Maandag 26/10/2020

225.000 Belgische gezinnen dreigen honger te gaan lijden

De Europese Commissie snijdt diep in het budget voor voedselhulp voor de allerarmsten. Armoedeverenigingen waarschuwen voor de dramatische gevolgen. In België alleen al zijn bijna 225.000 gezinnen afhankelijk van voedselhulp. 'Velen van hen zullen letterlijk honger lijden.'

Wie in ons land nauwelijks of niet rondkomt, wordt vaak een handje geholpen met een voedselpakket, met daarin een kleine voorraad basisproducten als melk, rijst of suiker. Het gros van die pakketten worden betaald door Europa, maar de Europese Commissie besliste zopas om het geld dat ze daar voor uittrekt vanaf volgend jaar te verminderen met bijna 80 procent, van 500 naar 113 miljoen euro.

Asociaal, noemt staatssecretaris voor Armoedebestrijding Philippe Courard die beslissing. Volgens zijn cijfers hebben vorig jaar in België 224.000 gezinnen aangeklopt voor voedselhulp, via OCMW's, liefdadigheidsorganisaties of het Rode Kruis. "Daarvoor krijgen we van de commissie vandaag bijna 11 miljoen euro. Blijft de commissie bij haar beslissing, dan is dat volgend jaar nog maar 2,8 miljoen euro."

De impact van die budgetverlaging kunnen we volgens armoedeverenigingen niet overschatten. "Wij krijgen hier zo'n 500 mensen over de vloer die nood hebben aan voedselhulp", zegt Rita Somers van Onthaal Sint Antonius. De liefdadigheidsorganisatie 'bedient' in delen van Antwerpen hulpbehoevenden, en Somers telt dan niet eens de kinderen of partners mee van de mensen die bij haar aankloppen.

"Wij geven om de veertien dagen een pakket mee aan mensen die leven van 50 euro per week, huur en vaste kosten niet meegerekend. Ruimer kunnen we niet gaan, wegens te weinig middelen." Somers houdt zich al veertien jaar bezig met voedselhulp. "Vroeger zagen we veel alleenstaande mannen, nu zijn het vooral gezinnen die niet rondkomen. Wat er zoal in een pakket zit, hangt af van wat we zelf binnenkrijgen, maar de waarde ervan kan je wel schatten op 20 tot 25 euro. Toch wel de helft van het leefbudget van de meeste gezinnen." Ze vreest dan ook dat sommigen letterlijk honger zullen lijden als er geen oplossing komt. "Er zijn er genoeg die nu al leven van gekookte rijst."

Klacht van Duitsland en Zweden

Dat de commissie besloot de budgetten scherp terug te schroeven, is een gevolg van een klacht van Duitsland, Zweden en vier andere landen. Die vinden dat het hier een nationale materie betreft, zeker omdat ze zelf niet voldoen aan de criteria om zelf van de financiële steun te kunnen genieten. Ook zijn ze tegen het feit dat het geld uit het potje van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid komt, terwijl ze daar graag willen besparen. Ter informatie: de voedselhulp bedraagt 1 procent van het totale budget voor landbouw. Van het Europees Hof van Justitie krijgen ze alleszins gelijk.

Courard vraagt de commissie nu om zelf met een alternatief op de proppen te komen, en trekt daarvoor vandaag met enkele Europese parlementsleden naar Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, om hem een voedselpakket te overhandigen. "Europa zet zijn geloofwaardigheid op het spel", meent Courard. "Vorig jaar nog, tijdens het jaar van de bestrijding van armoede, beloofde Europa immers armoede tegen 2020 te verminderen met 20 miljoen. Dit is een duidelijke stap achteruit, terwijl er voor de redding van de banken wel snel genoeg geld gevonden werd."

Ook Jean Delmelle, voorzitter van de Belgische én Europese Federatie van Voedselbanken, maakt zich zorgen. Hij wijst er ook op dat in heel Europa maar liefst 43 miljoen mensen afhangen van voedselhulp. "Als de commissie geen alternatief uitwerkt, kan de Belgische staat eventueel wel bijpassen. Maar in landen als Roemenië of Polen ligt dat veel moeilijker. De Europese solidariteit staat hier onder druk." Volgens Courard is dat geen zinloos argument. "Om ongebreidelde migratie vanuit armere regio's als Oost-Europa tegen te gaan, is het belangrijk dat er in die landen geïnvesteerd wordt in de meest kwetsbaren. Besparen op dit soort ondersteuning dreigt nog meer mensen hierheen te lokken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234