Zaterdag 08/05/2021

230 jobs op de tocht door faillissement Photo Hall

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Photo Hall Multimedia NV, een dochtervennootschap van Spector Photo Group uit Wetteren, heeft de boeken neergelegd. Dat meldt Spector. Als de Brusselse rechtbank van koophandel het faillissement eerstdaags bevestigt, verliezen ongeveer 230 mensen hun baan.

Gisteren besliste de rechtbank van koophandel in Brussel om de gerechtelijke reorganisatie van Photo Hall af te sluiten, waardoor de bescherming tegen schuldeisers (procedure Wet Continuïteit Onderneming) ook afloopt. "Gezien de vennootschap niet over de nodige middelen noch kredieten beschikt om haar betalingsverplichtingen die opeisbaar zijn geworden, te betalen, werd overgegaan tot aangifte van het faillissement", aldus Stef De corte, CEO van Spector Photo Group NV, vanavond in een mededeling. De Brusselse rechtbank van koophandel zal zich de komende dagen uitspreken over de faillisementsaanvraag.

Impact op groep
Door de faillietverklaring haalt Spector Photo Group de activa en verplichtingen uit haar balans. Omdat er geen financiële verplichtingen zijn van Spector Photo Group NV tegenover schuldeisers van haar dochtervennootschap Photo Hall, zal er volgens De corte geen negatieve financiële impact zijn op de groep.

Overnames
Door de faillietverklaring gaan ongeveer 230 jobs verloren uit ongeveer veertig winkels die niet zijn overgenomen. Op 28 november keurde de rechtbank van koophandel de overname goed van een dertigtal winkels aan vijf kopers, waardoor 66 jobs gered werden. Telecomondernemer Max Heilbron nam 16 winkels en 43 personeelsleden over, het merk en de resterende voorraden. Novo Holding nam onroerend goed in Vorst en 11 winkels over, Maes nv drie winkels en Derco Systems één winkel. De overname van één zaak, door Computer Checkpoint, gaat uiteindelijk niet door. De overdracht van rechten en plichten gebeurde dinsdag. De Luxemburgse vestigingen werden eerder al overgedragen aan Krëfel.

Reactie vakbond
LBC-vakbondsman Kurt Leen is terughoudend over de intenties van de vier overnemers. De werknemers van Photo Hall werden vorige week maandag en dinsdag al thuisgehouden door de vakbonden, sinds vorige week woensdag moesten ze van het bedrijf niet meer aan de slag. "Aangezien er een put is van 26 miljoen euro, zullen de overblijvende werknemers langs het Fonds Sluiting Ondernemingen moeten passeren en anderhalf jaar moeten wachten op een betaling", aldus Kurt Leen. "Voor een deel van de 66 overgenomen werknemers is de overname zeer positief, een ander deel was liever niet overgenomen."

Amateurisme
Kurt Leen benadrukt dat de samenwerking met de gerechtsmandatarissen zeer goed verliep. Hij merkt wel op dat de afwerking door de overnemers "amateuristisch" verliep. De vakbondsman had in het begin van de procedure goede hoop op een overname, maar over de vier overnamedossiers wil hij eerst zien wat ze bewijzen.

"Max Heilbron heeft een goede zaak gedaan, door 500.000 euro te betalen voor een stock van 6,5 miljoen. Hij is een entrepreneur en zal snel geld verdienen voor zijn 4G netwerk of net niet, dat zal later blijken." Over Novo Holding is de vakbondsman ook niet overtuigd in de interesse. "De mensen werden niet geïnformeerd en moesten een week wachten op het eerste telefoontje, bij de betaling kwam de topman niet zelf opdagen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234