Donderdag 08/12/2022

23 maart 2001, 7.21 uur, de Stille Oceaan (hopelijk)

Het Russische ruimtestation Mir bereikte gisteren zijn kritische hoogte. De ten dode opgeschreven space-meccano heeft een baan bereikt, met een hoogste punt (apogeum) op 22O kilometer hoogte en een laagste punt (perigeum) op 217 kilometer hoogte. De Mir moet nu in de juiste baan komen, om vrijdagmorgen via drie motorontbrandingen de kamikazeduik in de atmosfeer te maken.

Volgens de vluchtleiding Tsoup verloopt alles zoals gepland. Enkele dagen geleden had de Tsoup beslist dat 220 kilometer de hoogte zou zijn waarop de gecontroleerde terugkeer zou aanvatten. De baan moet nu alleen nog wat elliptischer worden dan ze nu al is, met een perigeum van 165 kilometer, boven het landingsgebied in de Stille Oceaan.

Tim Stevenson van de universiteit van Leicester specifieerde intussen dat de kans dat de Mir op België zou neerkomen in geval van een ongecontroleerde terugkeer, 1 op 10.000 is. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (Bira) berekende eerder dat de Mir vrijdagvoormiddag omstreeks 10.41 uur en 12.13 uur over België zou kunnen komen, indien het station dan nog niet vernietigd en in de Stille Oceaan geland is. Het Bira waarschuwt tegelijk dat de condities van een eventuele mislukking helemaal niet te voorspellen zijn, dus ook niet de gevolgen.

Het centrum van het geplande impactgebied bevindt zich op 44,2 graden zuiderbreedte en 150 graden westerlengte. In Taiwan hebben deskundigen gewaarschuwd voor een mogelijke inslag van brokstukken. De bevolking is opgeroepen op het kritische moment binnen te blijven. Ook de Japanse regering wil dat de bevolking binnen blijft. Alle diensten voor de bestrijding van een catastrofe zijn in hoogste staat van paraatheid. Japan is het laatste te overvliegen land.

De operatie om het station maximaal naar de zon te richten, start vandaag om 02.00 uur Belgische tijd.

De eerste motorontbranding gebeurt vrijdagmorgen wanneer het station zich boven de evenaar, boven Afrika, bevindt. De baan moet dan samen met de tweede ontbranding een perigeum van 160 kilometer krijgen. De laatste remimpuls wordt boven het Middellandse-Zeegebied ingezet.

De Chileense regering heeft intussen bij Rusland geprotesteerd tegen het naar beneden brengen van de Mir in de Stille Oceaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Soledad Alvear aanvaardt haar land niet dat de oceaan als vuilnisbak dient. Zij betreurde dat er daaromtrent geen wetgeving bestaat. Ulafala Aiavo van het zestien leden tellende South Pacific Forum hoopt dat het neerstorten van de Mir een gezamenlijk punt van oppositie wordt tegen het gebruik van de oceaan als vuilnisbak voor ruimtetuigen. CNN gaat de gebeurtenissen rechtstreeks uitzenden in een special tussen 02.00 en 03.00 uur, en tussen 06.30 en 08.00 uur.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234