Artsen Zonder Grenzen

24 gevallen van seksueel wangedrag bij Artsen zonder Grenzen in 2017

1 Artsen zonder Grenzen-vliegtuigen, hier tijdens het inladen van noodhulp voor Somalië. © BELGA

Artsen zonder Grenzen werd in 2017 geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie zelf bekendgemaakt.

Artsen zonder Grenzen zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. "In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag", zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn.

Volgens de Belgische afdeling van de hulporganisatie zijn in die 24 gevallen 19 mensen aan de deur gezet.

Alarmsysteem

Namens Artsen zonder Grenzen België zei Muriel Cornelis aan persagentschap Belga dat er binnen de ngo een "alarm- en sanctiesysteem bestaat dat bewezen heeft te werken". Artsen zonder Grenzen België kan volgens haar rekenen op een ethisch comité dat klachten van allerlei aard nagaat" waar het ook kan gaan om gevallen van fraude of het gebruik van verboden middelen.

De ngo telt wereldwijd meer dan 40.000 vaste medewerkers.

De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door onthullingen over het seksueel misbruik dat gepleegd werd door medewerkers van de hulporganisatie Oxfam. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt. 

nieuws

cult

zine