een telefoongesprek dat ze Dutroux hoorde voeren met ene "Michel of Jean-Michel" uit Brussel, eindigend met: "Het is gelukt."

Nadat de volwassen geworden Laetitia zich met de hulp van advocaten Jan Fermon en Georges-Henri Beauthier in de debatten is komen mengen, verwijst de Luikse kamer van inbeschuldigingstelling tot veler verrassing ook Nihoul door naar assisen. En niet alleen voor secundaire vergrijpen (bendevorming, drugs, valse papieren), zoals procureur Bourlet vroeg, maar ook voor betrokkenheid bij de ontvoering van Laetitia.

In Aarlen gaat onder ruime belangstelling van de Belgische en de internationale media het proces-Dutroux van start. Carine en Gino Russo laten weten dat ze niet naar "dat circus" zullen komen. Volgens hen is een correct proces niet meer mogelijk bij gebrek aan een helder onderzoeksdossier. Jean-Denis en Louiza Lejeune komen nu en dan wel opdagen, en grijpen de gelegenheid aan om keiharde kritiek te leveren op Langlois en zijn speurders. Al vrij snel wordt de verdeeldheid onder de burgerlijke partijen zichtbaar. Laetitia en de familie Marchal willen de vier verdachten maximaal veroordeeld zien. Namens de familie van Eefje Lambrecks bepleiten drie advocaten de vrijspraak van Nihoul, een standpunt waar ook Sabine Dardenne zich bij aansluit.

Na een uitzonderlijk open debat voor een opvallend aandachtige jury en een erg tolerante voorzitter Stéphane Goux, wordt na vijftien weken een punt gezet achter de debatten.

De volksjury in Aarlen velt haar verdict.

Douglas De Coninck

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234